reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

ciaza w uk

Więc byłam u położnej, i co sie okazuje po raz drugi zrobiony test krwi i zero przeciwcial, zastanawia mnie czyja krew badali wtedy;)
no ale zeby nie było słodko mam anemie, i niby witaminy lykam, ale okazuje sie ze tak do końca to nie dziala.
dziecko od dłuższego czasu położone w tzw breech position, jak jest u Was?

reklama
Joanna- dobrze ze nie masz przeciwcial :-) z zelaza to jest takie specjalne dla kobiet w ciazy: GlobiFer Forte, albo spatone. Polecam, bo super sie wchlania i nie ma skutkow ubocznych. A maluch moze sie jeszcze pare razy odwrocic ;-)wiec sie nie przejmuj tym dupkowym ulozeniem hehe. Moj ma glowke na dole, ale lekarz mowil, ze maluchy do 36 tyg potrafia sie obracac.

Joanna super, że brak przeciwciała a z anemią sobie poradzisz:tak:
Ja nie wiem jakie mam położenie dzidzi bo nic nie mówili ale po znajomości będę miała 3 usg w 28tc więc na pewno zapytam:-)

Joanna to super wiesci z tym brakiem przeciewcial, a z anemia mozna sobie poradzic, jedz odpowiednie rzeczy (pomidory, buraki itp), lukaj zelazo i szybko nadrobisz. Ja nie wiem jak mam dzidzie ulozona, wizyte u poloznej dopiero mam 12 wrzesnia (czekam juz od polowy czerwca), to mi powie, no i jeszcze usg za tydzien w sobote. Moja koleznaka miala dziecko ulozone w odpowiedniej pozycji juz od poczatku maja, termin na 20 czerwca a w polowie czerwca dzidzia przekrecila sie i byla w pozycji 'dupkowej', polozna kazala jej robic cwiczenia takie jakbyc na hola hoop krecila biodrami i dzidzia sie odwrocila, na szczescie w tej sytuacji ciaza sie przedluzyla i koelznaka urodzila dopiero 01 lipca, jakby bylo terminowow to dzidzia nie zdazylaby sie odwrocic chyba i bylby problem....a najlepsze jest to ze odwrocenie dziecka wykryla studentka u poloznej juz wczesniej, ale polozna stwierdzila ze wcale nie. Na nastepnej wizycie studentka znowu mowi ze wydaje jej sie ze dziecko jest odwrotnie ulozone, polozna obadala i stwierdzila ze jednak ma racje. Na szczescie wszytsko dobrze sie skonczylo ale znajoma byla wsciekla bo mogla cwiczneia zaczac robic juz 2 tygodnie wczesniej, a tak to stres dodatkowy bo termin gonil (wtedy jeszcze nie wiedziala ze porod bedzie prawie 2 tyg po terminie). Daje do myslenia.....wszytsko zalezy od tego na kogo sie trafi ehhh ja pierwszy porod tu wspominam bardzo dobrze, mam nadzieje ze i tym razem sie nie zawiode. Ale koleznkaa rodzila w tym samym spzitalu, 2 dni po mnie, i jej wrazenia byly zupelnie inne.....
bulkaasia ty to masz dobrze z tymi znajomosciami w spzitalu ;-)

mummy tutaj znajomośći w szpitalu to dużo bo robią mi badania wszystkie jak leci no i zawsze poza kolejnością, do tego traktowana jestem inaczej. Komfort psychiczny mam a to najważniejsze w ciąży - jak najmniej stresu:-)

