reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

ciężaróweczki po in vitro

Ja majac swiadomosc co zalecaja obie te organizacje zdecydowalam rozszerzac diete po skonczonym 5 miesiacu czyli powiedzmy w srodku. 4m to bylo dla mnie duzo za wczesnie, a do 6go nie chcialam czekac. Stwierdzilam, ze sprobuje i jesli bedziw ok to ok, a jesli nie to poczekamy miesiac. U nas moment byl odpowiedni i jakos poszlo.
Grunt to obserwacja i nie robienie niczego na sile.
Dokładnie obserwacjia .
Dla nas 4+2 było ok

reklama
A nie za wcześnie na rozszerzanie diety? Jeżeli Twój synek je Twoje mleko to uważam, że ma jeszcze czas na inne rzeczy. Moja za 2 tygodnie skończy 4 miesiące, ale jeszcze nie zamierzam jej dawać niczego innego poza mlekiem a jest na mm.
Spróbuje zobaczymy czy wogole zechce jeśli nie to poczekamy

Przeważnie cud ale laktatorem też często ściągam. U nas największy problem to ból brzuszka zatrzymujące się gazy espumisan już nie pomaga.Kupka jak jest to wielkie święto nie robi jej regularnie.Jesli chodzi o urwanie to też jest uciazliwe tyle że nie cierpi przy tym A przy brzuszku już tak
U nas Alicja też robi kupkę rzadko,podobno na mleku mamy może tak się zdarzyć. Z tym że nie widać po niej aby bolał ją brzuszek

Jakie już duże [emoji7] ja już jestem na wykończeniu ze ściąganiem. Uczę Zoske bo nie chce jeść mm a powoli będę kończyć ściąganie bo już na prawdę nie mam siły. Jestem bardzo zmęczona.
Gwiazdeczki ile już waza?
5760 i 5989 [emoji173][emoji173][emoji173] ja bym chciała j3szcze miesiąc ściągać, potem zapasy z lodówki i tak sądzę że dotrwamy do końca 4 miesiąca. Dla mnie już te 2 miesiące to sukces ;-)

Z drugiej strony zalecenia ESPGHAN (European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition) oraz PTGHiŻD (Polskiego Towarzystwa Gastrologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci) mówią, iż pokarmy uzupełniające należy wprowadzać do menu niemowlaka nie wcześniej niż po skończonym 17. tygodniu życia i nie później niż do końca 26 tż. Przedział ten jest dość szeroki, ale ma to swoje uzasadnienie! U donoszonych, zdrowych niemowląt około 4. mż. wykształca się zdolność przyjmowania pokarmów stałych – dojrzewają do tego zarówno nerki jak i przewód pokarmowy, dzieci nabywają umiejętność siedzenia z podparciem, osiągają dojrzałość neurologiczną pozwalającą na kontrolę ruchów głowy i szyi oraz jedzenie z łyżeczki. Dodatkowo zanika odruch wypychania z ust ciał obcych, utrudniający karmienie pokarmami innymi niż mleko we wcześniejszym okresie. Górna granica wynika natomiast z wyżej wspomnianej konieczności uzupełnienia niektórych składników odżywczych.Zobacz załącznik 903789 My rozszezałysmy 4+2
Ja też będę rozszerzać po skończonym 4 mż

Dziewczyny odnośnie uczulenia na krowie mleko. Dziś byłam u pediatry, mówił że takie uczulenie z reguły objawia się szorstką skórą na policzku (od ucha w stronę kącika ust). Wtedy trzeba odstawić nabiał i mięso wołowe. U nas póki co kupy są i to parę dziennie. Mam nadzieję że delicol pomoże na łatwiejsze wyjście:)

Wszystko co ma w sobie białko krowie. Czyli jogurty, mleko, śmietanę. Również wszystko co zawiera te produkty. Ciasta, ciasteczka, lody. Przeszłam na mleko sojowe, ryżowe bądź owsiane. Trzeba uważać bo w niektórych mordach jest mleko. Spróbuj przez te conajmniej 10 dni, ponieważ tyle utrzymuje się białko w organizmie maluszka. Może coś to da.

reklama
5760 i 5989 [emoji173][emoji173][emoji173] ja bym chciała j3szcze miesiąc ściągać, potem zapasy z lodówki i tak sądzę że dotrwamy do końca 4 miesiąca. Dla mnie już te 2 miesiące to sukces ;-)

Ja zapasów nie już w lodowce. Tzn mam dwa woreczki których nie użyje bo jestem na diecie bezmlecznej a tamte są sprzed tego okresu. Już duże dziewczynki [emoji173]️ fajnie, ze tak rosną [emoji6]

Do góry