Jeśli czujesz taka potrzebę to idź jak najbardziej ... Słyszałam już nie raz ani nie dwa, ze przed ciąża najlepiej ogarnąć przede wszystkim głowę
Najpierw tam musi być w porządku, żeby było gdzieś indziej ... Powodzenia Ci życzę
Oj, ja tez niedawno miałam takie rozterki.. nie wiedziałam czy mówić w pracy, czy nie itd na początku kombonoealam z l4 od rodzinnej (ona znała moja sytuacje i powiedziałam jej wprost, ze nie chce l4 od gina) później po dwóch tygodniach wróciłam do pracy i w międzyczasie porozmawiałam z panią dyrektor jak się sprawy maja ... Noi po ponad miesiącu od pozytywnego testu poszłam już na stałe na l4 od gina
Także zawsze jakieś opcje są
Myślisz ze przy mutacji mthfr powinno się brać obie formy kwasu?
Wiem, ze kiedyś tu już pytałam o to i niestety nie uzyskałam jednoznacznej odpowiedzi
Ja teraz biorę duphavit pregna i on tez zawiera 2 formy, zwykły i metylowany, plus dla zaspokojenia swojego sumienia biorę dodatkowo codziennie 400 mg samego metylowanego swansona. Mój gin radził mi odstawić duphavit właśnie z racji tego ze zawiera tez zwykły kwas a wg niektórych, dla nas- z mutacja, może narobić krzywdy. Jednak przestudiowalam kilkanaście suplementów dla kobiet w ciąży i nie ma żadnego bez zwykłego kwasu. Są takie które maka tylko zwykły, bez metylowanego i takie które maka taki i taki. Ale nie udało mi się znaleźć tylko z metylowanym
A wg polskiego stowarzyszenia ginekologów itd nawet przy mutacji mthfr nie jest wskazane całkowite odstawienie zwykłego kwasu foliowego... Noi bądź tu człowieku mądry.
Może jesteś w stanie coś doradzić? Słyszałaś coś więcej na ten temat? Co na to twój lekarz ?