reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża Po Poronieniu

Myślę że takie coś się może zdarzać. Tu zaboli, tam zakluje, każda z nas tak ma 😁 ja kiedyś miałam tak że przed okresem właśnie strasznie kłuł mnie jajnik i klulo mnie w pochwie, jakby ktoś mnie szpilkami tak nakluwal. Zaraz poleciałam do ginekologa ale niczego niepokojącego nie zauważył i niedługo przeszlo samo
Mnie tak zawsze na początku ciąży tak zakuwało, dokładnie w tym samym czasie co Ciebie, nigdy wcześniej i nigdy później
Już sprawa się wyjaśniła wiec ok, wstrętna @ niestety przyszła także lecimy z kolejnym cyklem 😪

reklama
Ja krw
krwawiłam dobre 10 dni 🤷 też miałam wrażenie, że nigdy się nie skończy i skończyło się nagle... 😁 Teraz już jestem po pierwszej owulacji ok. 10 czerwca powinnam mieć @ i będziemy mogli zacząć starania 🙂 trzymam mocno Kciuki, żeby szybko się skończyło ale powiem Ci, że ja np. po usg, na którym była jeszcze odrobina endometrium cieszylam się, że jeszcze się oczyszcza 🙂 będziesz czysciutka i gotowa na dzidziusia 😘😍 sprawdź sobie tylko poziom żelaza po takim krwawieniu, bo czasami warto uzupełnić 🙂
Śmieszna sprawa, w piątek jeszcze krwawilam baaardzo mocno, w sobotę też, w niedzielę po nocy tylko lekkie plamienie. W tej chwili już czysto 🤨 nie narzekam, żeby nie było, ale się zdziwiłam 😂 dzisiaj minęły 2 tygodnie. Już nie płaczę, wzięłam się za robotę, napisałam 20 stron pracy w weekend. Dzisiaj będę przesadzać kwiatki, jutro idę do pracy. Lekarka powiedziała w piątek, że po skończonym krwawieniu mam zbadać betę i spokojnie się starać, że nie widzi przeciwwskazań. Chyba młodzi lekarze mają zupełnie inne podejście. Byłam zaraz po poronieniu u starego profesora i chciał wcisnąć mi Yasminelle na miesiac, dobrze że poczytałam forum i zdecydowałam się nie brać. Dziękuję kobietki ♥️
Co do żelaza, nie znam się kompletnie - czy jeśli mam spoko morfologię, to świadczy to o dobrym poziomie żelaza? Czy trzeba konkretnie zbadać żelazo? 🤔

Powiem Ci że ja miałam cc w 2giej ciąży. Zaraz przed porodem wszędzie mi na dobrym USG wychodziło Max 2500 wagi i różnica między główką a brzuszkiem po 2 tygodnie, już wszyscy przebakiwali o hipotrofi. 2 dni później miałam KTG w szpitalu i babka na starym sprzecie sprawdzała i mówi 3500 i wszystko na jej oko ok. Następnego dnia urodziłam 3360 i z małym wszystko ok. I gdzie to 2500... tak więc te pomiary na USG to są takie dość umowne. Żadnej z koleżanek się nie sprawdziło a roznice dochodzily nawet do 1kg... a to bardzo duza roznica.
Mi też mówili że urodzę 3500g a córka ważyła tylko 2850g🤦 (niektórzy lekarze pracują w szpitalu chyba za karę😅) ale to żaden argument żeby nie mierzyć dziecka. Siostra miała cc w 37tc bo malec już nie rósł, wód dużo, urodził się nie niecałe 2500, i był baaaardzo chudy. Przy podejrzeniu hipotrofii sprawdza się też chociażby przepływy, więc sam pomiar USG to nie wszystko, ale to jednak jakiś punkt odniesienia 🤷

Ale jest kilka wersji chela ferr. Jak bierzesz tę z 400 mikrogramami kwasu foliowego, to razem z actifolinem bierzesz 800 mikrog. zwykłego kwasu i 400 metylofolianu. Oczywiście możesz utrzymać tę suplementację i po około 6 tygodniach sprawdzić wyniki. Ale warto wiedzieć, ile rzeczywiście czego bierzesz w suplementach, żeby ew. wprowadzić modyfikacje. Łatwo sie zapomina o składach w preparatach wielowotaminowych a dla niektórych osób, np. tych z polimorfizmem MTHFR, proporcja form kwasu foliowego 800:400 może być już niekorzystna.
Sprawdza to rzeczywiście,
Ale jest kilka wersji chela ferr. Jak bierzesz tę z 400 mikrogramami kwasu foliowego, to razem z actifolinem bierzesz 800 mikrog. zwykłego kwasu i 400 metylofolianu. Oczywiście możesz utrzymać tę suplementację i po około 6 tygodniach sprawdzić wyniki. Ale warto wiedzieć, ile rzeczywiście czego bierzesz w suplementach, żeby ew. wprowadzić modyfikacje. Łatwo sie zapomina o składach w preparatach wielowotaminowych a dla niektórych osób, np. tych z polimorfizmem MTHFR, proporcja form kwasu foliowego 800:400 może być już niekorzystna.
Hej biorę ta bez kwasu foliowego, chela ferr med plus, w składzie nie ma kwasu. 🙌 dziekuje za odpowiedz. (Cenna info)
Nawet nie wiedziałam. ☀️

Hej.
Kupiłam sobie glukometr żeby jednak trochę kontrolować ten cukier. Wczoraj godzinę po obiedzie miałam 106 ale dziś zmierzyłam na czczo i wynik to 102! Trochę się wystraszyłam. Czy myślicie że to glukometry są dokładne ?
Biorę z kolacją metformine 500

Hej.
Kupiłam sobie glukometr żeby jednak trochę kontrolować ten cukier. Wczoraj godzinę po obiedzie miałam 106 ale dziś zmierzyłam na czczo i wynik to 102! Trochę się wystraszyłam. Czy myślicie że to glukometry są dokładne ?
Biorę z kolacją metformine 500
A jak długa miałaś przerwę między kolacja a cukrem na czczo? Bo jeśli przerwa jest za długa, to wtedy wywala cukier rano właśnie. Najlepiej zjeść coś małego przed spaniem, nawet kolo tej 22-23 i cukier.mierzyc nie później niż po 8h. Z krwi wychodzi zawsze troszkę inaczej niż z glukometru, ale nie pamiętam w którą stronę. Z krwi chyba ciut mniej, ale 102 to i tak za dużo.

reklama
A jak długa miałaś przerwę między kolacja a cukrem na czczo? Bo jeśli przerwa jest za długa, to wtedy wywala cukier rano właśnie. Najlepiej zjeść coś małego przed spaniem, nawet kolo tej 22-23 i cukier.mierzyc nie później niż po 8h. Z krwi wychodzi zawsze troszkę inaczej niż z glukometru, ale nie pamiętam w którą stronę. Z krwi chyba ciut mniej, ale 102 to i tak za dużo.
Dluga przerwa była aż 12 h ponieważ dziś trochę pospałam i cukier zmierzyłam 9.30🤦
Ale dobrze wiedzieć, dziękuję za odpowiedź 😘 może jutro wyjdzie lepiej

Do góry