reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża Po Poronieniu

Witaj.
Dla wielu lekarzy niestety samo pai1 nie jest wskazaniem do niczego... Ale są też bardziej kumaci, którzy na tej podstawie zaleca acard i heparyne w ciąży.
Ja gdzieś czytałam, że u nas znowu w zbyt wielu sytuacjach przepisuje się heparynę. Natomiast z artykułu, który przesłałam wynika, że jednak przy pai1-homo jest bardzo wskazane.

reklama
Ja gdzieś czytałam, że u nas znowu w zbyt wielu sytuacjach przepisuje się heparynę. Natomiast z artykułu, który przesłałam wynika, że jednak przy pai1-homo jest bardzo wskazane.

Wszystko zależy od lekarza ale też od pacjentki. Jeśli masz w wywiadzie poronienia i lekarz jest spoko, to da tą heparynę bo nie zaszkodzi a może pomóc :) ja z kolei słyszałam więcej opinii że pai1 jest mało ważne... Na szczęście dla mojej gin już same dwie straty były wystarczającym powodem do heparyny na R i nie musiałam się przejmować. A efekt tego właśnie chrapie obok mnie :D

Ja byłam u hematologa po poronieniu to powiedziała że z jej doświadczenia lepiej dac tą heparynę, bo napewno nie zaszkodzi a może uratować ciążę. Oczywiście w dawce profilaktycznej.

Bo to jeszcze zależy, czy masz mutację homo czy hetero i czy ten gen jest aktywny. Niesamowicie ciekawa jest ta genetyka. Jakieś 3 lata temu jechałam pociągiem z wybitnym prof genetyki, który mi opowiadał przez ok 4 godziny, jak ważne tak naprawdę (dużo ważniejsze od samych genów) są procesy chemiczne - to one przede wszystkim są odpowiedzialne za aktywację genów. Zostawił mi wtedy wizytówkę i jak na złość nie mogę jej nigdzie znaleźć. On nie był z tych co przyjmują w gabinecie, ale powiedział, że może mi się kiedyś przyda (i by się przydała)...

Ostatnia edycja:
Cześć dziewczyny, wiele z Was podobno ma doświadczenie z testami genetycznymi, więc proszę o pomoc. Wyszło mi nieprawidłowe MTHFR (układ hetero) i PAI-1 (układ homo). Czynnik V i II prawidłowe. Wiem, ze przy MTHFR wystarczy przyjmować zmetylowany kwas foliowy, który od 3 miesięcy już biorę, a jak to jest z tym genem PAI-1? Do lekarza jestem umówiona dopiero za jakiś czas, więc może na bazie własnych doświadczeń będziecie w stanie mi coś więcej powiedzieć.
Moja hematolog uwaza ze heparyna wystarczy na PAI i V Leiden, zas ginekolog wytlumaczyla mi ostatnio ze heparyna ze wzgledu na V Leiden ale ze wzgledu na PAI kazala brac acard bo heparyna ma inne dzialanie i tu niewiele wskora :)

Jak się wprost go zapytałam dlaczego dwa, ze rekomendacje są różne, on coś zaczął kręcić i powiedział, że po prostu on rekomenduje dwa, by dać czas organizmowi na regenerację - był dość konkretny i asertywny. Ale nie wiem, czy go posłucham, chociaż był ze mną mąż i on pewnie będzie chciał tego przestrzegać. Słuchałaś tego Chazana?

Na razie i tak czekam na wyniki badań genetycznych i histopatologicznych no i teraz nie śpię, bo dostałam super mocnych skurczy.

Ostatnia edycja:
Dziewczyny, jakiś czas temu opowiadałam swoją historię gdzie w kwietniu poroniłam w 12 tc. Dwa tygodnie temu zrobiłam test ciążowy- pozytywny. Dziś jestem na oddziale gdzie trafiłam z plamieniem. Okazało się że jest puste jajo płodowe które zaczęło się już wchłaniać.. Nie wiem co dalej, jestem załamana że znowu.mi się nie udało.. Robiłam już badania w kierunku trombofilii. Jakie powinnam zrobić w następnej kolejności? Czy któraś z Was jest z Lublina i mogłaby polecić lekarza który odpowiednio mnie pokieruje?

@nina_00 ja mam te same mutacje mam zalecone zmetylowany kwas foliowy, Acard przy staraniach, a jak pokażą się dwie kreski heparyne neoparin 0,4 na refundację do tego luteine dopochwowo i duphaston wszystko zalecone od ginekologa

reklama
@nina_00 ja mam te same mutacje mam zalecone zmetylowany kwas foliowy, Acard przy staraniach, a jak pokażą się dwie kreski heparyne neoparin 0,4 na refundację do tego luteine dopochwowo i duphaston wszystko zalecone od ginekologa

Sporo tego. Chyba faktycznie trzeba będzie przyspieszyć wizytę u ginekologa, bo póki co przy staraniach nic nie biorę. We wcześniejszą ciążę zaszłam w 6 cyklu. Po poronieniu zrobił mi się polip, który praktycznie uniemożliwiał zagnieżdżenie i myślałam, że już wszystko co zle za mną. A jak się okazuje i przy tym mogą być problemy w staraniach.

Do góry