reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża Po Poronieniu

Mam narazie wynik b12
359,7 pg/ml gdzie normy to 197-771
Chyba też sobie zbadam b12, od 11lat nie jem mięsa, biore teraz inofem i pregna start i w niej jest suplementacja b12, może to wystarczy, żeby w organizmie nie było niedoboru? Dzięki forum wiem, że warto zbadać AHM, wykupiłam sobie badanie i idę jutro.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
Słuchajcie, nurtuje mnie jeden temat. Rozmawiałam z 5 ginekologami i każdy mówił, że branie progesteronu w ciąży jest bez sensu i w niczym nie pomaga. Z tego co zauważyłam, to mnóstwo dziewczyn na forum bierze progesteron. Zastanawiam się o co w tym chodzi?

Słuchajcie, nurtuje mnie jeden temat. Rozmawiałam z 5 ginekologami i każdy mówił, że branie progesteronu w ciąży jest bez sensu i w niczym nie pomaga. Z tego co zauważyłam, to mnóstwo dziewczyn na forum bierze progesteron. Zastanawiam się o co w tym chodzi?
Dziwnie ci lekarze w takim razie. Jeśli kobieta ma niski poziom progesteronu (tzw. Niedomogę lutealną) to ciaza się nie utrzyma, nawet zdrowa. Dlatego bierze się progesteron zeby pomóc utrzymać ciaze, do momentu aż w pełni wykształci się łożysko i przejmie wszystkie funkcje (chyba kolo 16tc). A dodatkowo luteina dopochwowa pomaga na problemy ze skracajaca się szyjka w ciazy i zapobiega przedwczesnemu porodowi

Dziwnie ci lekarze w takim razie. Jeśli kobieta ma niski poziom progesteronu (tzw. Niedomogę lutealną) to ciaza się nie utrzyma, nawet zdrowa. Dlatego bierze się progesteron zeby pomóc utrzymać ciaze, do momentu aż w pełni wykształci się łożysko i przejmie wszystkie funkcje (chyba kolo 16tc). A dodatkowo luteina dopochwowa pomaga na problemy ze skracajaca się szyjka w ciazy i zapobiega przedwczesnemu porodowi
Mój mówił o duphastonie dokładnie

Mój mówił o duphastonie dokładnie
A to trochę zmienia postać rzeczy. Bo tak na dobrą sprawę, ponieważ duphaston nie wychodzi w badaniu krwi, nie można tak na prawdę zbadać jak realnie wpływa na rozwój ciazy. Fakt ze wielu osobom się z nim udaje, ale zostaje pytanie czy to na pewno jego zasługa. Nie są w stanie żadnych badan w tym kierunku przeprowadzić. Dlatego czesc lekarzy nie uznaje tego leku. Np moj naprotechnolog u którego kiedyś byłam, mowi ze on nie daje dupka tylko luteinę, właśnie z tego powodu co napisalam

A moja nowa ginekolog która się specjalizuje w niepłodności z uwagi na jedno poronienie zaleciła mi dużo progesteronu teraz w ciąży. Luteina 3x2 dopochwowo i 2 x dziennie zastrzyk prolutex. Stwierdziła że nie zaszkodzi a może pomóc. Ale rozumiem że można się zakręcić bo każdy lekarz ma inne zdanie.

reklama
Do góry