reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

ciaza w uk

Fajnie sie czyta Wasze posty o potencjalnym powrocie do kraju :)

Sylwkowa- jak przezczytalam Twoj post to od razu tez sie rozmarzylam.. wiesz -co by bylo gdyby i jak fajnie byloby tego lotka wygrac (choc nie gram ale moze zaczne).

Mummy2 - ja nie mam dzieci i jest trudno tak wszystko zostawic po 9 latach i wracac - czuje ze tak zle i tak niedobrze. mysle ze nie bede podejmowac zadnych drastycznych decyzji w ciazy bo widze ze i tak nie mysle jasno i wszystko jakos widze negatywnie.. Ja tez mam dom w polsce ktory stoi tam sobie nowy i czeka.. wiem ze dom to nie wszystko (choc bardzo ciezko na niego pracowalam i teraz szkoda mi ze tak stoi i go prawie nie uzywam). tez nie wiem co moglabym w polsce robic. tu mam prace - pracuje w sadzie jako tlumacz ale zarobki sa coraz nizsze bo ciecia budzetowe w sektorze publicznym sa mega. mialam juz 3 porzadne obnizki w zarobkach w ciagu 1 roku - i jak tu sie nie zdolowac?? wydawalo mi sie ze cos tutaj osiagnelam, poukladalam sobie zycie a okazuje sie ze nie ma nic pewnego. znajomych tu mam owszem ale prawdziwych przyjaciol w polsce choc wiem ze i tak nie widywalabym sie z nimi na codzien nawet gdybym tam byla.. poza tym najwiekszy problem w moim przypadku jesli chodzi o powrot do polski to moj partner ktory jest anglikiem- co on niby mialby robic w polsce? ojej juz przestaje o tym wszystkim myslec bo glowa (jeszcze bardziej ) mnie rozboli :)

Mummy2 - zmieniam temat :) Twoj lekarz faktycznie sie wysilil jesli chodzi o to zwolnienie.. ale nie mysl o tym na razie bo moze uda ci sie przedluzyc.

Bulkaasia i Sylwkowa - faktycznie jest H&M zapomnialam kompletnie i jeszcze mnie tam nie bylo :)

Sylwkowa - a propos chodzenia na imprezki- ja bylam na imprezie w sobote (duzej a la wesele) i byly tance - trudno z tym brzuchem tanczyc- oczywiscie dopiero jak zaczelam to sie zorientowalam ze cos nie tak...

Mummy2 - tez rowaze nexta bo w sumie jak jest cos fajnego to co tam odeslac.. Aha i new look bo tez calkiem zapomnialam o tym sklepie..

Wczoraj weszlam do sklepu i kupilam na sale leginsy zamiast rozmiaru S kupilam L i w sam raz (chociaz nie maternity ale daja rade)

ogolnie to ja nie potrzebuje jescze nowych stanikow - bo co jak co ale piersi nie chca przytyc... No i tu jestem rozczarowana.

a JAKIEGO KREMU UZYWACIE NA ROZSTEPY? ja uzywam Palmersa ale mi sie konczy i ogolnie jest spoko ale smierdzi troche wiec chcialabym zmienic :) ktos wspomnial mi ze Mustela jest dobry ale nawet nie wiem czy jest w anglii.

reklama
Margot ja nie używam żadnego kremu ale przymierzam sie jakis kupić. Wpierwszej ciąży nie stosowałam i rostępy mam dalej, niezbyt duże ale są i nie wiem czy jakbym teraz zaczęła stosować to by pomogło na te stare i na brak nowych?

