reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża Po Poronieniu

reklama
Mi pokazuje w Opolu w sumie jeden punkt a dzwoniłam do labo gdzie robię badania różne to mówiła ze robią termolabilny wariant mthfr i wogole nie wiem co to znaczy , koszt 250 zł i mogę zrobić w poniedziałek bo wysyłają gdzieś .
W moim mieście sa dwa punkty. O wariantach proponuję poczytać, ja nie mam pojęcia na ten temat. Tam chyba też mozna zadzwonic, dopytać, co jest korzystaniejsze, jest chyba infolinia, ale nie jestem pewna.

Dostałam skierowanie więc idę. Szczerze mówiąc na skierowaniu mam że z powodu 2 poronień. I podejrzenia żylaków miednicy mniejszej. Ja już się pogubilam do kogo po co idę. A ile się czeka na wynik z test dna?
Ja wzielam w testdna przyspieszony termin (bylam wtedy w zagrozonej ciazy i liczyl sie czas) i deklarowali 7 dni roboczych. Po drodze byly święta i weekendy. I faktycznie dopiero 7. dnia roboczego (a prawie 2 tyg kalendarzowego) dostalam wynik mailem.
Pewnie hematolog i tak zleci Ci badania na czynniki krzepniecia, na ktorych wyniki będziesz czekac, więc mysle, że wstrzymaj się z tym TestDNA-zobaczysz co on Ci powie.

Ostatnia edycja:
Poproś gin zeby dała skierowanie . Ja w zeszłym roku robiłam ale żałuje ze nie zamówiłam sobie do domu pakietu bo koszt chyba 330 i w tym tez mthfr. A na NFZ nie dają na mthfr i samo to badanie kosztuje ok 400. Zostało tylko to do zrobienia i niewiem w którym labo robią wiec muszę zamówić chyba do domu

Strona Diagnostyki mi policzyla 2 mutacje mthfr za ok. 250 zl. Sprawdz tez Alab i Synevo. Edit: doczytałam, ze dzwonilas do labu i to pewnie diagnostyki bo cena sie zgadza i oni to nazywaja termolabilny.

Hej dziewczyny :) widzę, ze na tapecie genetyka. Ja robiłam 1,5 tyg temu badania i wczoraj miałam jeden z wyników, tzn.tak mi się wydaje, ze to tylko jeden z trzech wskaźników został na razie sprawdzony. Będę wdzięczna jeśli się wypowiecie. Wydaje mi się, ze jest Ok? Myślałam, ze wszystko będzie razem, a tu chyba trzeba poczekac na resztę wyników.

Załączniki

• 52E87022-7A38-4334-9AB9-044315F004FD.jpeg
    52E87022-7A38-4334-9AB9-044315F004FD.jpeg
    1,6 MB · Wyświetleń: 92
  • 08DB3208-DF86-44ED-AE80-FB625C83D48F.jpeg
    08DB3208-DF86-44ED-AE80-FB625C83D48F.jpeg
    76 KB · Wyświetleń: 99
No mi tez mówiła ze pai sam to acard mogę brać . Heparynę da jak mthfr wyjdzie
Według Polskiego Towarzystwa Genetyki Człowieka i Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników, przy mutacji mthfr nie jest wskazana heparyna tylko zmetylowany kwas foliowy.
Jak mój gin zobaczył ze mam ta mutacje, od razu powiedział ze jestem zdrowa, nic mi nie dolega, żadne zastrzyki, tylko zmetylowane witaminy. Po czym zobaczył mutacje Leiden i wtedy już zdanie zmienił...
Niech się ktoś tu wypowie, kto ma zlecona heparynę tylko na podstawie mutacji mthfr?

Ja wzielam w testdna przyspieszony termin (bylam wtedy w zagrozonej ciazy i liczyl sie czas) i deklarowali 7 dni roboczych. Po drodze byly święta i weekendy. I faktycznie dopiero 7. dnia roboczego (a prawie 2 tyg kalendarzowego) dostalam wynik mailem.
Pewnie hematolog i tak zleci Ci badania na czynniki krzepniecia, na ktorych wyniki będziesz czekac, więc mysle, że wstrzymaj się z tym TestDNA-zobaczysz co on Ci powie.
Dzięki chyba tak zrobię.

reklama
Według Polskiego Towarzystwa Genetyki Człowieka i Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników, przy mutacji mthfr nie jest wskazana heparyna tylko zmetylowany kwas foliowy.
Jak mój gin zobaczył ze mam ta mutacje, od razu powiedział ze jestem zdrowa, nic mi nie dolega, żadne zastrzyki, tylko zmetylowane witaminy. Po czym zobaczył mutacje Leiden i wtedy już zdanie zmienił...
Niech się ktoś tu wypowie, kto ma zlecona heparynę tylko na podstawie mutacji mthfr?
Ja mam ale u mnie były przypadki zapalenia żył, zakrzepicy i udarów w najbliższej rodzinie. I ja też mam problem z żyłami niestety. Jak w tej pierwszej ciąży zaczęłam krwawic i brałam duphaston 3x1 to ta krew była jakby zmieszana z mąką( przepraszam za dosadnosc) taka papka gęsta a nie krew..

Do góry