reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

ciężaróweczki po in vitro

Jogo: super wiadomość :) Gratuluje Córeczki :*
Ja najbliższe usg mam w środę, już się nie mogę doczekać :) jestem bardzo ciekawa ile moje Słoneczko przybrało na wadze. Ostatnio dala mi 2 dni stresu, jakoś rzadko się ruszała, nawet musiałam liczyć te ruchy. Myślałam, że zwariuje, ale już wszystko wróciło do normy :)
Dziewczyny mój brzuszek od około 3 tygodni w ogóle nie zmienił swoich rozmiarów, od którego tygodnia zaczął Wam tak szybko rosnąć? Wyglądam jak bym połknęła piłkę, ale czuje nie dosyt, chciałabym by był większy ;)

reklama
infinity ciekawe jak bedzie u mnie narazie nic nawet nie wspominali o tym a ty juz masz wyznaczona wizyte a co dopiero zeby bylo za darmoche twoja gameta jest lepsza eheh

Jego super ! gratuluję córci !! to mamy wrzesień pół na pół widzę :D piękne imię wybraliście córci ;) cieszę się, że wszystko w porządku u was

A co do pępka to u mnie ani w pierwszej ciąży, ani w tej nie wypchnęło całkowicie i pewnie nie wypchnie. To pewnie zależy wszystko jak zawiązany ma się pępek. Fakt, spłaszczył się ale nigdy nie wystawał tak jak u niektórych ciężarnych, że przez bluzkę „guziczek” można było zauważyć ;)

jejku u was też tak zimno na podwórku ?? :szok: dobrze, że choć słońce świeci tylko po groma ten wiatr lodowaty ?? :rofl2:

Leśna :-) gratuluje! cuda się zdarzają! mój dr równiez powiedział mi o dziewczynie, która 4 miesiące po cc dzidzi z inv zaszła naturalnie :-) nie martw się - wszystko będzie dobrze :tak:

Jogo gratuluje córeczki! a imię cudne :-)

Minni 27 ja mam to samo z mala, dwa dni prawie nic nie czulam a pozniej jak zaczela kopac to nie przestala.Ja mam lozysko z przodu to i tak moge troszke mniej czuc.Mnie sie wydaje ze to wszystko zalezy od tego jak my sie czujemy,jaka jest pogoda itp.a tu nas stresuja tymi 10 ruchami w ciagu godziny w czasie najwiekszej aktywnosci.Jedna dziewczyna tu na forum pisala ze jej dzidzia bardzo malo sie ruszala a ma teraz zdrowego malucha.Za tydz.ide do lekarza wiec sie wszystkiego dowiem.A my Minni jestesmy chyba dokladnie w tym samym tygodniu ciazy :) Pozdrawiam.

Cześć dziewczyny, dziękuję za przywitanie.
Jogo gratuluję córeczki, a Nadia to bardzo ładne imię.
U nas lekarz zasugerował, że chyba będzie chłopiec, ale dopiero za jakieś 2 tygodnie będzie można na 100% powiedzieć jak się maluch ładnie ustawi.
I jak będzie chłopiec to Michaś.

Lawendowy gratulacje :-) Nie na lepszych wiadomości od tych przynoszących nowinę o narodzinach zdrowego dziecka :-) Mam nadzieję, że doszłaś już do siebie po porodzie. Zaniepokoiło mnie w Twoim poście ''wczoraj rozstanie z moją córeczką wsiało na włosku...'' Wszystko OK? Podbijam pytanie o Zosiną fryzurę.

szyszka
mnie też podobają się wózki bebetto,jeszcze nie wiem tylko czy solaris czy nico. Testowałam w sklepie i jak na razie to sa moje typy. Co do fotelików to myślimy o zakupie 0-18kg. Będzie dłużej służył, można je montować przodem i tyłem do kierunku jazdy i ma regulowane oparcie. Wybór modelu zostawiam mężowi on się zna na tych gwiazdkach, testach itp. Może któraś z was używa takiego fotelika?

Sylwia
cieszę się bardzo, że Twój syn jest zdrowy. Najadłaś się strachu przez wredną lekarkę. Jak się domyślam Twoja noga prędko w tej przychodni nie postanie.

