reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża Po Poronieniu

@mohaaa Ja właśnie za to sobie cenię swojego gina - zawsze pomiędzy pacjentkami jest chwila przerwy, gdzie zdąży zajrzeć do historii pacjentki. I nie musisz się od początku produkować po co właściwie przyszłaś i co Ci dolega.

reklama
Dziewczyny, czy to jest Ok? Nie znam się kompletnie, wybaczcie głupie pytania
3FA2C391-31FB-4CDF-8CFB-76D281856D06.jpeg

@mohaaa Ja właśnie za to sobie cenię swojego gina - zawsze pomiędzy pacjentkami jest chwila przerwy, gdzie zdąży zajrzeć do historii pacjentki. I nie musisz się od początku produkować po co właściwie przyszłaś i co Ci dolega.
O to właśnie chodzi. I to mnie zmotywowało do poszukania kogoś innego, mimo ze jest polecanym ginem. Zobaczę jeszvze co mi dziś powie i sobie porównam. Ale na wczorajszej wizycie u Pani ginekolog czułam się bardzo swobodnie, była miła, uważnie mnie wysłuchała i wyszłam uśmiechnięta z gabinetu. A jak zadzwoniłam po wyjściu do męża, to on się ucieszył, ze pierwszy raz wychodzę od gina taka pozytywna

@nnat. Prawdopodobnie była jakaś wada genetyczna i organizm sam usunął i wchłonął. Nie wiem co miało na to wpływ, bo czynników mogło być mnóstwo. Ciąża była nieplanowana, ja miałam podjąć pracę i będąc już w ciąży miałam RTG klatki piersiowej (jakiś sam początek, bo musiałam być przed terminem @). A jakiś czas temu wyciągnęłam USG, by komuś coś sprawdzić, a tam było napisane, że miałam krwiaka. Staram się nie wracać do tamtego czasu i nie analizować. To już było ponad 9 lat temu.
Boze jakie to okropne..... :(((( Wiem jak to jest z nie planowana ciąża... I niesprzyjającymi czynnikami.... :(

@nnat. Zarówno informacja o ciąży, jak i o poronieniu spadły na mnie znienacka. Nie miałam czasu myśleć, trzeba było działać. Zatem skoro ciąża - to może ślub, co by łatwiej było. Zatem poszło planowanie ślubu - udało się zaklepać termin na za 3 miesiące (jakiś 4/5 miesiąc ciąży). Głowa zajęta była więc przygotowaniami, a potem zaraz informacja o poronieniu. Ślub zaplanowany, więc nie zamierzaliśmy go odkładać. U mnie wizyta poszła błyskawicznie - 13.20 miałam wizytę kontrolną, a o 15 już zabieg, o 17 wypuścili do domu.

Teraz to i tak po ptokach ;) ale warto sprawdzić czy Twój organizm ,nie odrzuca płodu ,to pierwsza ciąża ?
Tak, to była pierwsza ciąża. Ciekawe jakie byłoby teraz zagrożenie jakby się okazało że w tym cyklu zajdę w ciążę. Czy można jakoś "naprawić" ich niedopatrzenie w szpitalu. Powoli powinna zbliżać się owu i nie wiem co robić, a lekarz po weekendzie

Tak, to była pierwsza ciąża. Ciekawe jakie byłoby teraz zagrożenie jakby się okazało że w tym cyklu zajdę w ciążę. Czy można jakoś "naprawić" ich niedopatrzenie w szpitalu. Powoli powinna zbliżać się owu i nie wiem co robić, a lekarz po weekendzie
tak jak pisałam ,zrobiłabym bym krew na przeciwciała ,żeby sprawdzić czy coś się wytworzyło ,ale wątpię ,mi po 2 poronieniach nic się nie porobiło ,więc zrób sobie będziesz spokojniejsza ,i jak zajdziesz w ciąże to też od razu ,trzeba to kontrolować w każdym trymestrze

@Emenemsy Pozostaje jedynie badanie przeciwciał, które będziesz wykonywała w ciąży. Jeśli przeciwciała się pojawią, wówczas należy ciążę prowadzić w szpitalu wyspecjalizowanym w prowadzeniu takich ciąż. Obecnie wynikłe powikłania z tego powodu można leczyć w brzuchu mamy (np. przeprowadza się transfuzje krwi) - na szczęście to są bardzo bardzo rzadkie przypadki. U dziecka po narodzinach natomiast już w pierwszym dniu rozwija się żółtaczka, którą trzeba kontrolować.

tak jak pisałam ,zrobiłabym bym krew na przeciwciała ,żeby sprawdzić czy coś się wytworzyło ,ale wątpię ,mi po 2 poronieniach nic się nie porobiło ,więc zrób sobie będziesz spokojniejsza ,i jak zajdziesz w ciąże to też od razu ,trzeba to kontrolować w każdym trymestrze
@Emenemsy Pozostaje jedynie badanie przeciwciał, które będziesz wykonywała w ciąży. Jeśli przeciwciała się pojawią, wówczas należy ciążę prowadzić w szpitalu wyspecjalizowanym w prowadzeniu takich ciąż. Obecnie wynikłe powikłania z tego powodu można leczyć w brzuchu mamy (np. przeprowadza się transfuzje krwi) - na szczęście to są bardzo bardzo rzadkie przypadki. U dziecka po narodzinach natomiast już w pierwszym dniu rozwija się żółtaczka, którą trzeba kontrolować.
Dziękuję Wam za info, muszę tego teraz przypilnować

reklama
Jeszcze nie wiem czy zmieniłam, bo dziś idę znów do P. Chciałam zobaczyć jak to będzie u kogoś innego, co mi powie itp. U Pana P. niestety czuje sie ostatnio jak nastolatka, jak tylko o coś zapytam, to mam wrażenie, ze mnie wyśmiewa. Poza tym na 2 ostatnich wizytach pytał mnie kiedy robiłam cytologię, a robiłam ją u niego 3 miesiące wcześniej. Wkurza mnie to, ze się nie przygotowuje do wizyt, tylko zawsze pyta o to samo. A moim zdaniem jak już bierze tyle kasy, to mógłby się przygotowywać
rozumiem mnie troche wkurzalo bo wszystko tlumaczyl mega dokladnie nawet takie oczywiste rzeczy ze nawet nastolatka powinna wiedziec. a ja juz mam 3 dzieci i kilka poronien wiec wiem calkiem sporo . wrocilam ostatnio do mojej "starej" ginki ktora z nim notabene pracuje w invimedzie tylko jest o polowe tansza :) prowadzila mi wszystkie ciaze :) jest genialnym specem od USG (uczyla sie od prof. Preisa jesli znasz to nazwisko on jest slawa od patologii ciazy ) i wlasnie ona mi zaproponowala wlewy z intralipidu i dala sterydy na NK a P nie chcial o tym slyszec ze wzgledu na moje IO ... fakt boje sie tych sterydow cholernie , nie chce na insulinie wyladowac do konca zycia :( ale bez lekow raczej sie nie uda :(

Do góry