Charlotte21
Fanka BB :)
Asymetria do 3 m jest teoretycznie fizjologiczna. Teoria swoja droga a praktyka druga. Ze względu na leżąco ciaze i leki corka miala mocna asymetrie. Ale ja od początku po karmieniu kładłam raz na prawy bok a raz na lewy. Jak przebieralismt ja na przewijali i patrzyła w hedna to zawiesiliśmy karuzele (to co najbardziej interesowalo) na drugiej stronie. Jak z nia gadaliśmy yo raz z jeden a raz z drugiej. To samo noszenie. Nie umiałam na prawej ale sie nauczyłam. I ciagle przekładanie. Dodatkowo podnoszenie bokiem. I co ? Przy 5 miesiacu po wizycie u neurologa nadal byla asymetria. Poszlam do fizjo o 5 spotkan wystarczyło. Szybko bo mowila ze super z nia robiliśmy każdego dnia. U jedynch wystarczy a u innych nie. Warto polnowac bo czesto mp oczko jest jedno mniejsze. Jak sie wyeiwna to oczy tez sie wyrównują. Asymetria czedto powraca przy skokach rozwojowych. Trzeba sie pilnowac.
Zreszta przekładanie z jednej na drugą zapobiega spłaszczeniu główki. unikać pionizowania i noszenia przodem do siebie. To wzmacnia asymetrie.
Zreszta przekładanie z jednej na drugą zapobiega spłaszczeniu główki. unikać pionizowania i noszenia przodem do siebie. To wzmacnia asymetrie.