reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża Po Poronieniu

Hejka.
Wróciłam właśnie do domciu i mam 2 wiadomosci. Dobra - torbiel się pożegnała:-D , a zła - przez tydzień zero machanka :wściekła/y: ....A tu akurat będą dni płodne... Czyli witamy się z @:-(
w pracy ciężko. Ledwie weszłam, a tu już moje gwiazy coś zmajstrowały i musiałam je opier***czyć.

Antila - przykro mi. To znalazłam (bo mówiąć szczerze niewiedziałam co to jest):

Zaśniad groniasty jest najczęstszą chorobą rozrostową dotycząca kobiet
ciężarnych. Występuje ze stosunkowo dużą częstością wg. różnych danych 1-3/1000
ciąż. Jest to zespół zmian patologicznych łożyska (trofoblastu), polegający na rozroście (nieprawidłowa budowa) kosmków, co utrudnia (zaśniad częściowy - możliwy płód) lub uniemożliwia (zaśniad całkowity - brakpłodu) wymianę pomiędzy matką, a płodem.

Wzrost ryzyka tej choroby to:
1. wiek kobiety poniżej 20 lub powyżej 35 roku życia
2. wiek ojca powyżej 45 lat
3. palenie papierosów zarówno przez ojca jak i matkę
4. kobiety po kilku poronieniach
5. po zapłodnieniu in-vitro
6. następna ciąża po bliźniaczej
7. poprzednia ciąża zaśniadowa
8. córki kobiet leczonych dietylostylbestrolem

Pierwszym objawem ciąży zaśniadowej może być pojawienie się krwawień w I trymestrze oraz nadmierne w stosunku do wieku ciążowego powiększenie macicy, ale najczęściej szczególnie w przypadku zaśniadu częściowego choroba przebiega bezobjawowo. Rozpoznanie choroby opiera się na badaniu USG oraz ocenie stężenia gonadotropiny kosmówkowej (β-hCG) we krwi. Leczenie polega na usunięciu zawartości macicy (warunki szpitalne!).

Gdy wynik badania histopatologicznego potwierdza zaśniad to:
a. kontrolna ocena β-hCG w odstępach 14 dniowych przez 2 mies.,
b. co 1 mies. przez pół roku,
c. kolejne 6mies. co 2 mies.

W tym okresie wykonuje się dodatkowe badania ginekologiczne, USG, Rtg ew. tomografię komputerową. Jeśli β-hCG nie wykazuje zadowalającego obniżenia pozostaje chemioterapia. W okresie obserwacji i ewentualnego leczenia konieczna jest ścisła antykoncepcja.

