reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża Po Poronieniu

reklama
Spieszę z informacją, że miałam konsultacje z panią genetyk- jakieś 3 min przez telefon.
Pani coś cicho mówiła ale usłyszałam, że przy homozygocie mthfr to niepotrzebna mi ta heparyna i acard ( to już znamy) ale to decyzja ginekologa prowadzącego.
Szkoda, że nie zbadałam materiału po poronieniu- tak wiem, do dzisiaj żałuję.
Niczego nowego się nie dowiedziałam w sumie.
I ponoć wyniki Pappa mam prawidłowe 😱

Ostatnia edycja:
Spieszę z informacją, że miałam konsultacje z panią genetyk- jakieś 3 min przez telefon.
Pani coś cicho mówiła ale usłyszałam, że przy homozygocie mthfr to niepotrzebna mi ta heparyna i acard ( to już znamy) ale to decyzja ginekologa prowadzącego.
Szkoda, że nie zbadałam materiału po poronieniu- tak wiem, do dzisiaj żałuje.
Niczego nowego się nie dowiedziałam w sumie.
I ponoć wyniki Pappa mam prawidłowe 😱
Masakra 🙈

Dziś odbyłam pierwszą wizytę po poronieniu. Lekarz podejrzewa PCOS (na co wskazuje obraz USG). Czy możliwe, że w 2020r. obraz nic nie wykazał? PCOS pojawił się nagle? Czy podczas PCOS nie zawsze występuje kilka pęcherzyków?

Mi się wydaje, że ze zdiagnozowanie PCOS nie jest tak łatwo. Ja np. teraz miałam USG co 2 dzień, na tym samym sprzęcie ale przez 6 różnych lekarzy i jedni mówi, że tak mam, a inni że nie

@Jula19 Ja zaszłam w ciążę w moich teoretycznych dniach niepłodnych. Bo stosunek był jeden - w 7dc - przy cyklach 30-dniowych.

Jakbym się starała to bym miała teraz taką szansę na wpadkę - moje cykle bez anty potrafiły trwać nawet po 120 dni. A w zeszłym miesiącu owu miałam prawdopodobnie w 11dc :o

Ja tak miałam w tej ciąży, którą straciłam w 2019 roku. Jeszcze miałam końcówkę plamienia miesiączkowego (6dc) jak musiało zaskoczyć 😉

@Kamilad pewnie owulka wyskoczyła ze dwa dni wcześniej 😉

EDIT: Dziewczyny mam wynik bety. Licząc po terminie owu skończyłam dzisiaj 5tc beta 1107. Za nisko?
Zwariuję do poniedziałku.
Pecherzyk ciążowy jest widoczny ponoć przy becie powyżej 1000 a jako że jest to już 5 tydz to wszystko się zgadza. Zobacz na normy beta hcg która mają duże widełki. Jeden wynik teraz nic nie powie, musi być ten przyrost zbadany. Spokojnie poczekaj do poniedziałku i będzie wiadomo na czym stoisz. Powodzenia! ♥

Chyba nie do końca. PCOS to zespół objawów, który obejmuje m.in. zaburzenia metaboliczne. I z tego co wiem, to raczej problemy z owulacją....k

OK, czyli rozumiem, że zbadać warto, ale nie rozwiąże to mojego głównego problemu czyli tego, by w przyszłości uniknąć poronień i poznać przyczyny dlaczego?
Czyli dobrze myślałam, że badań jest mało :(

@aspekt nie wiem czemu masz diagnozę cukrzycy przy krzywej ok, ale mi dziś lekarz powiedział, że nie leczy się na zapas i że nie mam wprowadzać diety cukrzycowej 🙈

Na czczo miałam 91 ( po coś te normy są 🤣) jego tekst

Ostatnia edycja:
Zrobiłam krzywa cukrowa: 85 / 75 / 66. Wychodzi na to, że ostatni parametr 2 godz. po podaniu glukozy jest zbyt niski - hipoglikemia?
Mam też wyniki insuliny: 6.31 / 50.09 / 9.06. Niepokoi mnie ten duży wyrzut godzinę po spożyciu glukozy. Co on oznacza?
AMH mam sprawdzić za 2 - 3 miesiące, przed kolejną wizytą.
I teraz nie wiem, czy zaufać lekarzowi, czy robić na własną rękę badania genetyczne, zespół antyfosfolipidowy czy nawet pełny panel tarczycowy (robiłam tylko dwa razy TSH i było ok).
Ta insulinowa też dziwna, duży wyrzut po 1 h a potem taki ładny spadek 💁💁
No i glukozowa jest dziwna bo w ogóle nie rośnie tylko spada.
Konsultacja z lekarzem na pewno wskazana, powinien pomóc to unormować.
Ja bym nie lekceważyła.

reklama
@sadness35 poczytaj w internecie ale jest coś takiego jak badanie genetyczne z kostek po poronieniu które szpital ma obowiązek przechowywać. Chyba że poronilas w domu? Wybacz ale nie znam Twojej sytuacji. Jak robiłam w marcu badania genetyczne to wiem że była taka opcja.

Do góry