reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Ciąża Po Poronieniu

Jest owu jest!
1513814847-f0f278221ee3ad83-aaaaaa.jpeg
To teraz działajcie ! :)

reklama
@Funia90 będzie dobrze. Przecież teściowa musi Wam pomóc przy Asi:) trzymam kciuki:*

@olaa90 ja 2 razy poroniłam i 3 ciążę donosiłam bez badań. Teraz jestem w 5 ciąży i w zasadzie nie miałam żadnych badań konkretnych. Mam clexane i acard ale bez badań. Teraz będę robić genetyczne ale z krwi bo ginekolog mi tak zalecił. Po świętach mam dostać skierowanie do kliniki.

@Destino @Calineczka24 @Funia90 Wy już prawie na końcówce. Ale super:)

@miloscwczasachpopkultury ja mam synka z ciąży bliźniaczej gdzie jeden bobas umarł w 8 tygodniu ciąży. Widocznie miałam ten lepszy przypadek. A co do obecnej ciąży to ciesz się i nie zamartwiaj, będzie dobrze. ja bym teraz już nie szła do lekarza bo jak to tak wcześnie to i tak nic więcej nie zobaczysz niż widziałaś.

Trzymam kciuki za testujące:)

@Calineczka24 to cudowne. Widac ciaza bardzo ci sluzy. Ja przytylam 18 kg. To kawal wagi, a jednak po mnie specjalnie tego nie widac. Od 2 miesiecy waga stoi w miejscu choc to czas najwiekszego przybierania. Tylko ja tyje nic nie jedzac bo mam duze problemy z tarczyca, pcos i takie tam problemy. Mysle ze polowe strace w dniu porodu, a reszte sporzytkuje na dzidziola i spadnie. Poki dziecko przybiera jest dobrze waga nie powinna mu szkodzic. Moja ciaza lekka nie jest. Nie chce by brzmialo to jak usprawiedliwienie. Wczoraj padlo podejrzenie gestozy wiec badanie cisnienia i innych parametrow musze zrobic. I tak ciesze sie, ze w ciazy jestem, bo nam lekarze szans na ciaze nie dawali. Byle maly przezyl.

@kropkikreski4 do 6 tygodni po poronieniu najlepiej badac zespol antyfosfolipidowy i toczen, czyli duzo z tych badan, ktore wpisala @angie. Bo czasem te problemy ujawniaja sie wylacznie w ciazy. A progesteron... zalezy co chcesz uzyskac z badania. To hormon, ktory trudno zbadac, bo jest produkowany w ciele skokowo. Najczesciej bada sie go ok 25 dc. Jesli chcesz sprawdzic, czy masz niedomoge lutealna to samo badanie progesteronu moze nie wystarczyc. Wtedy najlepiej zrobic monitoring i zobaczyc jak wyglada cialko zolte po peknieciu pecherzyka. I pytanie czy masz plamienia przed okresem. To tez moze pomoc w ocenie progesteronu. Patrzac na to co piszesz o staraniach to 3-5 dc zrobilabym hormony lh, fsh, estradiol, prolaktyna. One wiecej powiedza ci o twoim cyklu i mozliwosciach zajscia w ciaze

@Agss po samoistnym poronieniu mozna szybciej zajsc w ciaze po zabiegu czeka sie na regeneracje blony sluzowej, bo jak bedzie za mala, to ciaza moze sie nie utrzymac i latwiej o stan zapalny, ktory jest niebezpieczny dla matki i dla dziecka.

