reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża Po Poronieniu

As, dzieki. Spokojnie, Ty masz teraz co innego na glowie. Az mi glupio ze sie zbieglo w czasie, glupio sie cieszyc, ale nie potrafie nie. Wybacz.
IZW, wez mnie nie podpuszczaj, bo ide na zakupy i jak mnie zlapie to kupie tego pajaca. To taki spiochowaty pajac - rekawki i nogaweczki ze stopkami, ale cieniutka bawelna. Kurcze, dotarlo do mnie ze bedzie zimowy dzidziol - kombinezonik pasuje upolowac, taki jak spiworek. Gruby, z kapuzka, ale z workiem zamiast nogawek. Mialam dla Adama i sprawdzal sie oblednie - Adam jest z grudnia.

reklama
AS 76 czyli wszystko pod kontrolą, tyle kobitko przeszłaś... nawet nie wiem co mam napisać... dobrze mówisz przyjdzie czas
kłaczek :D no nie ze tam namawiam czy cos hehe, ale jak zniknie ze sklepu hmm i bedziecie chcieli kupić :D a na bank coś kupisz prędzej czy później :D

nic kobitki zmykam do kuchni przemieszac kapusniak i kawe se strzele i posiedze troche w centrum obserwacyjnym czyli na balkonie :D
miłego i spokojnego dnia papa

Kłaczek zimorodek -hahahah -ślicznie :tak::-):-)

Wrzuciłam fotki mojego kochanego tatulka na NK -tak na pamiątkę :sorry2::sorry2:
Tam zawsze będę miała je pod ręką.:-:)-(

Witam srodowo:-)
As bardzo mi przykro (*)(*)(*) dla taty
karollciu super ze bedzie corcia
lenka najlepszy na katar jest inhalacja z soli kuchennej trzy razy dziennie mnie to pomoglo sprobuj
klaczku dla dobrego poczatku moglas kupic te body ja tez mam pare takich z haselkami sa przeslodkie
a ja juz nie moge sie doczekac wizyty jeszcze 11 pelnych dni do uslyszenia bicia serduszka naszej dzidzi moj D juz nie moze sie doczekac i oczywiscie idze ze mna teraz bedzie chodzil na kazde wizyty ze mna do samego konca nie chce ominac tych najwazniejszych usg jakie nas czekaja
spadam cos wpierdzielic bom glodna sie juz robie
milego dzionka

Ostatnia edycja:
As, tak naprawde na razie to jest Jajko. Zimorodek z racji terminu, ale ze rodzaj na razie nijaki, pozostaje Jajkiem.
Kasia, kupilam wlasnie. Rajmund bedzie happy jak malo kto. To jest zestaw trzech pajacykow - dlugi rekawek, pelne nozki, wiec idealnie na te pore roku. Rozm. 62-68, wiec nawet jakby mi sie wielkoludek urodzil (zwykle mieli 60cm na starcie, z wyjatkiem blizniat bo te w ogole kurduple byly) to bedzie rozmiarowo ok. Kolorystycznie unisex, ale bylo po stronie ubranek dla chlopcow - tutaj po jednej stronie sweetasne roze, po drugiej kuchenne niebieskosci, mozna se w leb strzelic jakby sie chcialo tak uniwersalniej. Jeden jest tak mleczno zielony z napisem "mummy's little monster", drugi seledynowy z napisem "daddy + me = trouble" (i to powali Rajmunda, jestem pewna) i trzeci jest bez napisow, tylko w paseczki w kolorach dwoch poprzednich + biel i blekit. Ladne. 8 funtow komplet.

