reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża Po Poronieniu

Inne badania tzn. jakie? Nie badałam Wit. d,B12 ani kwasu. Może po świętach pójdę zbadać bo mam urlop.
A ten alliness b complex też ma w składzie kwas foliowy? Czy osobno trzeba brać ?

Kurde ja nie wiem czy bym nie odpuściła całkowicie jakbym jednak musiała ta hepraryne brać, bo to by było już za dużo jak dla mnie.

Dla mnie to jest taka czarna magia to wszystko. Czyli jeśli w pregnie plus jest ta zmetylowana forma kwasu foliowego to w ciąży mogłabym to pregne brać i dodatkowo zmetylowana B12 tak?
Czyli co polecasz teraz jeszcze zbadac? B12 i kwas foliowy ? Żeby wiedzieć czy musi byś metylowana czy nie?
Wizja heparyny może niektórych przerażac, bo zastrzyk kojarzy nam się z dużą igła, bólem itp, ale te strzykawki sa przystosowane dla ludzi, którzy nie są medykami i w warunkach domowych muszą sami sobie taki zastrzyk podać 😀 wiec nie może to być skomplikowane. Igła jest króciutka- nie ma możliwości ze wbijesz ja sobie zbyt głęboko. Podaje się cały preparat który jest w strzykawce. Ja brałam te zastrzyki po cc. Najpierw robil mi maz, ale później juz zaczęłam robić sama. Podeszlam do tego zadaniowo.
Nie zaprzątaj sobie tym poki co głowy. Jeżeli będzie mus, to na pewno znajdziesz w sobie siłę, żeby to zrobić i wtedy zobaczysz, że nie jest aż tak źle. Powodzenia 🙂 No i dawaj znać czy cos wyszlo w tym cyklu 🙂

reklama
@marsi89 Jak heterozygoty, to nie jest tak źle. MTHFR - to przyswajalność kwasu foliowego, ale jak homocysteinę masz dobrą, to nie masz czym się martwić. PAI hetero przy Twoich poprzednich ciążach raczej nie namieszało, więc biorąc pod uwagę Twoją historię, to najprawdopodobniej i na to nic nie potrzebujesz.

Nie są źle te wyniki. Pai może utrudniać zagnieżdżenie, ale na hetero często lekarze nie dają nic więcej prócz acardu a ponadto z tego co pamiętam to nie miałaś ciąż biochemicznych ani wczesnych (5-6tc) poronien. Bralabym kwas metylowany i Wit B12 to na pewno nie zaszkodzi 🙂

@marsi89 ale Ty nie masz trombofilii :) masz nieprawidłowości w tych trzech genach ale to nie trombofilia.
Zgadzam się z dziewczynami, nie jest źle i na pewno Pai nie miało wpływu na Twoje ciąże😘

Witam was wszystkie 😌 śledzę forum od pewnego czasu. Urodziłam w zeszłym roku w październiku. W tym roku trafiło się puste jajo i zabieg. W drugim miesiącu starań nasiliły się mdłości i chociaż usg jeszcze nic nie wykazało to testy mam dodatnie i betę 121 kolejna w środę. Myślicie że to pierwsza iskierka nadziei żeby już się cieszyć? Trochę die boje po ostatnim poronieniu, o mężu nie wspomnę 🙈

Wizja heparyny może niektórych przerażac, bo zastrzyk kojarzy nam się z dużą igła, bólem itp, ale te strzykawki sa przystosowane dla ludzi, którzy nie są medykami i w warunkach domowych muszą sami sobie taki zastrzyk podać 😀 wiec nie może to być skomplikowane. Igła jest króciutka- nie ma możliwości ze wbijesz ja sobie zbyt głęboko. Podaje się cały preparat który jest w strzykawce. Ja brałam te zastrzyki po cc. Najpierw robil mi maz, ale później juz zaczęłam robić sama. Podeszlam do tego zadaniowo.
Nie zaprzątaj sobie tym poki co głowy. Jeżeli będzie mus, to na pewno znajdziesz w sobie siłę, żeby to zrobić i wtedy zobaczysz, że nie jest aż tak źle. Powodzenia 🙂 No i dawaj znać czy cos wyszlo w tym cyklu 🙂
Ja też miałam po CC właśnie heparynę, po wyrostku też ale dawal mi to zawsze ktoś. Ale po wyrostku dostawalam w ramię wiec w ramię bardziej dałabym radę chyba ja przyjąć.
Mam nadzieję, że w tym cyklu nic nie wyszlo bo nie jestem na to gotowa. Według mnie 4 dni do owu więc i tak nikłe szanse.

Inne badania tzn. jakie? Nie badałam Wit. d,B12 ani kwasu. Może po świętach pójdę zbadać bo mam urlop.
A ten alliness b complex też ma w składzie kwas foliowy? Czy osobno trzeba brać ?
Aliness ma kwas foliowy i b12 w formie metylowanej.
Przy pai można zbadac białko s, białko c. Antytrombinę III, D-dmery, ATPP, fibrynogen i morfologię z wymazem.

Aliness ma kwas foliowy i b12 w formie metylowanej.
Przy pai można zbadac białko s, białko c. Antytrombinę III, D-dmery, ATPP, fibrynogen i morfologię z wymazem.
O matko ile tego do zbadania. Obraz czego dadza te dodatkowe badania? Co wniosą nowego ? Aptt mialam o sekundę za długie, fibrynogen też miałam badany w szpitalu i był podwyższony. Pójdę po świętach może krew zbadać tak kontrolnie i zastanowię się jeszcze co sobie zbadać. Na bank powtórzę te aptt i morfologię z rozmazem zrobię.
Kurde jestem jakaś taka dziś tym wszystkim oszolomiona. Z jednej strony cieszę się że nie jestem taka pechowa, jednak coś tam wyszlo i co najważniejsze idzie temu zaradzić. Z drugiej strony pierwsza ciąża bezproblemowa, druga też bezproblemowa Do II trymestru, do momentu tego wyrostka przeklętego. Tylko ta ciąża bliźniacza nie daje mi spokoju, że może jakbym ten acard brala, albo te zmetylowane witaminy to do tego by nie doszło. Ale kurde to co w jednej ciąży te mutacje mogą namieszać a w innej nie? Jestem taka rozdarta.

