reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża Po Poronieniu

Dziewczyny, piszecie o suplementacji Wit. D. Ja przyjmuje już ponad rok kropelki JuvitD przepisane przez lekarza a mimo to z 25 podniosła mi się do 33. Także jeżeli chodzi o Wit. D to ona bardzo kiepsko się wchłania więc suplementacja jest bardzo ważna.

reklama
@Magdalena09 Wysoka homocysteina wiaze się m.in. z podwyższonym ryzykiem zakrzepu. Wyobraź sobie, jak małe są na początku naczynia pomiędzy matka a dzieckiem i jak małe sa naczynka u plodu - drobny zakrzep może odciąć dziecko od tego co mu jest niezbędne do zycia. Całkiem spory % społeczeństwa ma zaburzone przyswajanie kwasu foliowego (m.in. mutacje w genie mthfr) a wykrywalne jest to w badaniu homocysteiny, która rośnie, gdy kwas foliowy "zatruwa" zamiast pomagać. I robi się zamknięte koło: z jednej strony kobiety, u których ten gen źle funkcjonuje, powinny brać kwas foliowy, bo on wspiera procesy krwiotwórcze i zapobiega wadom cewy nerwowej u dziecka, a z drugiej strony suplementy z kwasem foliowym im szkodza. Bezpieczna recepta na to wydaje się być branie innej formy folianu lub mixu folianow. Niektórzy lekarze od razu daja też do kompletu witaminę B12 (której w Olimpie jest malutko). Znowu to jest Twoja decyzja, czy idziesz najpierw w diagnostykę i dobierasz suplementy na podstawie wyników, czy sięgniesz po takie, które są ogólnodostępne, ale jednak skomponowane bardziej optymalnie niż Olimp. Mnie to tak tłumaczył hematolog i tak wyczytałam na stronach internetowych.

@KatJak Pomyśl o zmianie juvitu na coś innego. Ludzie różnie reagują na różne preparaty, nawet czasem lepiej suplement niż na lek. Ja widziałam wyraźną różnicę na dziecku. A Ty miałaś covid? Bo jeśli to najnowsze badanie D3 robiłaś po powaznej chorobie, to można też podejrzewac, że to ona spowodowała wyraźne obniżenie poziomu D3.

@Magdalena09 Wysoka homocysteina wiaze się m.in. z podwyższonym ryzykiem zakrzepu. Wyobraź sobie, jak małe są na początku naczynia pomiędzy matka a dzieckiem i jak małe sa naczynka u plodu - drobny zakrzep może odciąć dziecko od tego co mu jest niezbędne do zycia. Całkiem spory % społeczeństwa ma zaburzone przyswajanie kwasu foliowego (m.in. mutacje w genie mthfr) a wykrywalne jest to w badaniu homocysteiny, która rośnie, gdy kwas foliowy "zatruwa" zamiast pomagać. I robi się zamknięte koło: z jednej strony kobiety, u których ten gen źle funkcjonuje, powinny brać kwas foliowy, bo on wspiera procesy krwiotwórcze i zapobiega wadom cewy nerwowej u dziecka, a z drugiej strony suplementy z kwasem foliowym im szkodza. Bezpieczna recepta na to wydaje się być branie innej formy folianu lub mixu folianow. Niektórzy lekarze od razu daja też do kompletu witaminę B12 (której w Olimpie jest malutko). Znowu to jest Twoja decyzja, czy idziesz najpierw w diagnostykę i dobierasz suplementy na podstawie wyników, czy sięgniesz po takie, które są ogólnodostępne, ale jednak skomponowane bardziej optymalnie niż Olimp. Mnie to tak tłumaczył hematolog i tak wyczytałam na stronach internetowych.

@KatJak Pomyśl o zmianie juvitu na coś innego. Ludzie różnie reagują na różne preparaty, nawet czasem lepiej suplement niż na lek. Ja widziałam wyraźną różnicę na dziecku. A Ty miałaś covid? Bo jeśli to najnowsze badanie D3 robiłaś po powaznej chorobie, to można też podejrzewac, że to ona spowodowała wyraźne obniżenie poziomu D3.
Nic nie wiem o tym bym miała covid ale to różnie może być. Wspomnę żeby dala mi inny preparat.

reklama
Do góry