Ojej, Kasiu, tobie też chyba nie miałam jeszcze okazji pogratulować! Mea culpa...już biję się w piersi (tak nie za mocno oczywiście, bo jeszcze się przydadzą - mam nadzieję ;-)) i nadrabiam zaległości...
GRATULACJE przeogromne! Życzę, podobnie jak pozostałym, teraz już tylko porządnych objawów ciążowych, aby nawet przez chwilę nie było najmniejszych wątpliwości, że wszystko jest OK i dzidzia zdrowo rośnie...
biggrin.gif
wink2.gif
cool2.gif

hej.czy wiecie cos na temat poszerzenia komory bocznej w mozgu u plodu ? lekarz dzisiaj na USG stwierdzil ze moja coreczka ma prawa 64mm a lewa 97mm i dal skierowanie do szpitala na badania,ale ide dla pewnosci sprawdzic dzis to u innego lekarza bo sam powiedzial ze badanie moglo nie byc dokladne bo plod byl ulozony tak ze utrudnialo to ocene.prosze was o odpowiedz

silentenigma, spokoj. Na szybkiego znalazlam cos takiego na jakims forum: " Na usg ok. 24 tyg. mój lekarz prowadzący też zauważył asymetrię komór bocznych i poszerzenie jednej do 9.8 mm( norma jest do 10) i też kazał na razie się nie martwić ale łatwo powiedzieć.....Na wszelki wypadek i dla mojego spokoju poszliśmy na dużo lepszy aparat do usg i do ginekologa-położnika specjalisty w zakresie wad genetycznych i wrodzonych. On nam sprawdził wszelkie przepływy w mózgu i czy nie ma jakichś innych występujących nieprawidłowości. Na szczęscie wszystko było ok. i stwierdził, że takie poszerzenie u płodu jak nie ma innych wad nie jest żadnym problemem, po prostu czaszka trochę za szybko urosła w stosunku do wielkości mózgu i przez to komory boczne się poszerzają aby wypełnić całą w środku i teraz będą się wraz ze wzrostem mózgu stopniowo zmniejszać ale trzeba to kontrolować przy okazjii kolejnych usg. I tak rzeczywiście było, na kolejnym usg już poszerzenie było dużo mniejsze.
Po urodzeniu córeczki zrobiłam jej usg główki (lekarz nie kazał ale ja się uparłam, że chcę sprawdzić co z tymi komorami) i okazało się że poszerzenia już nie ma ale została asymetria. Neurolog u której byłam od razu zapytała czy miałam w ciąży jakieś problemy (krwawienia, skurcze przedwczesn, brałam leki, itp.) bo to wynik jakiegoś niedotlenienia w mózgu któy na szczęście zazwyczaj nie ma żadnych skutków w przyszłości ale tez trzeba sprawdzać co jakiś czas. Na drugim usg główki miesiąc później znowu widać niewielkie poszerzenie (trochę się znowu niepokoję, bo ostatnio nie było a tu znowu coś) ale doktorka (jest to najlepszy neurolog u mnie w mieście) powiedziała że kompletnie mam się nie przejmować tylko mam obserwować dziecko. U nas jest powiększenie prawej komory więc mam zwracać uwagę na lewą część ciała, czy nie ma drżenia kończyn i asymetrycznych ruchów, pilnować żeby dziecko nie spało z główką zwróconą w jedną stronę i ogólnie obserwować czy się rozwija dobrze i lekarz pediatra ma też przynajmniej raz w miesiącu ją pod tym kątem oglądać. W tej chwili jest wszystko super, naprawdę, córcia rozwija się ksiązkowo a nawet trochę lepiej i szybciej, pediatra nie ma żadnych zastrzeżeń a na kolejne usg główki idziemy za miesiąc. "
Jak widzisz nic bardzo zlego.
Gdzie indziej: "Niekoniecznie powiększone komory boczne oznaczają wodogłowie. Dziecko mojej koleżanki w 31 tygodniu ciąży miało powiększone komory boczne mózgu (20, 22 mm). Lekarz skierował ją na klinikę z rozpoznaniem wodogłowie wewnętrzne, gdzie zrobiono rezonans magnetyczny płodu. Okazało się, że dzieciątko ma agenezję ciała modzelowatego. Przypadek konsultowany był w poradni chorób genetycznych w Łodzi (okazało się, że nie jest to wada genetyczna). Rodziła naturalnie (obwód główki 35cm) i pomimo złych prognoz lekarzy Natalka rozwija się fantastycznie, nie ma wodogłowia."

Ostatnia edycja:
reklama

Napisz swoją odpowiedź...
Do góry