Mummy2 - wracajac krotko do tego fotelika- to jest podobno nowosc- pierwszy fotelik w ktorym dziecko spi w pozycji calkowicie lezacej w aucie czyli calkiem na plasko bo w takim normalnym foteliku to jest kat i troche jest na siedzaco - w tym foteliku moze spac bez ograniczen czasowych bo niby takim maluszkom to najlepiej na lezaco i nie powinny przebywac za dlugo w takim normalnym foteliku. Ale jest to nowosc i trudno mi dowiedziec sie od innych jak to jest z tym w praktyce... ale na pewno tak jak pisalas chcialabym taki fotelik ktory wpina sie do ramy wozka, w sumie o gondoli nawet nie mysle bo sa spiworki itp. jesli bedzie zimno.
Joanna_Z - mi tez raz wyniki z moczu wyszly zle a pozniej dobre wiec tez namieszali. jesli chodzi o pozycje dziecka to nie mam zielonego pojecia..
Kurcze dziewczyny Wy tyle tych usg macie zaplanowanych -ja juz nic na razie - ja juz sie uspokoilam bo do 14 tyg mialam 5 usg a w sumie do dzisiaj 7usg.. ale rozumiem Was bo lepiej zrobic usg i sie nie zamartwiac.
Czy Wam tez tak brzuch twardnieje? - mi nieraz tak nagle robi sie bardzo twardy.. czy trzeba cos z tym robic?
Mummy2 - niestety mialam moment slabosci i kupilam skinny jeans z red herring bo fajnie wygladaly itp dzis wieczorem je ubralam na wypad na kolacje do restauracji i... ciagle mi spadaly z tylka - a niby takie dopasowane byly... oj mialas racje ale co teraz- juz za pozno :) no coz pewnie zaloze je od czasu do czasu :)

aha i jak bylam w polsce to wyprobowalam kremy na rozstepy- mustela - dobry jest chyba najlepiej sie wchlania z wszystkich przeze mnie wyprobowanych- mozna uzywac od poczatku ciazy i zdaje sie ze podczas karmienia tez - jedna wada -cena 120zl. Pharmaceris- dobry ok 40zl dobrze sie wchlania i wygladza ale mozna stosowac dopiero od 4mies i nic nie jest napisane o tym czy mozna stosowac na piersi. Gerber - ok 25zl - pozostawia powloke i niezbyt sie wchlania ale fajnie wygladza np posladki/uda.

Czy ktoras z Was uzywa kojca? bo ja kupilam w polsce kojec raz probowalam i dziwnie sie w tym spi ale mam nadzieje ze bede go uzywac ..

asia dobrze,ze nie masz p.cial..:tak:moze wczesniej pokrecili wyniki
mummy odliczam z toba do priv usg ;-),a jak plamienia ?
bulkasia ja tutaj nie mam znajomosci,ale do tej pory mialam juz 3usg +2 dodatkowe,w 28tc tez mam,bo mi wypada normalna wizyta 12.09.,pozniej kolejna po tyg.ta dodatkowa ..a co dalej to jeszcze nie wiem ;-)
ja do tej pory narzekac nie moge..,ale widocznie mialam szczescie trafic na normalne osoby :tak: i oby tak dalej..az do rozwiazania :tak:;-)
margot ja kojec bede miala ,ale pozniej..na poczatku jestem za tradycyjnym drewnianym lozeczkiem..poczatkowo myslalam o kojcu,ale zrezygnowalam

madlen plamienia jakby ustapily, nawet po baraszkowaniu ;-) wydaje mi sie ze to dzieki cwiczeniom Kegla, robie od 3 tygodni. Szczesciara z ciebie z ta opieka tu, tyle usg, jest jkais powod ze oni tak trzymaja na ciebie oko? pierwszy raz slysze zeby ktos miall tu tyle badan, no ale to tylko na plus!
margot my mielismy kojec dla pierwszej corki i swietnie sie sprawdzil jako 'plac zabaw' w dzien. Przynosilam ja sobie do salonu, sadzalam w kojcu i mala sie bawila. Ale do spania tradycyjne lozeczko!

reklama
a ja myslalam ze chodzi o taki kojec

Kojce i łóżeczka turystyczne - sklep dla dzieci – 2o2.pl

haha, a jesli chodzi o poduche to ja teraz nie uzywam, mam sporo 'jaskow' i tym jestem oblozona - pod glowa, miedzy nogami i za plecami zeby nie przewracac sie na placko na plecy (doradzila mi polozna). W pierwszej ciazy uzywalam podobnej tylko mniejszej, wygodne to bylo a pozniej pomocne podczas karmienia, jak juz bylo po wszytskim (ciazy i karmieniu piersia) to wyladowala w lozeczku corki jako taki ala bumper, zeby mala sie w glowe nie uderzyla. Teraz w sumie nie widze roznicy miedzy kilkoma poduszkami a ta jedna poducha, ale jak komu pasuje...ta jest troche duza, mozesz pozniej nie miec co z nia zrobic, ja mialam taki vshape pillow
http://www.amazon.co.uk/s/?ie=UTF8&...vpone=&hvptwo=&hvqmt=e&ref=pd_sl_4jqe4025mh_e

Do góry