Bulkaasia to nasi mezowie maja wspolne hobby :-D
Mummy2 ja jakos ciezko wyobrazam sobie powrot do kraju ale jeszcze ciezej jest mi sobie wyobrazic, ze mialabym tu zostac na stale.. owszem nie chcemy juz sie pakowac i wracac ale napewno kiedy nasze dziecko zacznie obowiazek szkolny taka decyzje podejmiemy - do tego jeszcze mamy ladnych pare lat:-) Mimo ze mamy tu znajomych, dom i na pozor wszystko jest fajnie i niczego nam nie brakuje to patrzac w glab siebie gdzies troche czuje sie pusto bez rodziny i przyjaciol, moze jestem zbyt uczuciowa... Nawet teraz patrzac na dzieci mojego brata i brata meza widze, ze maja kontakt z dziadkami, ciotkami i tego by mi bylo chyba najbardziej zal..
Margot1 ja tez nie gram:-)ale moj maz nadrabia te moje luki za mnie namietnie:-D co do imprezek to ja tez srednio widze siebie wirujaca po parkiecie heheh raczej mialam na mysli takie typowe domowki- posiadowki:-D
Co do rozstepow to ja tez uzywam palmersa, chociaz jak narazie strasznie malo go zuzylam ;-) ale za to oliwki dla dzieci i z palmersa wlasnie takiego skin therapy oil to bardzo duzo- bardzo fajnie nawilza moja skore, smaruje sie oliwkami tak ze 2 razy na dzien bo tak mnie swedzi skora, ze to jakas masakra:szok: tez tak macie czy to tylko ja jakas dziwna jestem??:confused2:

ja uzywam tez palmers ale body butter, taki normalny, nie do ciazy. W poprzedniej ciazy mialam z palmersa tez body butter ale na ciaze i musialam 2 razy dziennie smarowac bo jakos szybko sie wchlanial, ale ten teraz jest super, skore mam nawilzona przez caly dzien. Zapach nie jest najlepszy, ale ja mam ciagle zatkany nos wiec nie przeszkadza heheh. Siostra przywiozla mi z PL z serii AA na rozstepy ale dostalam jakiegos uczulenia i musialam odstawic. Znajoma, ktora niedawno urodzila uzywala normalnego balsamu z NIvea (jakiegos super nawilzenie) i byla bardzo zadowolona. Mysle ze najwazniejsze jest zeby skora byla caly czas dobrze nawilazona i ladnie sie rozciagala, nie musza to byc kosmetyki na rozstepy lub dla kobiet w ciazy. Z oliwkami nie mam najlepszych doswiadczen, jeszcze z przed ciazy, szybko skora wysychala i swedziala, a jak swedzi to znaczy ze sucha z tego co wiem. Ponoc oliwki daja lepszy efekt jak sie naklada na mokra skore, po kapieli, siostra meza mi mowila. Wiec Sylwkowa moze ta oliwke zamien na jakis balsam albo body butter, tak na probe?
Margot1 - nie widzialam tu Mustelli, dobry jest, mamy dla corki z Polski przywieziony bo miala uczulenie i pediatra w Pl nam polecil, ale zapach ma nieciekawy hehe
Dziewczyny z ta Polska to ciezki temat jest chyba...kazdy chcialby wrocic ale jak sie zaczyna porzadnie o tym myslec i bardziej realnie to pojawia sie sporo 'przeciw'. Pewnie trudno jest tez wyrwac korzenie, ktore sie tu w jakis sposob zapuscilo przez pare lat...Mysle ze gdyby sytuacja z praca w Pl byla lepsza to chyba wielu z nas juz by tu nie bylo ;-) tesknota za rodzina jest ogromna, a dodtakowo bola takie ubogie kontakty naszych dzieciakow z dziadkami, ciotkami itp. Ja wciaz nie potrafie sobie powiedziec 'zostaje' ale z drugiej strony nie widze tak naprawde mozliwosci powrotu :-( moze kiedys sie to jeszcze zmieni....
mam znajomych, ktorzy juz raz wrocili do Polski jakies 4 lata temu, ale Polska rzeczywistosc zweryfikowala ich poglady na zycie tam i po niecalych 2 latach wrocili do UK juz w powiekszonym gronie, bo coreczka im sie urodzila. Mysleli ze tylko na jakis czas, aby uzbierac troche pieniedzy, tak wiec zyli tu na dorobku, tani dom wynajeli, w tanszej dzielnicy, oszczedzali, a maja z czego bo prace nawet dobra maja obydwoje. NIestety jak pojechali na Wielkanoc do Pl w tym roku i zaczeli patrzec na kraj bardziej 'praktycznym' okiem pod katem powrotu, to okazalo sie, ze chyba jednak nie wroca..... I chociaz wciaz ciezko im przyznac przed samym soba, to zaczeli tu ukladac sobie normlane zycie, zmiana domu, pracy na taka jaka chcieli w Pl dostac. Inni znajomy 'wyslal' zone i synka do Polski w zeszlym roku, bo sam mial tez za chwile wracac. Teraz bardzo powaznie mysla o przyjechaniu tu spowrotem, bo pracy nie mogli tam znalezc.....Ehhh z tymi powrotami to jest roznie, a takich przykladow pewnie kazda z Was moglaby mnozyc
Margot1 slyszalam wlasnie ze robi sie ciezko w budzetowce, ale zeby az 3 ciecia w ciagu roku, troche chyba przesadzaja! Znajoma pracuje jako tlumacz dla NHS i bardzo sobie chwali, z tym ze dla niej to jest praca dorywcza, bo normlanie pracuje jako wykladowca na Uni.

