reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Ciąża Po Poronieniu

Oczywiście że nie. A bierzesz witaminę b2 i cynk? Czasem jak są wysokie poziomy b12 i kwasu, a nie dostarczasz innych to zaczyna skakac homocysteina. Walczyłam z nią 8 miesięcy odkąd rozpracowałam co mi pomaga i potem w ciąży cały czas ten sam zestaw bralam

Tak biorę kompleks b12, cynk, D i wit E i mam tą NAC w zaleceniavh, ale chyba w takim razie odstawie

reklama
Oczywiście że nie. A bierzesz witaminę b2 i cynk? Czasem jak są wysokie poziomy b12 i kwasu, a nie dostarczasz innych to zaczyna skakac homocysteina. Walczyłam z nią 8 miesięcy odkąd rozpracowałam co mi pomaga i potem w ciąży cały czas ten sam zestaw bralam
Odstawiam nac. Mam brać dużo b12 i wszystkich z grupy B, tmg, enterogel (chyba tak się nazywa).

Jak Ci się w końcu udało zbić homocysteine? Przy jakim zestawie?

Rozumiem, ze po takim zabiegu musiałaś odczekać jakiś dłuższy czas ze staraniami, prawda? Organizowałaś to przez jakaś klinikę niepłodności? Ja podejmę 3 próbę, jak się nie uda, to będę działać z zabiegiem. :( Mnie lekarka tez mowi, ze z ta macica dwurożna/podwójna (mam coś pomiędzy i nie wiem do końca, czy kwalifikuje się do zabiegu) jest loteria, w zależności, w którym miejscu ulokuje się zarodek, taki będzie finał. Jak w złym, mało odżywionym miejscu, to wiadomo. Mam tylko nadzieje, ze u mnie przyczyną poronień jest tylko ta wada i nie wyjdą żadne kwiatki po drodze. :(
Byłam pacjentka dr Przybycienia (Tarnów), trafiłam do niego po 2 poronieniach. U niego dopóki nie przebada od A do Z nie pozwala się starać. Musiał sprawdzić ta macice wiec wysłał mnie do Dębicy na histeroskopie, wykonywał ja dr Gawlik i usunal mi ta przegrodę. Operacje miałam w kwietniu, mówił ze min 1 cykl czekamy żeby się tam podgoilo ale udało się dopiero w pazdzierniku bo po poronieniach nie zachodziłam w ciąże 3 cykle (gdzie wcześniej od razu) okazało się ze miałam niedrożne jajowody, wiec hsg i zaszłam w tym samym cyklu. Moja dobra rada nie staraj się kochana dopóki tego nie sprawdzicie bo jak leżałam na histero to była dziewczyna w 18 tc z krwawieniem właśnie z ta sama wada, dziecko rosło w jednej połowie. Z drugiej non stop krwawiła, lekarze nie wiedzieli jak potoczy się to wszystko dalej bo dziecko nie miało miejsca, teoretycznie tamta „cześć macicy” powinna się zmniejszac, u niej tak nie było.

Rozumiem, ze po takim zabiegu musiałaś odczekać jakiś dłuższy czas ze staraniami, prawda? Organizowałaś to przez jakaś klinikę niepłodności? Ja podejmę 3 próbę, jak się nie uda, to będę działać z zabiegiem. :( Mnie lekarka tez mowi, ze z ta macica dwurożna/podwójna (mam coś pomiędzy i nie wiem do końca, czy kwalifikuje się do zabiegu) jest loteria, w zależności, w którym miejscu ulokuje się zarodek, taki będzie finał. Jak w złym, mało odżywionym miejscu, to wiadomo. Mam tylko nadzieje, ze u mnie przyczyną poronień jest tylko ta wada i nie wyjdą żadne kwiatki po drodze. :(
Może masz tylko dwurożna, a taka to tak jak pisałam zachowuje się normalnie w ciąży w sensie rozciąga się. Różne są opinie, ze dziecko małe bo się niw rozciąga itd ale ja się z tym nie zgadzam bo mój syn 3800 ur tydzień po terminie wiec wcale nie mały, trzymam mocno kciuki <3

@maeria homocysteine zbija się odpowiednia mieszanka Wit B12, kwasu foliowego i Wit b6. Można kupić tzw. modulator homocysteiny, który ma dobrany skład właśnie tych trzech witamin. Do tego zbilansowana dieta i powinno być ok. Przy oo trzeba uważać na produkty z wysokim IG, a buraki taki mają. Czasem trzeba coś zmieniać w zależności od osoby, bo każde ciało działa indywidualnie.
Mi pomogła dieta z niskim IG, Wit metylowane, każda brałam osobno i kiszone buraki z warzywami.

