reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Ciąża Po Poronieniu

Zabieg miałam w kwietniu - 10/11 tydzień, teraz za wszelką cenę chce go uniknąć, więc przetrzymam, tym bardziej, że teraz był to zaledwie 6 tydzień, a moja lekarka chyba zbyt chętnie wystawia skierowania, nawet nie dając naturze sie wykazać, a jednak kazdy zabieg może zostawić ślady..
Ja też chciałam uniknąć za wszelka cenę ale jak w szpitalu po podaniu tabletki zaczęły mi się skurcze to błagałam żeby wzięli mnie już na zabieg 😞😟 ale z drugiej strony, jak oczyscisz się sama to możecie się niemalże od razu starać ☺

Dziewczyny, która z Was robiła d-dimery? Mama dzisiaj wdała się w dyskusje z Panią laborantką, użaliła jej się że puchną mi kostki, że lekarze to bagatelizują, a teraz jeszcze to poronienie i mama do niej z hasłem, że Pani tutaj dużo pacjentów spotyka i co by Pani radziła jeszcze zbadać. No a ona jej na to że właśnie D dimery dają też jakiś obraz skoro pojawiają się obrzęki itd 🤔 nie jest to drogie, 40zl a i tak musze jutro jechać skontrolować tsh i ft4 to od razu bym to sprawdziła 🤨 strasznie kusi mnie jeszcze białko c i s, ale jedno z nich kosztuje już 100zl.. Znowu blokują mnie ceny 😟

reklama
Ja też chciałam uniknąć za wszelka cenę ale jak w szpitalu po podaniu tabletki zaczęły mi się skurcze to błagałam żeby wzięli mnie już na zabieg 😞😟 ale z drugiej strony, jak oczyscisz się sama to możecie się niemalże od razu starać ☺

Dziewczyny, która z Was robiła d-dimery? Mama dzisiaj wdała się w dyskusje z Panią laborantką, użaliła jej się że puchną mi kostki, że lekarze to bagatelizują, a teraz jeszcze to poronienie i mama do niej z hasłem, że Pani tutaj dużo pacjentów spotyka i co by Pani radziła jeszcze zbadać. No a ona jej na to że właśnie D dimery dają też jakiś obraz skoro pojawiają się obrzęki itd 🤔 nie jest to drogie, 40zl a i tak musze jutro jechać skontrolować tsh i ft4 to od razu bym to sprawdziła 🤨 strasznie kusi mnie jeszcze białko c i s, ale jedno z nich kosztuje już 100zl.. Znowu blokują mnie ceny 😟
Ja cała poprzednia ciążę robiłam d-dimery jak jest i h za dużo znaczy że za gęsta jest krew wtedy trzeba brać heparynę w ciąży ja ją wtedy brałam cała ciążę.

Ja cała poprzednia ciążę robiłam d-dimery jak jest i h za dużo znaczy że za gęsta jest krew wtedy trzeba brać heparynę w ciąży ja ją wtedy brałam cała ciążę.
Aha, no ale jak wyjdzie ze jednak są w normie tzn że heparyna w ogóle nie wskazana? Ja sama nie wiem co o tej heoarynie myśleć. Z jednej strony czułabym się napewno bezpieczniej, a z drugiej jak pomyślę o tym kluciu, sinym brzuchu i zrostach to robi mi się słabo 🥺

