reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

ciaza w uk

reklama
witaj karolar85 :-)

ja mam juz w piatek!!!! wreszcie, juz nie moge sie doczekac, dni odliczam. Jedyne normalne badanie na cala ciaze....jak swiatlo w tunelu ;)

Cześc dziewczyny a ja mam 27 lipca w nastepnym tygodniu tez nie moge sie doczekac. Nie czuje jeszcze ruchow to moja pierwsza ciaza i dopiero drugie usg bo to uk przeciez :no: i pewnie jak wy wszystkie czasami sie martwie. Mam nadzieje, ze zobacze czy to synek czy coreczka. Napiszcie koniecznie jak juz bedziecie po :-) tej wizycie

Sylwkowa mnie tez strasznie swedzi skora na brzuszku. Wydaje mi sie , ze to dlatego, ze dopiero teraz widac mi brzuszek i to tez tylko troche ... nie wygladam jak ciezarna a bardzo bym chciala, zaraz mam polowkowe a wszyscy pytaja czy na pewno jestem w ciazy:-p

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Cze dziewczyny,
czy przyjmiecie do siebie nowa mame? :) Ja na poczatku sie udzielalam, ale pozniej zwatpilam czy bedzie dobrze... To moja 5 ciaza, 4 poprzednie stracilam. Teraz jestem na heparynie+aspirynie, duphastonie i luteinie. Duzo tego ale dla maluszka zrobie wszystko.
Ostatnio bylismy na Usg- prywatnie, u polskiego gina i bedziemy miec synusia, Franciszka. O dziecko staralismy sie 6 lat, az wreszcie Bog sie nad nami zlitowal :)

mummy2- ja tez mialam plamienia, u mnie na usg (a mialam je co 2 tygodnie) wyszly krwiaki. jeden wokol dzidzi, a drugi przy szyjce i to one wydalajac sie dawaly brazowe uplawy. Za kazdym razem umieralam ze strachu. Mummy a jaka masz grupe krwi, bo ja mam ab minus i musialam dostac wczesniej zastrzyk anty D. ze wzgledu na moje straty i hemofilie, jestem w silver star clinic w Oxford pod specjalnym nadzorem. Czytalam jak Cie potraktowali na AE i normalnie noz sie w kieszeni otwiera :angry: banda matolow i tyle. Powodzenia na scanie :-D i trzymam kciuki.

Karola- ja czuje tylko czasem babelki :) a brzuszka tez nie mam, a tak bardzo bym chciala, zeby bylo widac :-)

Dziewczyny nie orientujecie sie czy oni sprawdzaja tu szyjke??? Ja mam spotkania co 2 tygodnie i jeszcze nikt nigdy mi jej nie zbadal :no: przeraza mnie to... dobrze, ze sa jeszcze polscy ginekolodzy w uk, ale niestety za wizyte place £120. Masakra, no ale dla dziecka zrobie wszystko.

Pozdrawiam Was wszystkie dziewczynki

witaj muffy, gratuluje ciazy! :-)
a czy te krwiaki to szkodzily dzidzi czy one poprostu zniknely?? to bylo w porzednich ciazach czy teraz? ja mam grupe krwi 0 RH +
u nas niestety nie ma polskiego ginekologa, tzrebaby do Manchester podrozowac i tez ceny sa takie jak u ciebie. Mam nadzieje ze wszytsko bedzie dobrze, jeszcze tylko 3 dni do scanu, ale jakos malo im tu ufam i zastanawiam sie ad wyjazdem do Manchesteru do polskiej kliniki. Ostatnio rozmawialam z GP i byla zdziwiona ze nie zrobiono mi scanu na te plamienia, no ale teraz stwierdzila ze juz nie ma sensu bo polowkowe tuz tuz

Mummy- Dziekuje :-) krwiaki byly w kazdej ciazy. W poprzednich nawet dochodzily do rozmiarow 9x 5 cm i powodowaly obumieranie plodu- zabieraly mu pokarm... W tej ciazy dowiedzialam sie, ze mam hemofilie (niski poziom antytrombiny III) i musze brac codziennie zastrzyk z heparyny, by krew rozrzedzic, by dzidzia byla odzywiona i natleniona. Dobrze, ze masz krew na +. U mnie niestety konflikt, ale po tej anty D jestem spokojniejsza. Dobrze, ze masz ten scan :) to sie uspokoisz. Powiedz im, zeby sprawdzili, czy lozysko sie nie odkleja i czy nie jest za nisko. Bo te plamienia moga byc od tego, albo moze mialas polipa na szyjce? Powodzenia i trzymam kciuki :-)

Witaj muffy - fajnie ze dolaczylas :) moge sobie tylko wyobrazic jak sie czulas i czujesz jesli chodzi o ciaze.. ja drugi raz jestem w ciazy - pierwsza poronilam w zeszlym roku i bardzo to przezylam. Tym razem bedzie dobrze - tym bardziej ze z tego co piszesz jestes pod dobra opieka :) ja to nawet nie wiem jaka mam grupe krwi i na co juz badania mialam robione bo poloznej nie chcialo sie gadac ani tego napisac w mojej superinformujacej ksiazeczce 'bounty' w ktorej niby wszystko o mojej ciazy powinno byc..