Co do witamin to chyba te moje wywalę jutro i kupię już te zmetylowane. Teraz właśnie się waham między alliness a *spam* uno. Co lepsze składowo według was ?

O matko ile tego do zbadania. Obraz czego dadza te dodatkowe badania? Co wniosą nowego ? Aptt mialam o sekundę za długie, fibrynogen też miałam badany w szpitalu i był podwyższony. Pójdę po świętach może krew zbadać tak kontrolnie i zastanowię się jeszcze co sobie zbadać. Na bank powtórzę te aptt i morfologię z rozmazem zrobię.
Kurde jestem jakaś taka dziś tym wszystkim oszolomiona. Z jednej strony cieszę się że nie jestem taka pechowa, jednak coś tam wyszlo i co najważniejsze idzie temu zaradzić. Z drugiej strony pierwsza ciąża bezproblemowa, druga też bezproblemowa Do II trymestru, do momentu tego wyrostka przeklętego. Tylko ta ciąża bliźniacza nie daje mi spokoju, że może jakbym ten acard brala, albo te zmetylowane witaminy to do tego by nie doszło. Ale kurde to co w jednej ciąży te mutacje mogą namieszać a w innej nie? Jestem taka rozdarta.

Co do witamin to chyba te moje wywalę jutro i kupię już te zmetylowane. Teraz właśnie się waham między alliness a *spam* uno. Co lepsze składowo według was ?
Ja w sumie jestem w podobnej sytuacji i biorę folian forte Naturell 800 i co drugi dzień b12 solgar 1000.

Ale kurde to co w jednej ciąży te mutacje mogą namieszać a w innej nie? Jestem taka rozdarta.

Które uno? Prena tal ? Witaminy dla ciężarnych a witaminy B-complex tego typu co Aliness - to są 2 zupełnie inne segmenty.
Co do wyników z testdna, to nie są to wady genetyczne, które można utożsamiać z jakąś konkretną chorobą. Co najwyżej z ryzykiem.
Edit, bo coś mi urwało:
Jedna osoba nigdy nie zachoruje, inna będzie chorować od młodych lat, jeszcze inna dopiero w wieku starczym.
Jak dla mnie, to za bardzo szalejesz z tymi suplementami, wtedy wyniki badań typu homocysteina, kwas fol, b12 nic nie dadzą i właściwie nie będzie wiadomo, czy coś pomogło, czy zaszkodziło, czy jeszce nie zdążyło pomóc lub zaszkodzić. Możesz łykać przez te 2 tygodnie pregnę plus na zmianę z B12 Olimpu (nie 2 tabletki tego samego dnia, bo wtedy jest za dużo kwasu). A jak dostaniesz okres, to pomyśleć o kuracji B-complex albo jakimś modulatorem.

Ostatnia edycja:
Które uno? Prena tal ? Witaminy dla ciężarnych a witaminy B-complex tego typu co Aliness - to są 2 zupełnie inne segmenty.
Co do wyników z testdna, to nie są to wady genetyczne, które można utożsamiać z jakąś konkretną chorobą. Co najwyżej z ryzykiem.
Edit, bo coś mi urwało:
Jedna osoba nigdy nie zachoruje, inna będzie chorować od młodych lat, jeszcze inna dopiero w wieku starczym.
Jak dla mnie, to za bardzo szalejesz z tymi suplementami, wtedy wyniki badań typu homocysteina, kwas fol, b12 nic nie dadzą i właściwie nie będzie wiadomo, czy coś pomogło, czy zaszkodziło, czy jeszce nie zdążyło pomóc lub zaszkodzić. Możesz łykać przez te 2 tygodnie pregnę plus na zmianę z B12 Olimpu (nie 2 tabletki tego samego dnia, bo wtedy jest za dużo kwasu). A jak dostaniesz okres, to pomyśleć o kuracji B-complex albo jakimś modulatorem.
Tak pren,atal uno. Pisze że ma w składzie obie zmetylowane formy i nadaje się dla kobiet planujących i w ciąży do 12 tyg. Także myślałam że juz moge zacząć to brać a w ciąży będę kontynuować. Dobra to będę tak zrobię od jutra będę brać jednego dnia pregne plus a drugiego te witaminy z olimpu. Tylko czemu lekarz kazał mi brać podwojna dawkę kwasu foliowego? 🤦
Czyli ty byś bardziej była za tymi witaminami z alliness niż prena,len uno?

reklama
Tak pren,atal uno. Pisze że ma w składzie obie zmetylowane formy i nadaje się dla kobiet planujących i w ciąży do 12 tyg. Także myślałam że juz moge zacząć to brać a w ciąży będę kontynuować. Dobra to będę tak zrobię od jutra będę brać jednego dnia pregne plus a drugiego te witaminy z olimpu. Tylko czemu lekarz kazał mi brać podwojna dawkę kwasu foliowego? 🤦
Czyli ty byś bardziej była za tymi witaminami z alliness niż prena,len uno?
Ja uważam że Twój lekarz jakoś źle Ci doradził z tym kwasem , ale to jest tylko moje zdanie.
Co do suplementów to się nie wypowiadam bo na każdego co innego działa i w różny sposób, należało by sprawdzać jak dany preparat działa na Ciebie.

Do góry