reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Ciąża Po Poronieniu

Moja pierwsza ciąża - puste jajo. Chyba do 9 albo 10 tygodnia czekaliśmy czy może się coś wykluje, ale niestety pusty pecherzyk. Następnie druga ciąża i brak akcji serca. Potem trzecia biochemiczna. Aktualnie jestem w czwartej, 18 tc, wszystko Ok, będzie synek [emoji1413] Przyjmuje heparynę, acard i tydzień temu skończyłam sterydy.
widziałam tez, ze pytałaś o badanie nasienia. U nas akurat wyszło źle, także my polecamy zbadać, najlepiej w invimedzie jeśli masz możliwość. Gdyby wyszły kiepskie, to dietka (oleje, soki pomidorowe, czarnuszka, itp.) oraz witaminy dla mężczyzn
A jakie robilas badania po poronieniach?
Badanie nasienia podstawowe czy z fragmentacja DNA i posiew?

reklama
A jakie robilas badania po poronieniach?
Badanie nasienia podstawowe czy z fragmentacja DNA i posiew?
Mąż mówi żeby zrobić rozszerzone z posiewem (żeby mieć pewność, ze nie ma bakterii), a jeśli wyjdzie niewłaściwy wynik to fragmentację - zreszta to lekarz zaleci.
badan robiłam mnóstwo. Kiedyś tu o tym pisałam. W każdym razie z nieprawidłowości wyszły mi komórki nk 12%, ana2 i podwyższona prolaktyna. Ponadto mąż miał zylaka powrózka nasiennego (zrobił zabieg usunięcia) a ja miałam polipa w macicy (robiłam histeroskopie w maju).

Jestem ponad 3tyg po poronieniu, zrobiłam sobie podstawowe badania wszystko w normie. Ale TSH wyszło 3,295... Za tydzień powtórzę TSH i dodatkowo zrobię ft3 ft4 antyTG i anty TPO plus prolaktynę. Czy gdyby reszta badań wyszła ok to powinien mnie ten wynik TSH martwić? Wizytę u gin mam dopiero za dwa tygodnie🤔

Jestem ponad 3tyg po poronieniu, zrobiłam sobie podstawowe badania wszystko w normie. Ale TSH wyszło 3,295... Za tydzień powtórzę TSH i dodatkowo zrobię ft3 ft4 antyTG i anty TPO plus prolaktynę. Czy gdyby reszta badań wyszła ok to powinien mnie ten wynik TSH martwić? Wizytę u gin mam dopiero za dwa tygodnie🤔
A masz zdiagnozowana niedoczynność tarczycy lub Hashimoto ? Moim zdaniem troszkę za wysoko ale nie jest to wynik jakoś mocno niepokojący. Ja choruje na hashi, biorę leki a TSH skacze mi nawet do 3,5.
Ogólnie do starań należy mieć poniżej 2.

Martwić się bardzo tym wynikiem nie musisz, bo on na pewno nie zaszkodził maluszkowi jeśli był taki w ciąży. Natomiast na starania jest to za wysoki wynik i warto się udać do Endo na konsultacje, bo do starań warto wynik jednak obniżyć ;)

U mnie samo tsh od poronienia wariuje. Wszystkie inne wyniki w porządku a tsh szaleje. Ostatnio dostałam 25 euthyroxu i ładnie spadło. Jeśli wyniki będą ok to z samym tsh szybko sobie można poradzić 😉

@KatJak @roki_1991 @Carry88 dziękuję dziewczyny!🙂 Nie miałam nigdy nic z tarczycą zdiagnozowane, ale w mojej pierwszej ciąży 3 lata temu miałam TSH rzędu 1,050 i nigdy nie miałam problemów z tarczycą, więc byłam zaskoczona wynikiem.
Im więcej ciąż tym tarczyca bardziej lubi wariowac. Ja też nigdy nie miałam problemu z tarczyca, A w tej ciąży nagle tsh 3.08 gdzie zawsze było max 1.5. Ale licząc poronienia to już 4 ciąża więc może tak byc wg mojej endo

reklama
Dziewczyny, które brały Metforminę przed ciążą, która zakończyła się poronieniem kiedy wróciłyście spowrotem do leku?

Do góry