@maeria Brałam b2 9mg, b12 1.25mg, kwas na początku 1200, potem 800mcg, b6 p5p 20mg, cynk, selen, choline + inozytol 250/250, tmg, omega dha. I chyba tyle to było [emoji1787] i na noc ashwagande

@maeria Brałam b2 9mg, b12 1.25mg, kwas na początku 1200, potem 800mcg, b6 p5p 20mg, cynk, selen, choline + inozytol 250/250, tmg, omega dha. I chyba tyle to było [emoji1787] i na noc ashwagande
Ja teraz mam brać na wyplukanie syntetycznego kwasu foliowego enterosgel, 3000 metylowanej b12, b6 jeszcze nie wiem ile, dba, optimal pc (tam jest cholina), d3mk2, optimal prenatal, probiotyki, maslan sodu, 3xdziennie tmg, sok z kiszonych buraków. Nie biorę osobno folianu, jest go trochę w optimal prenatal.

Normalnie to bym już myślała, że dietetyczka jest słaba, ale ona od początku tak mnie prowadzi tylko zwiększa dawki i sama jest zaskoczona... zasugerowałam odstawienie nac i powiedziała ok.

Za 2 tygodnie mam zrobić homocysteine, czy idzie w dobrą stronę. Ja już dziewczyny nie wiem.. robię wszystko jak trzeba, a ta cholera stoi na tym poziomie.:/

Ja teraz mam brać na wyplukanie syntetycznego kwasu foliowego enterosgel, 3000 metylowanej b12, b6 jeszcze nie wiem ile, dba, optimal pc (tam jest cholina), d3mk2, optimal prenatal, probiotyki, maslan sodu, 3xdziennie tmg, sok z kiszonych buraków. Nie biorę osobno folianu, jest go trochę w optimal prenatal.

Normalnie to bym już myślała, że dietetyczka jest słaba, ale ona od początku tak mnie prowadzi tylko zwiększa dawki i sama jest zaskoczona... zasugerowałam odstawienie nac i powiedziała ok.

Za 2 tygodnie mam zrobić homocysteine, czy idzie w dobrą stronę. Ja już dziewczyny nie wiem.. robię wszystko jak trzeba, a ta cholera stoi na tym poziomie.:/
A badałaś poziomy tej b12? Bo 3000 to strasznie dużo. Ale nie chce się mieszać

Może masz tylko dwurożna, a taka to tak jak pisałam zachowuje się normalnie w ciąży w sensie rozciąga się. Różne są opinie, ze dziecko małe bo się niw rozciąga itd ale ja się z tym nie zgadzam bo mój syn 3800 ur tydzień po terminie wiec wcale nie mały, trzymam mocno kciuki <3
Dziękuję ❤️ ja akurat miałam robiony rezonans i na wyniku było opisane, że to macica dwurożna. Jednak 2 poronienia trochę blokują psychicznie i sama już nie wiem, co robić.

reklama
A badałaś poziomy tej b12? Bo 3000 to strasznie dużo. Ale nie chce się mieszać

Mi dietetyk zaleciła kompleks b12, cynk, Wit D, wit E, nac, lukrecja (ale to że względu na podwyższona bilirubine), nac, koenzym q10. Będę pod koniec sierpnia sprawdzać poziom homocysteiny.

Załączniki

• Screenshot_20200801_132731_com.android.chrome.jpg
    Screenshot_20200801_132731_com.android.chrome.jpg
    206 KB · Wyświetleń: 53
Do góry