OBJAWY I PRZEBIEG
Bardzo wysokie stężenie HCG w organizmie może być związane z występowaniem patologii tkanki łożyskowej. Może świadczyć o występowaniu zaśniadu groniastego bądź raka kosmówki. W zaśniadzie groniastym kosmki ulegają pogrubieniu, nadmiernemu rozrostowi i tworzą pęcherzyki wypełnione płynem. W zależności od tego czy zmieniona jest większość kosmków czy tylko ich niewielka część można wyróżnić zaśniad groniasty całkowity bądź częściowy. W zaśniadzie całkowitym całe wnętrze macicy wypełnione jest przez zmienione kosmki a w jaju płodowym nie stwierdza się zarodka. Poza tym macica jest miękka i nadmiernie powiększona w stosunku do wieku ciążowego. W badaniu Usg stwierdza się charakterystyczny obraz „zamieci śnieżnej”. Obserwuje się również krwawienie z dróg rodnych najczęściej bardzo obfite z fragmentami zmienionej zaśniadowo tkanki. W niektórych przypadkach pojawiają się również torbiele na jajnikach, które w trakcie leczenia zanikają samoistnie. Zaśniad może mieć przebieg łagodny bądź złośliwy. Zaśniad groniasty złośliwy tzw. inwazyjny wykazuje tendencje do przerzutów oraz naciekania do tkanek sąsiednich. Może on również przejść w raka kosmówki. Podwyższone wartości HCG mogą również powodować nasilone nudności oraz wymioty. Etiologia tego schorzenia nie jest do końca poznana. Najprawdopodobniej zaśniad rozwija się na skutek wad rozwojowych jaja płodowego. Najczęściej rozwija się u kobiet przed 20 i po 35 roku życia.
WEZWIJ LEKARZA, GDY...
Jeżeli wynik badania poziomu HCG kilkakrotnie przekracza wartości graniczne należy skontaktować się z lekarzem. Konieczne jest bowiem przeprowadzenie dodatkowych badań, które pozwolą na postawienie odpowiedniej diagnozy. Najczęściej jest to badanie przedmiotowe oraz usg. W przypadku stwierdzenia zaśniadu groniastego konieczne jest przeprowadzenie zabiegu oczyszczającego jamę macicy i przekazanie materiału do badania histopatologicznego, natomiast w raku kosmówki odpowiednie leczenie onkologiczne.
LECZENIE DOMOWE
Niezmiernie istotną rzeczą dla wszystkich kobiet, u których rozpoznano a następnie usunięto zaśniad groniasty jest bardzo systematyczna kontrola poziomu hcg przez najbliższych 6 miesięcy. W tym celu powinna ona znajdować się pod ścisłą kontrolą lekarza i nie zaniedbywać systematycznych wizyt kontrolnych. Może się zdarzyć, iż pomimo zabiegu w macicy znajdują się jeszcze resztki zmienionych zaśniadowo tkanek, które w przypadku braku nadzoru lekarskiego mogą spowodować kolejny rozrost zaśniadu jak również przerodzić się w raka kosmówki. Regularne kontrole lekarskie pozwolą w przypadku zmian łagodnych na całkowite wyleczenie co jest niezmiernie ważne przed kolejną ciążą. Po przebytym zaśniadzie groniastym zaleca się co najmniej roczną przerwę przed kolejną ciążą.

Mam nadzieję, że u Ciebie skończy się wyleczeniem. Trzymam kciuki.

JoannA - jak przyszła @ to przeżywałam to samo. Jak to ja niejestem w ciąży?? Przecież staranka szły pełną parą???... Dalej mam niestety doła. A jeszcze ten miesiąc...

Ewa - ależ masz fajnie. Co prawda miałam dzis na 11 ale mąż na 8 i musiałam wyprowadzić samochodzik bo inaczej malakiem bym jechała do pracy;-) .

Muffy, cfcgirl, Madzia, M@rta, AMK - odezwijcie się !!!

Pozdrowionka i cmokaski to all.

reklama
Dzięki Daguś :-) Ja też mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze, zwłaszcza, że jest to tylko podejrzenie;wszystko ma wyjaśnić to dzisiejsze hcg.
Jestem tylko zła, że znowu coś mnie spotyka, ledwo się jakoś pozbierałam po stracie a tu taki szok:szok:
Ściskam Was wszystkie mocno

Antila -u mnie po tym wszystkim wstrzymała się miesiączka i pojawiła się torbiel...Teraz ten stan zapalny i też się wściekam, że jakby tego co mnie spotkało było malo...

cześć dziewczyny :-D

Antila - trzymam kciuki żeby to był tylko fałszywy alarm i jestem z Tobą kochana :happy: nie myśl że tylko Ty masz pod górke bo z tego co czytam to każda ma coś nie tak :tak: i musimy poczekać :baffled: :baffled:

daga - masz jakieś tabsy na ten stan zapalny ?? Mi jeszcze zostało 7 i za tydzień po skończeniu powinna przyjść @ już się nie mogę jej doczekać :tak: :tak:

Ania- życzę miłej zabawy w sobotę i poprawki w niedzielę :-p :-p

cześć dziewczyny:(
dziś robiłąm test CIĄŻOWY , bo mąż się uparł że jestem w ciąży , a przecież był tylko stosunek przerywany...dla spokojnosci jego i swojego sumienia zrobiłam test i oczywiscie I grubaśna kreska .
odłożyłam spokojnie test ,zadzwoniłam do meża ze jego przeczucie było mylne i zasiadłam do komp.chciałam teraz wyrzucić test a tu widze bladziutką kreskę , wrecz prawie niewidoczną i strasznie cieniutką:(
i NIE WIEM CO JA MAM BIEDNA TERAZ MYSLEC....
:-( a może ja zwariowałam i tej kteski wcale nie ma ...
wiem ,że miałam zabieg ale jakoś tak wewnętrznie sie ustawilam ,że okres dostanę jak zawsze 18 a jesli nie to dla swietego spokoju zrobie test ....
może to tylko moje jakies omamy....

