reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża Po Poronieniu

reklama
No właśnie nie wiem co to znaczy, bo niby mam problem z przyswajaniem, a tu wychodzi że mam nadmiar. Nic z tego nie rozumiem, nie wiem czy mogę się starać czy coś jest nie tak... A co do lekarza to idę do ginekologa, zobaczę co mi powie, ale po moich doświadczeniach to nie spodziewam się niczego sensownego po nim.
To właśnie oznacza że kwas foliowy się prawidłowo nie wchłania i krąży po organizmie. Moim zdaniem masz dość spory ten nadmiar.
Ja jak miałam nadmiar kwasu to dietetyk zalecił mi 2 tabletki kwasu foliowego z Aliness. Ale wiadomo że miałam dobierane indywidualnie .

To właśnie oznacza że kwas foliowy się prawidłowo nie wchłania i krąży po organizmie. Moim zdaniem masz dość spory ten nadmiar.
Ja jak miałam nadmiar kwasu to dietetyk zalecił mi 2 tabletki kwasu foliowego z Aliness. Ale wiadomo że miałam dobierane indywidualnie .
@Sojka KatJak dobrze Ci napisała, że właśnie nadmiar pasuje do problemów z metylacja (przekształcaniem kwasu foliowego w formę, która potem przydaje się organizmowi). Bardziej niż lekarza polecam dietetyka znającego się na metylacji, często można przez internet zapłacić, wysłać wyniki o mieć konsultacje online.

Nadmiar kwasu oznacza problem z przyswajaniem właśnie, bo się on odkłada i stąd wysoki jego poziom.
Spróbuj zacząć brać sam metylowany kwas foliowy (sam, nie pragnę, prenatal itp)i metylowana B12.
Homocysteine badałas?
Biorę metylowany kwas foliowy, vit B12 w normie, homocysteiana coś około 6. Dlatego nie rozumiem o co chodzi...

@Sojka KatJak dobrze Ci napisała, że właśnie nadmiar pasuje do problemów z metylacja (przekształcaniem kwasu foliowego w formę, która potem przydaje się organizmowi). Bardziej niż lekarza polecam dietetyka znającego się na metylacji, często można przez internet zapłacić, wysłać wyniki o mieć konsultacje online.
Dostałam od ginekologa leki które teoretycznie powinny to wyprowadzić ale coś chyba mu nie wyszło...

Hmm tak Was czytam i sie zastanawiam, ja jestem na początku robienia badań ale też mi wyszedł kwas foliowy powyżej normy. Homocysteiny nie badałam i zastanawiam się czy jakoś na dniach nie pójść jej zrobić. A czy wiecie może czy ma znaczenie czas od poronienia kiedy się ja bada? I czy przed jej wykonaniem należy odstawić kwas foliowy i b12?

Jeżeli chodzi o dietetyka online to polecam Żaneta Kasperska Holi Diet. Wiem że pomaga przygotować do ciąży, zna się na mutacjach. Jestem pod jej opieką ale znam też dziewczyny którym również pomogła.

reklama
Do góry