Masz rację. Takie miejsca i rozmowy są bardzo pomocne bo ta pomoc jest pełna ciepła i zrozumienia bez oceny i pustych frazesów. Dajecie pozwolenie na przeżywanie. I choć przykro że tyle osób doświadcza takiego cierpienia razem jest trochę lżej. Dziękuję jeszcze raz że i ja mogę być z Wami.ale pięknie napisałas
Po to tu jesteśmy żeby się wpierać. Ja wcześniej nie sądziłam że tylko kobiet doświadcza poronienia. Nie wierzyłam że takie forum może stanowic wsparcie, a jednak. Kto zrozumie nas lepiej niż ten kto ma takie same doświadczenia? Jak zaczęłam o tym mówić zaraz się okazalo że pełno osób to przezylo ale nie mówi o tym bo to temat tabu. A powinno się o tym mówic
reklama
marsi89
Fanka BB :)
ja mtfhr hetero ale za to mam oba. Ty masz tylko jedno. I pai1 też mam hetero. Ogólnie opcja hetero jest lżejsza ale to są tylko mutacje a nie trombofilia. Gorsze by były jakby były nieprawidlowe te czynniki v leiden czy jakoś tak. Ale wszystko jest do ogarnięcia.Dziewczyny może mi pomożecie? W badaniu na trombofilię wrodzoną wyszły mi dwa nieprawidłowe wyniki: MTHFR_667C>T układ homozygotyczny i PAI-1 4G układ heterozygotyczny. Co one oznaczają?
U mnie postępowanie było takie: podczas staran o ciążę zmetylowane witaminy (ja bralam pren*atal uno i kontynuowałam to w ciąży) a jak zaszłam w ciążę to od pozytywnego testu zastrzyki z heparyny (neoparin 0,4) i miał być acard wprowadzony ale ostatecznie nie został wprowadzony. Aktualnie 33tc i wszystko jest ok.
Nie smuć się to oznacza że masz zwiększone ryzyko zakrzepicy, a ciąża lubi ten nasz układ nadszarpnąć ale przy odpowiednich lekachw wszystko będzie ok.
Także z wynikami do gina, i ja jeszcze szłam do genetyka.
A badlaas homocysteine? Jeśli nie to też zbadaj
ewm
Dziękuję za uspokojenie w tej chwili biorę pre*gnę start ale pojadę do apteki i kupię co polecasz. Wyniki do ginekologa już wysłałam. Mam też zapewnioną konsultację z genetykiem z testdna. Nie badałam homocysteiny. Dzisiaj wykupię i jutro pojadę pobrać krew. Czy z wynikiem mogłabym się tutaj podzielić?ja mtfhr hetero ale za to mam oba. Ty masz tylko jedno. I pai1 też mam hetero. Ogólnie opcja hetero jest lżejsza ale to są tylko mutacje a nie trombofilia. Gorsze by były jakby były nieprawidlowe te czynniki v leiden czy jakoś tak. Ale wszystko jest do ogarnięcia.
U mnie postępowanie było takie: podczas staran o ciążę zmetylowane witaminy (ja bralam pren*atal uno i kontynuowałam to w ciąży) a jak zaszłam w ciążę to od pozytywnego testu zastrzyki z heparyny (neoparin 0,4) i miał być acard wprowadzony ale ostatecznie nie został wprowadzony. Aktualnie 33tc i wszystko jest ok.
Nie smuć się to oznacza że masz zwiększone ryzyko zakrzepicy, a ciąża lubi ten nasz układ nadszarpnąć ale przy odpowiednich lekachw wszystko będzie ok.
Także z wynikami do gina, i ja jeszcze szłam do genetyka.
A badlaas homocysteine? Jeśli nie to też zbadaj
Robiłam też badania na zespół antyfosfolipidowy i wyniki były ok.
Ostatnia edycja:
marsi89
pr*egna ma tylko zmetylowany kwas foliowy a ten prentaal uno ma też Wit. B12 które w przypadku tych mutacji też są ważne. Jeśli homocysteina będzie wysoka to tymi witaminami też ją zbijesz. Mi w 3 miesięce z 8 spadła na 4. Jasne wrzuć wynik jak będziesz mieć. Ogólnie się mówi że mniej niż 10 homocysteina nie odpowiada za poronienia ale najlepiej ja mieć w granicy 4.Dziękuję za uspokojenie w tej chwili biorę pre*gnę start ale pojadę do apteki i kupię co polecasz. Wyniki do ginekologa już wysłałam. Mam też zapewnioną konsultację z genetykiem z testdna. Nie badałam homocysteiny. Dzisiaj wykupię i jutro pojadę pobrać krew. Czy z wynikiem mogłabym się tutaj podzielić?
Robiłam też badania na zespół antyfosfolipidowy i wyniki były ok.
Aha i ten pai1 niby też moż.
ewm
A czy uważasz że przez te mutacje mogłam poronić? Wiem że teraz to gdybanie ale tak bardzo boję się kolejnej straty...pr*egna ma tylko zmetylowany kwas foliowy a ten prentaal uno ma też Wit. B12 które w przypadku tych mutacji też są ważne. Jeśli homocysteina będzie wysoka to tymi witaminami też ją zbijesz. Mi w 3 miesięce z 8 spadła na 4. Jasne wrzuć wynik jak będziesz mieć. Ogólnie się mówi że mniej niż 10 homocysteina nie odpowiada za poronienia ale najlepiej ja mieć w granicy 4.
Aha i ten pai1 niby też moż.
marsi89
mogłaś. Bo mógł się zrobić zakrzep, dziecko mogło dostawać mniej tlenu. Dlatego ja w ciąży biorę te zastrzyki na rozrzedzenie krwi i żadne zakrzepy się nie robią i ty pewnie je też dostanieszA czy uważasz że przez te mutacje mogłam poronić? Wiem że teraz to gdybanie ale tak bardzo boję się kolejnej straty...
Serio
Mam identyczne wyniki sprzed tygodnia, po 2 poronieniach. Wczoraj hematolog na ich podstawie również zlecił od pozytywnego następnego testu ciążowego przyjmować neoparin 0,4. Jeśli w tym tkwi problem to pomoże, bo na wady genetyczne zarodka wpływu nie mamy i tak. Niestety..Dziewczyny może mi pomożecie? W badaniu na trombofilię wrodzoną wyszły mi dwa nieprawidłowe wyniki: MTHFR_667C>T układ homozygotyczny i PAI-1 4G układ heterozygotyczny. Co one oznaczają?
reklama
ewm
Ja jutro mam wizytę u mojego ginekologa, zobaczymy co powie. Jeśli mam brać zastrzyki to oczywiście będę brać, byleby było wszystko w porządkuMam identyczne wyniki sprzed tygodnia, po 2 poronieniach. Wczoraj hematolog na ich podstawie również zlecił od pozytywnego następnego testu ciążowego przyjmować neoparin 0,4. Jeśli w tym tkwi problem to pomoże, bo na wady genetyczne zarodka wpływu nie mamy i tak. Niestety..