Hej dziewczyny, w czwartek poronilam ciążę, jak już tu pisałam. Później parę dni było lekkie plamienie, dziś zaczęłam mocno krwawić, chyba oczyszcza sie macica, bo idzie dużo "zawartości". Nie zgłosiłam sie na zabieg, jak zalecala lekarka, bo to była wczesna ciaza i wolałam tego uniknąć. Mam rozumieć, że takie krwawienie po paru dniach to nic niepokojącego?
Bardzo Ci współczuję straty.
Tak wygląda samoistne oczyszczanie się macicy. Może być naprawdę duże krwawienie z dużymi skrzepami, tkankami i może też trochę boleć. Jeśli będzie to ból nie do wytrzymania to najlepiej iść do lekarza. No i dobrze jest też kontrolować poziom bety HCG. Jeśli spada to ok. Jeśli natomiast po ustaniu plamienia nie będzie to poziom ok.zera to warto też dopytać lekarza. Bywa tak, jeśli organizm nie do końca poradzi sobie sam z oczyszczaniem. Tylko nie martw się na zapas, bo najczęściej natura radzi sobie sama, a lekarz tylko potwierdza, że jest dobrze.

Aha, no ale jak wyjdzie ze jednak są w normie tzn że heparyna w ogóle nie wskazana? Ja sama nie wiem co o tej heoarynie myśleć. Z jednej strony czułabym się napewno bezpieczniej, a z drugiej jak pomyślę o tym kluciu, sinym brzuchu i zrostach to robi mi się słabo 🥺
No jak nie jest za gęsta to można krwotoku dostac sama wsumie nie wiem tyle że wiem że jak jest za gęsta to trzeba . Ja teraz nie mam heparyny w drugiej ciąży myślałam żeby wziasc acard ale jak poczytałam jakie wady u płodu powoduje to byłam w szoku i jednak zrezygnowałam z takiego pomyslu

Osobiście odstawilabym na kilka dni acard, a heparynę dalej brała. Z reguly przy krwawieniach się go odstawia aż do ustąpienia objawów. Jeśli mieszkasz w Pl to udaj się jak najszybciej do lekarza. Niech sprawdzi czy wszystko w porzadku. Bo może być kilka przyczyn, niski progesteron, krwiak, polip...
Ja krwawilam od 4tc do 14tc z różnym natezeniem
Dziękuję tak zrobię, odstawie acard.
Do lekarza zamierzam iść w tym tygodniu.

No jak nie jest za gęsta to można krwotoku dostac sama wsumie nie wiem tyle że wiem że jak jest za gęsta to trzeba . Ja teraz nie mam heparyny w drugiej ciąży myślałam żeby wziasc acard ale jak poczytałam jakie wady u płodu powoduje to byłam w szoku i jednak zrezygnowałam z takiego pomyslu
Kurcze... A każdy niby powtarza że acard i heparyna nie zaszkodzą dziecku a zawsze moga pomóc 🤨 ja już całkiem zgłupiałam, wszędzie słyszy się co innego 😔 a ten acard faktycznie aż takie szkody może narobić? 😱

Ja robiłam i d dimery i oba białka. Ja nie mam żadnych epizodów obrzęków itp nigdy nie miałam żadnych problemów, ale robiłam badania po poronieniu.

Kurcze... A każdy niby powtarza że acard i heparyna nie zaszkodzą dziecku a zawsze moga pomóc [emoji2955] ja już całkiem zgłupiałam, wszędzie słyszy się co innego [emoji17] a ten acard faktycznie aż takie szkody może narobić? [emoji33]
Podaję link do wpisu ginekolog

reklama
Zabieg miałam w kwietniu - 10/11 tydzień, teraz za wszelką cenę chce go uniknąć, więc przetrzymam, tym bardziej, że teraz był to zaledwie 6 tydzień, a moja lekarka chyba zbyt chętnie wystawia skierowania, nawet nie dając naturze sie wykazać, a jednak kazdy zabieg może zostawić ślady..
To nie wina lekarki. Taka ma procedurę. Ona musi dać skierowanie, a ty nie musisz z niego korzystać, ale też w każdej chwili możesz i nic nikomu do tego. Po skończonym poronieniu warto wybrać się do giną, by sprawdzić czy dobrze się oczyscilas. Beta HCG mi spadało jeszcze po poronieniu, więc nie zawsze w czasie jest już bliskie zera. Z całą pewnością musi sukcesywnie spadać. To trwa i u każdego ma różny czas.

Do góry