Mummy2 - ja mam polowkowe jutro i tak jak ty nie moge sie doczekac. bo tutaj ciaza to jak czeski film- nic nie wiadomo i tylko sie czeka i czeka...troche sie stresuje czy wszystko okaze sie jutro ze jest dobrze ale nic nie poradze taka juz jestem..

Dziewczyny ja tez jak odpowiednio sie ubiore to nie widac ze jestem w ciazy.. ale jak zaloze np obcisly t-shirt lub cokolwiek przylegajacego to watpliwosci nie ma -nawet po fish&chips tak sie nie wyglada.. a babelki swoja droge tez czuje- wiecej niz kopniaki.. Muffy - jak to nie masz brzuszka?? wcale??

Jesli chodzi o szyjke (ktoras z was o tym wspomniala)- to sprawdza sie to przez badanie wewnetrzne ginekologiczne ale w uk takiego w ciazy nie robia.. chyba ze robia ale mi o tym niewiadomo.

Proponuje abysmy nasze wizyty w uk tutaj opisaly bo na pewno beda inne niz w PL... oczywiscie opiszcie je w odpowiednim watku tez :) po prostu do porownania..

A jesli chodzi o watek mieszkania w uk- rozumiem o czym Mummy2 piszesz- te ich oranzerie i betonowe ogrodki..ja kupilam dom w marcu tego roku w miescie (wczesniej mieszkalam na wsi)- teraz w Lincoln - i zmieniam calkowicie ogrodek: jest maly i byl beznadziejny taki 'low maintenance'.. taras zajmuje prawie caly ogrod i wcale nie ma trawy tylko kamyczki ktore niszcza obcasy.. nie mowiac juz w przyszlosci o przejechaniu wozkiem po ogrodzie.. ale zeby zmieniac na taka skale to raczej trzeba kupic bo jak sie wynajmuje to niewiadomo czy warto inwestowac.. gdzies ostatnio wyczytalam ze teraz w anglii bardziej oplaca sie kupic dom niz wynajmowac (ja tez do marca wynajmowalam) ale oczywiscie latwo sie mowi kupic -to zalezy od okolicznosci..mam nadzieje ze znajdziesz cos fajnego co ci sie od razu spodoba :)

Margot zapytaj o te badania krwi, bo mozesz miec konflikt krwi, zwlaszcza, ze nie jest to pierwsza ciaza jesli twoja krew jest rh - powinnas byc pod szczegolna opieka. Ja ma konflikt ale to moja pierwsza ciaza, nie plamie (gdybym plamila bylabym w szpitalu) a w 28 tygodniu i po porodzie powinnam dostac zastrzyk, aby przeciw ciala dla krwi maluszka ( jesli ma + po mezu ) nie tworzyly sie i nie zagrazaly jego rozwojowi i przyszlym bobaskom.

Jesli chodzi o badanie szyjki... to nikt mi od poczatku ciazy tam nie zagladnal ani nie zapytal :-)

muffy ja tez gratuluje i trzymam bardzo mocno kciuki za Was :-)

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Margot, Karola- witajcie :) i dzieki serdeczne. Margot, wspolczuje Twojej straty i mam nadzieje, ze w grudniu bedziemy tulic nasze malenstwa :tak: Dla mnie kazdy dzien to walka i cud hehe Brzuszka nie mam, moze leciutki wieczorem, ale po jedzeniu tez taki mialam. Zaczynam panikowac, ze macica mi nie rosnie (mam dwurozna) :crazy: Ech ja chce grudzien!!!! Margot, tak jak Karola pisze, spytaj o grupe! Ja po kazdym poronieniu dostawalam anty D, teraz juz tez dostalam wczesniej bo mialam plamienia. Poza tym powinnas miec wpisane wszystkie wyniki badan w blue Maternity notes. Ja ma tam wpisane wszystko.

Karola- w ktorym tygodniu jestes? wstawiasz suwaczek? ;-)

Dziewczyny boli was moze brzuch, ja mam takie bole czasem jajnikow a czasem jak na @ :baffled:

reklama
Do góry