reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża Po Poronieniu

reklama
Co w takim razie myślicie o szczepieniu się gdy ma się mutacje?? Bo ja się obawiam i wstrzymuje...
O których mutacjach piszesz? Samo mthfr? Na pewno lepiej jest się szczepić, gdy ma się uporządkowany organizm niż np. homocysteinę 12. Jeśli zaś chodzi o trombofilię, to wklejam link do rekomendacji heamtologicznych:

Ja mam mthfr, v-leiden i pai-1
O których mutacjach piszesz? Samo mthfr? Na pewno lepiej jest się szczepić, gdy ma się uporządkowany organizm niż np. homocysteinę 12. Jeśli zaś chodzi o trombofilię, to wklejam link do rekomendacji heamtologicznych:

No to swoją drogą, że też się staramy o maluszka (i też o tym głośno nie mówię) , ale obawiam się trochę tych zakrzepowych powikłań.. Ja akurat jestem przypadkiem jednym na 10 , 100... I wszelkie skutki uboczne brania antykoncepcji/ jakichkolwiek innych leków zawsze mi się trafiają..
Ja właśnie nie wiem, niedługo rusza już mój rocznik na zapisy na szczepionkę i niewiadomo co robić :o i co powiedzieć ludziom czemu nie chce, bo przecież nie będę mówić ze planuje ciąże :o

Nie mam V Leiden, ale mam niedobre niektóre parametry krwi (białko S i LA). Ja zamierzam przed szczepieniem zrobić pełne badania krzepliwości i poprosić hematologa o zajęcie stanowiska ws. szczepienia oraz o rozpiskę, czy mam robić jakieś badania po szczepieniu.

@Słoneczko świeci Argument "planuję ciążę" może być w drugą stronę, że właśnie chcesz się zaszczepić jak najszybciej, żeby mieć p/ciała w ciąży ;) Generalnie nie widzę powodu, żebyś miała się przed kimś tłumaczyć, jeśli podejmiesz decyzję, że jednak nie. Wielu moich współpracowników już się zaszczepiło i chcą zdejmować maseczki. Gdy ja mówię, że nie jestem zaszczepiona, to nikt nie wypytuje dlaczego.

Marika mam aps. Zaszczepiłam się, ale z tego względu wybrałam phizera. Z tego co pamiętam miałaś już problemy zakrzepowe. Warto byś porozmawiała z hematologiem co on o tym myśli. Statystycznie zakrzepy po antykoncepcji to ok 3%, po szczepieniu astra 0,5%. Więc niby spada ryzyko. No i zatory poszczepienne mają inną etiologię niż te do tej pory znane. Dlatego nie powinno się brać heparyny na własną rękę, bo można sobie bardziej zaszkodzić.

Ostatnia edycja:
Dziewczyny witam się pod koniec kolejnego cyklu starań. Tym razem nie mam już nawet złudzeń 🤷‍♀️ Nic już w tym cyklu nie będzie. Lekarz kazał mi zrobić bhcg z krwi pod koniec cyklu no i chyba mniej już nie może być 🤣
Także mój kilkunasty cykl starań lada dzień się rozpocznie 😜 w załączniku badania podstawowe które zrobiłam. Macie jakieś rady co do kwasu foliowego? Mam go za dużo znowu a ostatnio już było mniej. Biorę dwie tabletki ovarinu jeśli chodzi o specyfiki z kwasem foliowym 🤔

Załączniki

• BDC6E22D-61C6-4491-9E11-53B93CA42C00.jpeg
    BDC6E22D-61C6-4491-9E11-53B93CA42C00.jpeg
    87,8 KB · Wyświetleń: 66
  • AE13472A-8C2F-4081-8011-2B3BAB63F69C.jpeg
    AE13472A-8C2F-4081-8011-2B3BAB63F69C.jpeg
    49,2 KB · Wyświetleń: 64
  • 6ECBAE2B-FD2D-4E9F-BFC5-BC80196954DF.jpeg
    6ECBAE2B-FD2D-4E9F-BFC5-BC80196954DF.jpeg
    129,9 KB · Wyświetleń: 63
  • 72E28AC0-3BD1-4567-84F0-E8B95A6542A6.jpeg
    72E28AC0-3BD1-4567-84F0-E8B95A6542A6.jpeg
    123,8 KB · Wyświetleń: 61
  • 7BAFB03A-8CEE-459D-AB67-69D42839C011.jpeg
    7BAFB03A-8CEE-459D-AB67-69D42839C011.jpeg
    61,7 KB · Wyświetleń: 66
reklama
Ja heparynie biorę tylko w ciąży, nornalnie nie muszę nic "zażywać"
Nasza placówka żlobkowa była już szczepiona, oczywiście w każdej chwili mogę się zgłosić, że jestem chyba z tym że na tamtą chwilę nie było wyboru szczepionki- dla edukacji była tylko astra. No nic, zastanowię się nad tym :)
Marika mam aps. Zaszczepiłam się, ale z tego względu wybrałam phizera. Z tego co pamiętam miałaś już problemy zakrzepowe. Warto byś porozmawiała z hematologiem co on o tym myśli. Statystycznie zakrzepy po antykoncepcji to ok 3%, po szczepieniu astra 0,5%. Więc niby spada ryzyko. No i zatory poszczepienne mają inną etiologię niż te do tej pory znane. Dlatego nie powinno się brać heparyny na własną rękę, bo można sobie bardziej zaszkodzić.

Do góry