Labo rozumiem Cię z zakupami. Ja też nić nie mam jeszcze dla małego. Tylko listę zakupów zrobiłam. Kilka dni temu miałam przyjemność spędzić cały dzień z młodą mamą i jej rocznym synkiem. Zalałam ją gradem pytań o opiekę,produkty i dzięki temu upewniłam się w moich decyzjach, a inne zmieniłam. Dobrze poradzić się kogoś na żywo:-). A na zakupy to już chyba czas najwyższy bo III trymestr :szok:już tuż,tuż.

Megi pora rozwiązania zbliża się :tak: Myślałam dużo o oddaniu krwi pępowinowej i jak się nie mylę to w szpitalu, w którym chcę rodzić można oddać do banku krwi. Jak w czerwcu zacznę szkołę rodzenia to podpytam jeszcze co i jak. Komercyjnie raczej sie nie zdecyduję.

Martaczi mnie puchną stopy. Rano czuję się jakbym pół nocy przetańczyła.:-p

Lesna :-):-):-) i jak po USG?

Bzibziok
witamy w gronie ciężarówek. Chłopak :-) to czekamy tylko na potwierdzenie.

Ona
tak jak pisała Infinity o prenatalnych, też jestem z Gamety(Kielce) i też miałam je za darmo. Na skierowaniu lekarz napisał: Ciążą po in-viro. Spokojnie, masz jeszcze czas na prenatalne.

Jogo serdeczne gratuluje córeczki. to na badaniu napatrzyłaś się na swoje cudo. Cieszę się razem z Tobą że mała zdrowo rośnie.

Trochę nadrobiłam zaległości, ale obiecuje poprawę i bardziej regularne wizyty :tak:

reklama
Lawendowy gratulacje:)

Lesna
super nowina! Daj znać, jak tam po usg:)

Widzę, że temat szczepień wywołuje sporo emocji. W sumie nie dziwię się niektórym dziewczynom, że reagują nerwowo. Dla mnie jeden argument jest niezrozumiały, że "nie szczepię, bo tej choroby już nie ma lub zdarza się rzadko". I tutaj nie sposób zauważyć, że danej choroby nie ma lub jest rzadka właśnie dlatego, że jednak większość rodziców szczepi przeciwko niej swoje dzieci. Ci, co nie szczepią, wykorzystują trochę fakt, że jednak większość szczepi. Jakby nie patrzeć jest mniejsze ryzyko, że dziecko nieszczepione zachoruje, skoro będzie żyło głównie wśród osób zaszczepionych i mniej podatnych na dane choroby. W Polsce podobno tylko (albo aż) niewielki procent rodziców nie szczepi dzieci. Gdyby większość nie szczepiła, to można wysunąć tezę, że cofnęlibyśmy się cywilizacyjnie do XIX w. jeśli chodzi o choroby. Wystarczy spojrzeć na kraje, w których dostęp do szczepień jest ograniczony, co tam się dzieje. Choć wiadomo, że na rozwój chorób wpływa też mnóstwo innych czynników, jak np. higiena, warunki życia, klimat etc.
W sumie to, czy się szczepi czy nie, nie do końca jest indywidualną sprawą rodziców, bo jednak żyjemy w społeczeństwie i fakt szczepienia lub nieszczepienia wpływa nie tylko na nasze dzieci, ale też na inne.
Nie powiem, mocno stresujący jest dla mnie temat szczepień, głównie dlatego, że w internecie można znaleźć mnóstwo różnych historii o skutkach ubocznych. Wiadomo, że każda matka chce najbardziej na świecie, aby jej dziecko było zdrowe. Tylko pewnie zazwyczaj na temat skutków ubocznych szczepień wypowiadają się rodzice, u których dzieci takie skutki wystąpiły, a nie Ci, którzy przeszli przez temat szczepień bezproblemowo. A skutki uboczne mogą wystąpić nawet po podaniu dziecku witamin (oczywiście upraszczam, bo szczepionka to nie witamina). U swojego dziecka na szczęście, poza lekką sennością, nie zaobserwowałam jak na razie nic niepokojącego po szczepieniu.

Dziewczyny - mamy, mam pytanie: od kilku dni mojemu maluszkowi ropieje jedno oczko. Codziennie przemywam mu oczy solą fizjologiczną, a teraz nawet kilka razy dziennie. Co jeszcze mogę zrobić? Martwi mnie to i nawet napisałam w tej sprawie do pediatry, ponieważ ta sól fizjologiczna chyba nie pomaga...

Do góry