@miloscwczasachpopkultury jest jednak wiele kobiet, ktore po zabiegu zaraz zaszly w ciaze, maluszki pieknie sie rozwijaly i urodzily. Na to nie ma recepty. Straty zdazaja sie z powodu wad genetycznych, czy tak jak u ciebie cos sie zadzialo, ciaza niezwykle wysokiego ryzyka i sie nie udalo. Przykro mi bardzo z powodu straty. To nie musi oznaczac, ze kolejna ciaza sie nie utrzyma bez lekow. Leki dostaje sie po solidnych badaniach, lub 2 lub wiecej stratach. Wiec jesli umiesz wyciszyc emocje i cieszyc sie stanem blogoslawionym, to poczekaj do stycznia. Jesli czujesz wielki niepokoj i sobie z nim nie radzisz szukaj kolejnej wizyty. Czasem poronienie to naprawde przypadek. A slaby progesteron, choc watpie, ze taki masz to ci nawet cialo pokarze silnym bolem podbrzusza i plamieniami. Tylko to najczesciej dzieje sie przed 6tc. Wydaje sie byc u ciebie dobrze, choc tego nikt nie zagwarantuje. Tylko czas... Powodzenia

@Olasec juz niedlugo i ty bedziesz na koncowce. Juz prawdopodobnie 1trymestr konczysz, a dopiero co zaczynalas. Czyjes ciaze zawsze szybko uciekaja. Co u ciebie?

Napisane na HUAWEI CUN-L21 w aplikacji Forum BabyBoom

Ostatnia edycja:
@Olasec gratuluję ciąży! :) Dużo zdrówka.
Przypomnij proszę, jesteś w ciąży z trzecim dzidziulem, dobrze policzyłam?

@Destino dziękuję za odpowiedź. Lekarze ogólnie nie panikowali, nie kazali robić badań, wszyscy jednogłośnie mówili "zadziałała statystyka". Odebrałam wyniki histopatologii,ale tam niewiele jest napisane.
Wlasnie wszystkie te badania,które napisałaś miałam robione. Ogólnie diagnostykę niepłodności miałam już chyba pełną. Dlatego napisałam,że jakiś większych problemów nie mamy. Prolaktynę zbilam z 27 na 10, wszystkie tarczycowe prawidłowe. Owulację tez mam, pęcherzyki pękają,więc progesteron też pewnie będzie w normie. Dlatego nie wiem czy po prostu nie odpuszczę tych badań. Już i tak chyba trochę za późno...

@miloscwczasachpopkultury przykro mi z powodu Twojej straty, ale jednocześnie gratuluję tak szybkiej, ponownej ciąży. Dużo zdrowia i spokojnych miesięcy. Ja bym pewnie nie wytrzymała i poszła na USG prywatnie. Ale to indywidualne podejście, kwestia cierpliwości,której nie mam ;)

Napisane na MI 4LTE w aplikacji Forum BabyBoom

@kropkikreski4 nie wiem co masz na mysli piszac diagnostyka nieplodnosci. My zrobilismy prawie cala, a badan jest masa. Powychodzily rozne rzeczy. To jednak nieistotne. Czasem trudno zajsc, bo glowa sie spina i trzeba odpuscic, a to bardzo trudne. Poza tym hormony w ciele sie zmieniaja i to co dzialalo pol roku temu niekoniecznie teraz dziala lub odwrotnie, to co niedzialalo moze zaczac dzialac jak u mnie. Wiem jedno...trzeba byc wytrwalym

@kropkikreski4 nie wiem co masz na mysli piszac diagnostyka nieplodnosci. My zrobilismy prawie cala, a badan jest masa. Powychodzily rozne rzeczy. To jednak nieistotne. Czasem trudno zajsc, bo glowa sie spina i trzeba odpuscic, a to bardzo trudne. Poza tym hormony w ciele sie zmieniaja i to co dzialalo pol roku temu niekoniecznie teraz dziala lub odwrotnie, to co niedzialalo moze zaczac dzialac jak u mnie. Wiem jedno...trzeba byc wytrwalym

Mam na myśli właśnie podstawowe badania hormonalne, ale też histeroskopia i hsg i badania M. Ale masz rację, zrobię je ponownie,żeby mieć pewność,że wszystko nadal jest w normie. Zdaję sobie sprawę,że jest tego więcej , dużo więcej. Ale mam nadzieję,że nie będę musiała poznawać tych zaawansowanych badań. Póki co wierzę,że hsg udrożniło trwale jajowody i już nie będzie problemu z zajsciem. Jeśli po 3-4 miesiącach się nie uda, wybierzemy się do kliniki leczenia niepłodności.

Napisane na MI 4LTE w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Do góry