@Carry88 napisałam priv jak mogęA jaki masz teraz poziom? Możesz brać bo drugi dzień
reklama
KatJak
Fanka BB :)
To właśnie oznacza że kwas foliowy się prawidłowo nie wchłania i krąży po organizmie. Moim zdaniem masz dość spory ten nadmiar.No właśnie nie wiem co to znaczy, bo niby mam problem z przyswajaniem, a tu wychodzi że mam nadmiar. Nic z tego nie rozumiem, nie wiem czy mogę się starać czy coś jest nie tak... A co do lekarza to idę do ginekologa, zobaczę co mi powie, ale po moich doświadczeniach to nie spodziewam się niczego sensownego po nim.
Ja jak miałam nadmiar kwasu to dietetyk zalecił mi 2 tabletki kwasu foliowego z Aliness. Ale wiadomo że miałam dobierane indywidualnie .
aspekt
@Sojka KatJak dobrze Ci napisała, że właśnie nadmiar pasuje do problemów z metylacja (przekształcaniem kwasu foliowego w formę, która potem przydaje się organizmowi). Bardziej niż lekarza polecam dietetyka znającego się na metylacji, często można przez internet zapłacić, wysłać wyniki o mieć konsultacje online.To właśnie oznacza że kwas foliowy się prawidłowo nie wchłania i krąży po organizmie. Moim zdaniem masz dość spory ten nadmiar.
Ja jak miałam nadmiar kwasu to dietetyk zalecił mi 2 tabletki kwasu foliowego z Aliness. Ale wiadomo że miałam dobierane indywidualnie .
Sojka
Biorę metylowany kwas foliowy, vit B12 w normie, homocysteiana coś około 6. Dlatego nie rozumiem o co chodzi...Nadmiar kwasu oznacza problem z przyswajaniem właśnie, bo się on odkłada i stąd wysoki jego poziom.
Spróbuj zacząć brać sam metylowany kwas foliowy (sam, nie pragnę, prenatal itp)i metylowana B12.
Homocysteine badałas?
Sojka
Dostałam od ginekologa leki które teoretycznie powinny to wyprowadzić ale coś chyba mu nie wyszło...@Sojka KatJak dobrze Ci napisała, że właśnie nadmiar pasuje do problemów z metylacja (przekształcaniem kwasu foliowego w formę, która potem przydaje się organizmowi). Bardziej niż lekarza polecam dietetyka znającego się na metylacji, często można przez internet zapłacić, wysłać wyniki o mieć konsultacje online.
Carry88
Moderator
Biorę metylowany kwas foliowy, vit B12 w normie, homocysteiana coś około 6. Dlatego nie rozumiem o co chodzi...
A od dawna bierzesz metylowany? W sensie jak robiłaś wyniki to brałaś metylowany?
Alabama89
Hmm tak Was czytam i sie zastanawiam, ja jestem na początku robienia badań ale też mi wyszedł kwas foliowy powyżej normy. Homocysteiny nie badałam i zastanawiam się czy jakoś na dniach nie pójść jej zrobić. A czy wiecie może czy ma znaczenie czas od poronienia kiedy się ja bada? I czy przed jej wykonaniem należy odstawić kwas foliowy i b12?
reklama
Sojka
Tak, przez ponad miesiąc brałam...A od dawna bierzesz metylowany? W sensie jak robiłaś wyniki to brałaś metylowany?