reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża pozamaciczna, leczenie metotreksatem

Raczej tak, choć poza tym ze względu na kiepskie przyrosty nie liczyłabym, że z tego będzie zdrowa ciąża 😞
Czytałam, że u was to druga taka sytuacja. Bałaś co przy poprzednim poronieniu?
To że nie będzie z tego zdrowej ciąży to wiem :( grunt to wykluczyć cp. A dzisiaj znowu lekarz zasiał ziarno niepewności. Czy ten pęcherzyk ze zdjęcia może być pseudopecherzykiem?

Jeśli chodzi o badania to robiliśmy kariotypy prawidłowe. Trombofilia wyszła mutacja w heterozygotach MTHFR i pai 1 i od jakiś 6 lekarzy słyszałam że to nie jest wskazanie do leków.
Homocysteina 5,5
Wit b12 400
D3 38
Tsh coś koło 2 już nie pamietam
Wymazy na chlamydie ureoplsame itp ujemne
I to tyle narazie co robiłam. To moja 4 ciąża, miałam jeszcze jedną z wadą genetyczna zespół downa

Załączniki

• IMG_2541.jpeg
    IMG_2541.jpeg
    1,3 MB · Wyświetleń: 28
  • IMG_2540.jpeg
    IMG_2540.jpeg
    1,3 MB · Wyświetleń: 27
reklama
Sory dziewczyny że tak spamuje ale znacie się na temacie. Znalazłam badanie naukowe
Prawidłowy pęcherzyk ciążowy w obrazie USG jest hipoechogeniczną przestrzenią płynową z otoczką utworzoną przez hiperechogenny trofoblast położoną w doczesnej. Pseudopęcherzyk to hipoechogenna przestrzeń płynowa, często o nieregularnym kształcie, z artefaktami, bez otoczki, położona w jamie macicy, która występuje w 10% ciąż ektopowych

Ja mam na opisie USG napisane pęcherzyk ciążowy 3,6 mm z widocznym refleksem doczesnowym szer 17,2 mm

Czyli to by się zgadzało z tym opisem o prawidłowym pęcherzyku prawda?

Sory dziewczyny że tak spamuje ale znacie się na temacie. Znalazłam badanie naukowe
Prawidłowy pęcherzyk ciążowy w obrazie USG jest hipoechogeniczną przestrzenią płynową z otoczką utworzoną przez hiperechogenny trofoblast położoną w doczesnej. Pseudopęcherzyk to hipoechogenna przestrzeń płynowa, często o nieregularnym kształcie, z artefaktami, bez otoczki, położona w jamie macicy, która występuje w 10% ciąż ektopowych

Ja mam na opisie USG napisane pęcherzyk ciążowy 3,6 mm z widocznym refleksem doczesnowym szer 17,2 mm

Czyli to by się zgadzało z tym opisem o prawidłowym pęcherzyku prawda?
Nie czytaj więcej, serio.

Cześć dziewczyny, właśnie jestem drugi dzień od podania MTX. Beta nie spada, pewnie druga dawka. Czy myślicie że będzie dobrze i wypuszczą mnie ze szpitala? :( Beta przed podaniem leku 1800 po podaniu 2400. Na razie nie mówią nic tylko rozważają podanie drugiej dawki :(

Cześć dziewczyny, właśnie jestem drugi dzień od podania MTX. Beta nie spada, pewnie druga dawka. Czy myślicie że będzie dobrze i wypuszczą mnie ze szpitala? :( Beta przed podaniem leku 1800 po podaniu 2400. Na razie nie mówią nic tylko rozważają podanie drugiej dawki :(
mi robili betę po 3 dniach od pierwszej dawki, podniosła się i dali 2 dawkę po 3 dniach znowu zrobili betę i spadło bardzo dużo. Wypuścili mnie do domu. W sumie w szpitalu byłam tydzień

Właśnie jestem po konsultacji kolejnej, jutro zbadają betę jeśli nie będzie spadać to laparoskopię będę miała jutro i będą usuwać jajowód.

Właśnie jestem po konsultacji kolejnej, jutro zbadają betę jeśli nie będzie spadać to laparoskopię będę miała jutro i będą usuwać jajowód.
teoretycznie to bete się bada po 4-6 dniach od podania mtx jak dobrze pamiętam bo w tedy jest spadek. Mi powiedzieli, że jak po 2 dawce nie spadnie to w tedy usuną jajowód. Bo czasami po pierwszej rośnie i niby to normalne a po drugiej to jakieś 90% że zacznie spadać

reklama
teoretycznie to bete się bada po 4-6 dniach od podania mtx jak dobrze pamiętam bo w tedy jest spadek. Mi powiedzieli, że jak po 2 dawce nie spadnie to w tedy usuną jajowód. Bo czasami po pierwszej rośnie i niby to normalne a po drugiej to jakieś 90% że zacznie spadać
Właśnie dlatego dziwię się dlaczego drugiej dawki nie chcą mi dać tylko od razu laparoskopię i usuwanie jajowodu..

Do góry