reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża pozamaciczna, leczenie metotreksatem

Raczej tak, choć poza tym ze względu na kiepskie przyrosty nie liczyłabym, że z tego będzie zdrowa ciąża 😞
Czytałam, że u was to druga taka sytuacja. Bałaś co przy poprzednim poronieniu?
To że nie będzie z tego zdrowej ciąży to wiem :( grunt to wykluczyć cp. A dzisiaj znowu lekarz zasiał ziarno niepewności. Czy ten pęcherzyk ze zdjęcia może być pseudopecherzykiem?

Jeśli chodzi o badania to robiliśmy kariotypy prawidłowe. Trombofilia wyszła mutacja w heterozygotach MTHFR i pai 1 i od jakiś 6 lekarzy słyszałam że to nie jest wskazanie do leków.
Homocysteina 5,5
Wit b12 400
D3 38
Tsh coś koło 2 już nie pamietam
Wymazy na chlamydie ureoplsame itp ujemne
I to tyle narazie co robiłam. To moja 4 ciąża, miałam jeszcze jedną z wadą genetyczna zespół downa

Załączniki

• IMG_2541.jpeg
    IMG_2541.jpeg
    1,3 MB · Wyświetleń: 37
  • IMG_2540.jpeg
    IMG_2540.jpeg
    1,3 MB · Wyświetleń: 36
reklama
Sory dziewczyny że tak spamuje ale znacie się na temacie. Znalazłam badanie naukowe
Prawidłowy pęcherzyk ciążowy w obrazie USG jest hipoechogeniczną przestrzenią płynową z otoczką utworzoną przez hiperechogenny trofoblast położoną w doczesnej. Pseudopęcherzyk to hipoechogenna przestrzeń płynowa, często o nieregularnym kształcie, z artefaktami, bez otoczki, położona w jamie macicy, która występuje w 10% ciąż ektopowych

Ja mam na opisie USG napisane pęcherzyk ciążowy 3,6 mm z widocznym refleksem doczesnowym szer 17,2 mm

Czyli to by się zgadzało z tym opisem o prawidłowym pęcherzyku prawda?

Sory dziewczyny że tak spamuje ale znacie się na temacie. Znalazłam badanie naukowe
Prawidłowy pęcherzyk ciążowy w obrazie USG jest hipoechogeniczną przestrzenią płynową z otoczką utworzoną przez hiperechogenny trofoblast położoną w doczesnej. Pseudopęcherzyk to hipoechogenna przestrzeń płynowa, często o nieregularnym kształcie, z artefaktami, bez otoczki, położona w jamie macicy, która występuje w 10% ciąż ektopowych

Ja mam na opisie USG napisane pęcherzyk ciążowy 3,6 mm z widocznym refleksem doczesnowym szer 17,2 mm

Czyli to by się zgadzało z tym opisem o prawidłowym pęcherzyku prawda?
Nie czytaj więcej, serio.

Cześć dziewczyny, właśnie jestem drugi dzień od podania MTX. Beta nie spada, pewnie druga dawka. Czy myślicie że będzie dobrze i wypuszczą mnie ze szpitala? :( Beta przed podaniem leku 1800 po podaniu 2400. Na razie nie mówią nic tylko rozważają podanie drugiej dawki :(

Cześć dziewczyny, właśnie jestem drugi dzień od podania MTX. Beta nie spada, pewnie druga dawka. Czy myślicie że będzie dobrze i wypuszczą mnie ze szpitala? :( Beta przed podaniem leku 1800 po podaniu 2400. Na razie nie mówią nic tylko rozważają podanie drugiej dawki :(
mi robili betę po 3 dniach od pierwszej dawki, podniosła się i dali 2 dawkę po 3 dniach znowu zrobili betę i spadło bardzo dużo. Wypuścili mnie do domu. W sumie w szpitalu byłam tydzień

Właśnie jestem po konsultacji kolejnej, jutro zbadają betę jeśli nie będzie spadać to laparoskopię będę miała jutro i będą usuwać jajowód.

Właśnie jestem po konsultacji kolejnej, jutro zbadają betę jeśli nie będzie spadać to laparoskopię będę miała jutro i będą usuwać jajowód.
teoretycznie to bete się bada po 4-6 dniach od podania mtx jak dobrze pamiętam bo w tedy jest spadek. Mi powiedzieli, że jak po 2 dawce nie spadnie to w tedy usuną jajowód. Bo czasami po pierwszej rośnie i niby to normalne a po drugiej to jakieś 90% że zacznie spadać

reklama
teoretycznie to bete się bada po 4-6 dniach od podania mtx jak dobrze pamiętam bo w tedy jest spadek. Mi powiedzieli, że jak po 2 dawce nie spadnie to w tedy usuną jajowód. Bo czasami po pierwszej rośnie i niby to normalne a po drugiej to jakieś 90% że zacznie spadać
Właśnie dlatego dziwię się dlaczego drugiej dawki nie chcą mi dać tylko od razu laparoskopię i usuwanie jajowodu..

Do góry