Ja nadal czekam na wynik:-(
Platynowa a może po zabiegu hcg nie spadło do 0 i dlatego ta badziuteńka kreska:confused:

Hej Kobietki;
Platynowa - nie wiem po kakim czasie popatrzyłaś ponownie na test - prawdopodobnie po upływie 5 minut może już przekłamywać.
Antila; trzymam kciuki za Twoje zdrowie,
Dagusia - będzie ok. najważniejsze,że już Pozbyłaś się torbieli :)
Dagunia i Tolu - na stan zapalny najlepsza jest nystatyna - jest ona bezpieczna ponieważ przepisują ją kobietom w ciąży. Mi zawsze pomaga :)
Buziaki

Cześć laski! :happy2:
Co za piękna pogoda! ... Aż chce się żyć! :-D:rofl::-D

JoannA25 - trzymam kciuki za badania i życzę udanego wyjazdu! :yes:
Antila - tak samo jak daga.p. nie wiedziałam, co to jest ten zaśniad groniasty. :oo: Ale dzięki naszej pilnej koleżance dużo się wyjaśniło. :wink::-) Mam nadzieję, że będzie wszystko dobrze! :cool: Domyślam się, jak bardzo to przeżywasz. :hmm: Na szczęście masz nas! :rolleyes: Dzielne kobietki, które zawsze pomogą! :laugh2:
daga.p. - co za super wieści! :-):biggrin2: :-) Torbiel zniknęła! Hura! :rofl:
Też już bym chciała zajść w ciążę ... :blink: ale musimy się uzbroić w cierpliwość... :baffled: jeszcze trochę! :elvis:
tolka23 - dziękuję! :rolleyes:
platynowa - jakie miałaś kreski, gdy byłaś w ciąży? :confused: Twój organizm jest z pewnością troszkę rozchwiany ... może dlatego taki wynik?:oo:
Spokojna Twoja głowa ... nie myśl tyle, skorzystaj z pięknej pogody i odczekaj, a wszystko się samo wyjaśni. Będzie dobrze! :wink:

Życzę miłego dzinka!
Ściskam! :cool2:

Heloł.

Ależ piekna wiosna za oknem. I cieplutko i słoneczko. Poprostu żyć nieumierać.:-D

Tolka - mam przepisany Ginalgin. Całe 1,19 zł mnie kosztował... hehehehehehe...Oczywiście musiałam poczytac sobie ulotkę i w składzie jest chlorchinaldin. Z mężem mieliśmy ubaw, że jak coś zostanie to będzie do ssania;-) ...heheehehehhe...Zapomniałam już, że po czopkach to trzeba nosić jakieś cieńkie podpaski i oczywiście w pracy miałam niespodziankę:wściekła/y:

Platynowa - na testach piszą, że po upływie jakiegoś czasu test ma nieważny bo zachodzą w tam jakieś reakcje. Jeśli cały czas się zastanawiasz co i jak zostaje tylko ginekolog. Trzymam kciuki, że jest ok :-D

Antila - i jak wyniki? Odebrałaś już???

JoannA - tez się cieszę bo zawsze to jeden kłopot z głowy (a właściwie z jajnika;-) )

A gdzie się reszta podziała????

Pozdrawiam

reklama
hej :happy: Ja własnie wruciłam ze spacerku z siostra i siostrzenicą ;-)

daga - a Ja biorę gyno-femidazol -2,62 zł, a to u Mnie w składzie jest gliceryna, żelatyna i skrobia ziemniaczana dobre jaja :rofl2: :rofl2: :rofl: :rofl: nio Ja pierwszego dnia tez miałam niespodziankę bo nie założyłam wkładki :no: :no:

platynowa - napewno bedzie ok :-D trzymam kciuki :tak: :tak:

Antila - czekam na wyniczek i trzymam kciuki

a teraz idziemy do siostry na jakieś piwko :cool2: :cool2:

Do góry