reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Ciąża Po Poronieniu

Dziewczyny jak dobrze pamiętam są tu jakieś dziewczyny, które znają się na płacach. Chodzi mi o zwolnienie. Cały czas się zastanawiam kiedy iść na zwolnienie. Na razie czuję się dobrze, na razie jest to 9/10 tydzień. Nie chcę przesadzić z pracą, bo jednak strata była i nie chcę żałować a z drugiej strony co ja będę robić tyle na zwolnieniu. Do tego od października dostałam podwyżkę 500 zł i będę trochę w plecy, ale to najmniejszy problem. Jak się wylicza podstawę zasiłku chorobowego? Jakbym poszła na zwolnienie powiedzmy teraz, to wyliczą mi średnią z ostatnich pełnych miesięcy tj. styczeń-grudzien 2019? Czy to, że w zeszłym roku byłam na jakiś zwolnieniu ma znaczenie? Tzn. wiem, że poprostu będzie wtedy wzięta pod uwagę kwota, którą wtedy dostałam za dany miesiąc jak byłam na zwolnieniu, ale czy jeszcze ma jakiś wpływ?

reklama
Wyliczą średnią z ostatnich 12 miesięcy. Jak byłaś na zwolnieniu wcześniej niż 3 m-ce temu, to miesiąc ten zostanie wyrównany do kwoty jaką byś osiągnęła nie będąc na zwolnieniu. A jeśli nie minęły 3 m-ce, to wezmą podstawę z poprzedniego zwolnienia.

Wyliczą średnią z ostatnich 12 miesięcy. Jak byłaś na zwolnieniu wcześniej niż 3 m-ce temu, to miesiąc ten zostanie wyrównany do kwoty jaką byś osiągnęła nie będąc na zwolnieniu. A jeśli nie minęły 3 m-ce, to wezmą podstawę z poprzedniego zwolnienia.
W grudniu byłam 4 dni, tzn. że wezmą mi średnią od grudnia 2018 do listopada 2019?

@Dzoana88 To koniecznie daj znać po wizycie.

@Paula919191 Ja też nie lubię takich niedopowiedzeń. Już by lepiej nic nie mówili. Mam nadzieję, że jednak jest wszystko dobrze, a tam się pomylili.
Byłam na wizycie i sama nie wiem co myśleć.
Ogólnie dziś 35+4 , szyjka miękka, mały waży ciut ponad 2500 g.
Lipa z tymi płytkami Ale póki co mam iść w poniedziałek znowu na krew Ale tym razem policza płytki "ręcznie" pod mikroskopem zamiast maszynowo.
Za wtorek mam się zjawić z wynikami na dyżurze mojego gin w szpitalu to sprawdzimy przeplywy.
Od dziś odstawiam acard.
Heparyne boi się odstawić, tym bardziej że puchna mi palce i nogi, mam problemy z ciśnieniem za wysokim, także żeby nie było problemu z przeplywami to mam robic dalej.
Do porodu i cesarki ma być min 50 płytek.
Jeśli będą spadać dalej to nie mogę napewno rodzić w swoim malym szpitalu który wybrałam, w którym pracuje mój gin i moja położna.
Dostanę wtedy skierowanie do większego miasta i szpitala gdyż tam.jest opieka hematologa na oddziale i szybsza możliwość (bez pokonywania odległości) podania płytek przed porodem.
Poki co zobaczymy jakie będą wyniki poniedziałkowe, jak nie będą zle to kolejna wizyta 22.01 z kolejnymi wynikami, także decyzje co i jak będzie podejmował moj gin w najbliższym czasie. W razie co mam zielone światło do porodu już za tydzień.

No i tak to wygląda ... [emoji2368][emoji2368][emoji2368][emoji2368]

Jak L4 miałam 2-5.12., to 6.03 już miną te 3 miesiące?
Niestety nie. Wydaje mi się że musisz mieć 3 pełne wypłaty bez L4, a nie 3 miesiące kalendarzowe od powrotu z L4. Skoro L4 miałaś w grudniu to przepracowany bez L4 musisz mieć cały stydzeń, luty i marzec żeby na nowo przeliczyli z ostatnich 12 miesięcy.
Czyli tak jak napisala nafoczka 3 pelne miesiące po miesiacu z L4 a nie 3 pelne miesiące od L4

reklama
Niestety nie. Wydaje mi się że musisz mieć 3 pełne wypłaty bez L4, a nie 3 miesiące kalendarzowe od powrotu z L4. Skoro L4 miałaś w grudniu to przepracowany bez L4 musisz mieć cały stydzeń, luty i marzec żeby na nowo przeliczyli z ostatnich 12 miesięcy.
Czyli tak jak napisala nafoczka 3 pelne miesiące po miesiacu z L4 a nie 3 pelne miesiące od L4
Ok, rozumiem.
A jeszcze jedno podstawą do macierzyńskiego, to ta sama podstawa będzie co do zwolnienia?

Do góry