reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża Po Poronieniu

Jezu mnie ta heparyna przeraża
Ja też tak kiedyś myślałam. Ale jak wyszło mi w badaniach, dostałam receptę pierdyknelam w brzuch jakbym całe życie se dawała 🙈 sam byłam zdziwiona jak pierwszy fajnie poszedł. Dopiero drugiego dnia dostałam stracha przed podaniem. Poczytałam tu wskazówek, trochę filmików na YT i wiem że robię dobrze no ale cóż siniak jeden mi powstał no i oto mam podstawę do niebieskiej karty 😁. Najważniejsze nie nastawiać się źle bo to kilka miesięcy kłucia

reklama
Ja też tak kiedyś myślałam. Ale jak wyszło mi w badaniach, dostałam receptę pierdyknelam w brzuch jakbym całe życie se dawała 🙈 sam byłam zdziwiona jak pierwszy fajnie poszedł. Dopiero drugiego dnia dostałam stracha przed podaniem. Poczytałam tu wskazówek, trochę filmików na YT i wiem że robię dobrze no ale cóż siniak jeden mi powstał no i oto mam podstawę do niebieskiej karty 😁. Najważniejsze nie nastawiać się źle bo to kilka miesięcy kłucia
Ja dzień przed badaniem krwi mam biegunkę ze strachu a co dopiero tu codziennie się trzeba kłuć. Dobrze że mój mąż ma przeszkolenie medyczne to wiedziałby jak mi to robić. Ale mam nadzieję że nie będzie to konieczne.

Rozumiem że już w ciąży nie będę mogła brać pregny plus? A tyle mi tego zostało po ostatnim razem 🤦
Choć czytam na tej mojej pregnie że ma łatwo przyswajalna formę kwasu foliowego meta pregnafolic 🤔

Dziewczyny wrzucam wynik badania na trombofilie. I proszę o pomoc bo nie powiem ale zaczęłam panikować bo męża poniosło 2 dni temu a ja mam dni płodne akurat. Przypomnę tylko że zespol antyfosfolipidowy wykluczony mam. Homocysteina 8,2. I trochę wydłużony mialam czas krzepnięcia.
Co teraz ? Co brać ? Do gina z wynikami ?
mam te same mutacje co Ty. Biore acard75 cały czas oprócz okresu plus od pozytywnego testu heparyne. Mam za soba puste jajo i ciążę biochemiczną. Tak jak dziewczyny piszą są różne szkoły co do tych mutacji zależy też jaką masz przeszłość ciążową i jak inne badania.
Co do witami polecam aliness*b compex. A badałaś witamine d oraz b12 i kwas foliowy?

Brałam 1500xr wieczorem. Już nie biorę, w sumie mogłam odstawiac wolniej ale lekarz powiedział że to nie ma sensu i odstawiłam całkowicie do 9tc. Obecnie insulina 4j wieczorem i wystarcza.
A pilnujesz jakoś diety ? Ja za dwa tygodnie mam termin porodu i zrobiłam sobie pierwszy raz w życiu cholesterol i mało zawału nie dostałam. Norma poniżej 190 a ja 360. Jestem tą wściekła że aż na płacz mi się zbiera. Człowiek robi co może, pilnuje i takie wyniki.
Jezu mnie ta heparyna przeraża
Nie ma się czego bać :) ja też myślałam że to jest nie do przeżycia a jednak już 8 miesięcy się kuje, znaczy najczęściej mąż mi robi :)

@marsi89 Pregna plus pewnie będzie OK, ale już bez Foliku. I ona nie ma B12. Mój hematolog zaleca 1000 mikrogramów B12 w ciąży (bez ciąży mniej). W supelmentach dla ciężarnych są ilości rzędu 10 mikrogramów... Czy B12 musi być w formie zmetylowanej, czy nie, to zależy od organizmu. Ale generalnie ta forma podstawowa, którą miałaś w Olimpie, czyli cyjanokobalamina jest najmniej przyswajalna.

@Euforia0204 to czekamy jak wynik testu :) szkoda że Jerzak się rozchorowała ale na pewno niedługo wróci.
Trzymam kciuki ✊✊
Jestem strasznie zrezygnowana... Chciałam, żeby już oceniła te przepływy, cytokiny itd... te przepływy mi wyszły na granicy... no i teraz test nawet jakby był pozytywny, to nie wiem jaką dawką clexanu brać... więc już się cała zestresowałam... a babki na recepcji nie były w stanie mi powiedzieć, kiedy Jerzakowa wróci, bo ponoć za granicą się rozchorowała na urlopie :D

Jestem strasznie zrezygnowana... Chciałam, żeby już oceniła te przepływy, cytokiny itd... te przepływy mi wyszły na granicy... no i teraz test nawet jakby był pozytywny, to nie wiem jaką dawką clexanu brać... więc już się cała zestresowałam... a babki na recepcji nie były w stanie mi powiedzieć, kiedy Jerzakowa wróci, bo ponoć za granicą się rozchorowała na urlopie :D
Mozesz zacząć od dawki profilaktycznej i badać ddimery i antyxa.

reklama
mam te same mutacje co Ty. Biore acard75 cały czas oprócz okresu plus od pozytywnego testu heparyne. Mam za soba puste jajo i ciążę biochemiczną. Tak jak dziewczyny piszą są różne szkoły co do tych mutacji zależy też jaką masz przeszłość ciążową i jak inne badania.
Co do witami polecam aliness*b compex. A badałaś witamine d oraz b12 i kwas foliowy?
Inne badania tzn. jakie? Nie badałam Wit. d,B12 ani kwasu. Może po świętach pójdę zbadać bo mam urlop.
A ten alliness b complex też ma w składzie kwas foliowy? Czy osobno trzeba brać ?
Mnie tak samo, a już trzech ginekologów mi to zalecało od razu po pozytywnym teście... Ale czego się nie zrobi, żeby mieć zdrowe dziecko w ramionach!
Kurde ja nie wiem czy bym nie odpuściła całkowicie jakbym jednak musiała ta hepraryne brać, bo to by było już za dużo jak dla mnie.
@marsi89 Pregna plus pewnie będzie OK, ale już bez Foliku. I ona nie ma B12. Mój hematolog zaleca 1000 mikrogramów B12 w ciąży (bez ciąży mniej). W supelmentach dla ciężarnych są ilości rzędu 10 mikrogramów... Czy B12 musi być w formie zmetylowanej, czy nie, to zależy od organizmu. Ale generalnie ta forma podstawowa, którą miałaś w Olimpie, czyli cyjanokobalamina jest najmniej przyswajalna.
Dla mnie to jest taka czarna magia to wszystko. Czyli jeśli w pregnie plus jest ta zmetylowana forma kwasu foliowego to w ciąży mogłabym to pregne brać i dodatkowo zmetylowana B12 tak?
Czyli co polecasz teraz jeszcze zbadac? B12 i kwas foliowy ? Żeby wiedzieć czy musi byś metylowana czy nie?

A co myślicie o prenatal uno? Ma i B12 zmetylowane i kwas foliowy metylowane

Ostatnia edycja:
Do góry