Mummy2 masz racje , ze to ciezki temat na szczecie zadna z nas nie musi podejmowac decyzji teraz wiec mamy czas na przemyslenie sobie na spokojnie tego wszystkiego:-)
Co do tego nawilzenia to stosuje tylko jedna oliwke a reszte to taki balsam i jakby olej bo to nie ma konsystencji oliwki ale teraz jak mi sie skonczy to sprobuje moze tego co ty piszesz a noz widelec pomoze:-D Ja zawsze mialam sucha skore i bardzo delikatna wiec musialam podwojnie dbac o jej nawilzenie a teraz w ciazy to same wiecie jak to wszystko sie rozciaga a u mnie w tym tyg. to juz wyjatkowo brzuszek zaczal robic sie pokazny:-D Jak bylam w Pl dostalam od mojej pani ginekolog probke tej mustelli ale ja dostalam pelno czerwonych krost jakby taka wysypke chyba jakies uczulenie wiec dla mnie nie zdala by ona egzaminu, ale ile rodzajow skory tyle roznych potrzeb i kremow:tak: Milego wieczoru dziewczyny:-)

Rozmarzylam sie czytając o tej wygranej w totka i powrocie do Polski. Ja bym chciała, Tęskno mi za normalnoscia, za targami pełnymi świeżych owoców i warzyw, za buleczkami, i pachnących chlebem.
Ale kiedy są dzieci to już nie jest tak łatwe. Szczególnie kiedy są w wieku szkolnym, moja Maya jest dzieckiem przede wszystkim anglojezycznym przyzwyczajonym do tutejszego sposobu nauczania i obawiam sie ze byłoby dla niej szokiem przenieść sie teraz do Polski, alternatywa jest szkola prywatna z językiem wykladowym angielskim;)
tak więc na razie jesteśmy tutaj, mąż ma dobra prace, przez to ja moge spokojnie pracować z domu. Maya ma mnie zawsze gdy potrzebuje. Fakt jesteśmy skazani na siebie, nie możemy podrzucic dziecka do dziadków na weekend, a ja niestety należę do tego typu mam ze nie umiem zostawić dziecka z koleżanka. Ale takie życie wybraliśmy i nie narzekam.

Co do kosmetyków to palmers na rozstepy, na razie pomaga, choć przy moim wzroście wagi który jest bardzo duży, boje sie czy wystarczy

Joanna jesli bedziesz obficie nawilzac od wewnatrz i od zewnatrz to mysle ze bedzie ok :) ja wierzez w nawilzenie, przy pierwszej ciazy jak skora zaczela troche swedziec to dokladalam kolejna warstwe kremu i tak pod koniec ciazy nakladalam krem 3 razy dziennie, ale rozstepow nie mam zadnych :-) no i od wewnatz - czyli duuuzo wody. Znajoma nie wierzyla w nawilzanie przy pierwszej ciazy, bo twierdzila ze wszytsko i tak genetycznie jest ustawione, nabawila sie wleu rozstepow i na brzuchu i na piersiach, ale przy drugiej juz kremow uzywala i nie narzeka hehe

reklama
hej Karolar85 Witamy :-D
Dziewczynki za tydzien o tej porze juz powinnam wiedziec czy bedzie chlopiec czy dziewczynka- doczekac sie juz nie moge :) Kiedy Wy macie usg polowkowe tzn w ktorym tygodniu?

Ostatnia edycja:
Do góry