reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

ciężaróweczki po in vitro

lilka- jeszcze raz gratulacje przeslicznej córeczki

gizas- to ty chuda szkapka jestes jak tak mało przytyłas, ja mam juz +11,5 kg. mówisz ze zdecydowałas sie na szkołe rodzenia. mnie szczerze sie nie chcialo;-) idziesz na 3 prenatalne, fajnie , a gdzie idziesz do gyncentrum?? ja zrezygnowałam z 3 badania bo gin nie mowil zeby były wskazania. wiec olałam.

szkrabek- gratulacje połowkowych, no rosnie dzidzia rosnie. ja byłam niedawno na usg i moja ma 1647 g :-D no kluska mała moja bedzie jak nic:-)

no to dziewczyny ja sie w najblizszym czasie wezme za wyprawke bo nie liczac wanienki przewijaka i koszuli nocnej nie mam nic. a jakby niebyło to coraz blizej końca.

ja ostatnio wieczorami i nocami sie męcze. moja córa tak mnie wieczorami kopie po zołądku ze jak mnie przez to zmuli to nic tylko przytulam muszle.

reklama
Kiki idę do tej samej pani dr co w gyncentrum robiła prenaralne ale okazało się że przyjmuje też w prywatnym centrum medycznym gdzie prowadzę ciążę w Częstochowie. Też nie mam jako tako wskazania bo wsztstko jest bardzo dobrze ale idę bo ona jest bardziej skora do rozmów a mój dr to taki mało mówmy.
Co do wagi tk ogólnie szczupła jestem i na początku schudłam prawie 3 kg, na plusie zaczęłam być chyba koło 20 tc. W 26+2 tc synuś miał bez kilku gramów 1 kg.
A co Ciebie? Jak Twoja skracająca się szyjka? Bierzesz caly czas luteine i fragmin.

Gizas zazdroszczę, że tak malo przytyłaś - ja mam już +6kg a to dopiero połowa - choć kalkulatory wagi w ciąży mówią mi, że przyrost książkowy - ale i tak... przeraża mnie zrzucanie tego później...

Kiki - za wyprawkę to się bierz kochana, bo Ty już na ostatniej prostej prawie jesteś :-) Ja oprócz wózka i kosmetyków mam wszystko po starszym synku, więc jestem spokojna.

Kolejne usg mam na 13 sierpnia - kontrolne "połówkowe", by psrawdzić co z tym małym czerepem się dzieje i czy komory boczne mózgu się wyrównują...

Gizas- powiem mam nadzieje nie zapesze. Ze od momentu jak wyszłam ze szpitala w 24 tc i po wizycie u Gina w Katowicach dr przepisała mi cudowny lek spasmoline. Od tego momentu śmigam jak mały samochodzik a nic mi nie jest. Żadnych boli skurczy . A wczesniej wystarczyło ze wyszłam z lozka do toalety a juz mialam skurcze.

Doktorek mój powiedział ,że norma może być w tych miesiącach do 4 kg do przodu , mi co wizyta przybywa 2 i sieję panikę ;-) ale mały zdrowy i coraz większy w sobotę miał około 0,5 kg . Waga troszku większa jak na tygodnie i dlatego mam przesunięty termin na 22 listopad z 28.
u mnie i tak cesarka będzie , ze względu na stan po operacji kręgosłupa ....
Kikifish to Ty do cierpliwych należysz mamusiek ;-) maluch już nie długo będzie z Tobą , oj jak bym tak chciała...

szkrabek wszystko będzie dobrze, może za wcześnie poszłaś na badanie i stąd te wątpliwości. Mi lekarka mówiła, ze lepiej iść później niż wcześniej, bo wtedy wszystko najlepiej widać i jest pięknie wykształcone. Trzymam kciuki za malucha:tak:No i nie przejmuj się wagą, jak gadam zkoleżankami to większość mówi, że szybko spada po porodzie. A poza tym tycie wygląda u każdej inaczej, jedne nabierają dużo na początku a potem waga przyrasta już bardzo powoli. A inne tyją w tępei ekspresowym po 20tc, co tez nie jest dobre bo rozstępy i kręgosłup nie dostosuje się za szybko..A 4kg to jest dobrze z tego co mi się wydaje:-p

Madziulka u mnie było na połówkowym ( 21tc4dz) 537g, no i o tydzień tez dziecko większe, może duże rośnie albo teraz ma taki skok. W sumie ja mam 168, M 186 to raczej małego dziecka się nie spodziewamy:-D

Ja już po trzecich ostatnich prenatalnych. Wszytsko w porządku:tak:synuś dalej jest synusie i nim pozostanie;-)ma 1425 grama +- 200 gr. Ułożony juz główkowo, z małą dawką prawdopodobieństwa że się jeszcze obróci bo już ma mało miejsca i grawitacja robi swoje, łożysko przednie wysoko, stopień dojrzałości II, pępowowina póki co lużno sobie lezy, ilość wód odpowiednia, wszytskie parametry organów i przeplywy dobre:tak:Uspokojona;-)
W poniedziałek mam wizytę u dr prowadzącego i znowu usg. Szkoła rodzenia dopiero od września bo tak doszłam do wnisoku po rozmowie z położną, wtedy będę miała mozliwość wywiadu z anestezjologiem w sprawie zzo.
Wyprawka po mału się zwiększa, ubranek juz mam bardzo dużo, trochę kupiłam nowych a troche w super lumpku który odkryłam, dziś za 3 bluzeczki z długim rękawem w stanie idealnym, firmowe i fajne wzory zapłaciłam 15 zł.
Rzeczy do szpitala też już kompletuję, w tym tyg zamówię wanienkę ze stelażem i przewijak.

Dzieczyny mamusie jakie wanienki kupowałyście-najzwyklejsze czy jakieś o dziwnych niby ergonomicznych ksztaltach?a jakieś pomoce do kąpieli noworodka Wam się przydaly czy to zbędny wydatek?

reklama
Gizas gratki :) co do wanienki to tez planowalam kupic wypasiona ale po konsultacji z kolezanka, ktora tez na dziecku nie "oszczedzala" stwierdzilam, ze to zbedny wydatek i kupilam zwykla. Nawet stojaka nie kupowalam, kapiemy w kuchni na stole bo tam mamy najwiecej miejsca i dojscie z kazdej strony. Nie wyobrazam sobie natomiast kapieli bez lezaczka, ktory kupilam jak Junior mial niecaly miesiac. Dziecko na nim lezy stabilnie a Ty masz dwie rece wolne: Fotelik leżaczek do wanienki kolekcja Miś Tega (4977797016) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

Do góry