reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża Po Poronieniu

reklama
Co w takim razie myślicie o szczepieniu się gdy ma się mutacje?? Bo ja się obawiam i wstrzymuje...
O których mutacjach piszesz? Samo mthfr? Na pewno lepiej jest się szczepić, gdy ma się uporządkowany organizm niż np. homocysteinę 12. Jeśli zaś chodzi o trombofilię, to wklejam link do rekomendacji heamtologicznych:

Ja mam mthfr, v-leiden i pai-1
O których mutacjach piszesz? Samo mthfr? Na pewno lepiej jest się szczepić, gdy ma się uporządkowany organizm niż np. homocysteinę 12. Jeśli zaś chodzi o trombofilię, to wklejam link do rekomendacji heamtologicznych:

No to swoją drogą, że też się staramy o maluszka (i też o tym głośno nie mówię) , ale obawiam się trochę tych zakrzepowych powikłań.. Ja akurat jestem przypadkiem jednym na 10 , 100... I wszelkie skutki uboczne brania antykoncepcji/ jakichkolwiek innych leków zawsze mi się trafiają..
Ja właśnie nie wiem, niedługo rusza już mój rocznik na zapisy na szczepionkę i niewiadomo co robić :o i co powiedzieć ludziom czemu nie chce, bo przecież nie będę mówić ze planuje ciąże :o

Nie mam V Leiden, ale mam niedobre niektóre parametry krwi (białko S i LA). Ja zamierzam przed szczepieniem zrobić pełne badania krzepliwości i poprosić hematologa o zajęcie stanowiska ws. szczepienia oraz o rozpiskę, czy mam robić jakieś badania po szczepieniu.

@Słoneczko świeci Argument "planuję ciążę" może być w drugą stronę, że właśnie chcesz się zaszczepić jak najszybciej, żeby mieć p/ciała w ciąży ;) Generalnie nie widzę powodu, żebyś miała się przed kimś tłumaczyć, jeśli podejmiesz decyzję, że jednak nie. Wielu moich współpracowników już się zaszczepiło i chcą zdejmować maseczki. Gdy ja mówię, że nie jestem zaszczepiona, to nikt nie wypytuje dlaczego.

Marika mam aps. Zaszczepiłam się, ale z tego względu wybrałam phizera. Z tego co pamiętam miałaś już problemy zakrzepowe. Warto byś porozmawiała z hematologiem co on o tym myśli. Statystycznie zakrzepy po antykoncepcji to ok 3%, po szczepieniu astra 0,5%. Więc niby spada ryzyko. No i zatory poszczepienne mają inną etiologię niż te do tej pory znane. Dlatego nie powinno się brać heparyny na własną rękę, bo można sobie bardziej zaszkodzić.

Ostatnia edycja:
Dziewczyny witam się pod koniec kolejnego cyklu starań. Tym razem nie mam już nawet złudzeń 🤷‍♀️ Nic już w tym cyklu nie będzie. Lekarz kazał mi zrobić bhcg z krwi pod koniec cyklu no i chyba mniej już nie może być 🤣
Także mój kilkunasty cykl starań lada dzień się rozpocznie 😜 w załączniku badania podstawowe które zrobiłam. Macie jakieś rady co do kwasu foliowego? Mam go za dużo znowu a ostatnio już było mniej. Biorę dwie tabletki ovarinu jeśli chodzi o specyfiki z kwasem foliowym 🤔

Załączniki

• BDC6E22D-61C6-4491-9E11-53B93CA42C00.jpeg
    BDC6E22D-61C6-4491-9E11-53B93CA42C00.jpeg
    87,8 KB · Wyświetleń: 68
  • AE13472A-8C2F-4081-8011-2B3BAB63F69C.jpeg
    AE13472A-8C2F-4081-8011-2B3BAB63F69C.jpeg
    49,2 KB · Wyświetleń: 66
  • 6ECBAE2B-FD2D-4E9F-BFC5-BC80196954DF.jpeg
    6ECBAE2B-FD2D-4E9F-BFC5-BC80196954DF.jpeg
    129,9 KB · Wyświetleń: 65
  • 72E28AC0-3BD1-4567-84F0-E8B95A6542A6.jpeg
    72E28AC0-3BD1-4567-84F0-E8B95A6542A6.jpeg
    123,8 KB · Wyświetleń: 64
  • 7BAFB03A-8CEE-459D-AB67-69D42839C011.jpeg
    7BAFB03A-8CEE-459D-AB67-69D42839C011.jpeg
    61,7 KB · Wyświetleń: 68
reklama
Ja heparynie biorę tylko w ciąży, nornalnie nie muszę nic "zażywać"
Nasza placówka żlobkowa była już szczepiona, oczywiście w każdej chwili mogę się zgłosić, że jestem chyba z tym że na tamtą chwilę nie było wyboru szczepionki- dla edukacji była tylko astra. No nic, zastanowię się nad tym :)
Marika mam aps. Zaszczepiłam się, ale z tego względu wybrałam phizera. Z tego co pamiętam miałaś już problemy zakrzepowe. Warto byś porozmawiała z hematologiem co on o tym myśli. Statystycznie zakrzepy po antykoncepcji to ok 3%, po szczepieniu astra 0,5%. Więc niby spada ryzyko. No i zatory poszczepienne mają inną etiologię niż te do tej pory znane. Dlatego nie powinno się brać heparyny na własną rękę, bo można sobie bardziej zaszkodzić.

Do góry