reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża Po Poronieniu

reklama
Dziewczyny powiedzcie mi która na NFZ robiła kariotypy ? Ja dostałam skierowanie i genetyczka napisała ze mąż tez potrzebuje skierowanie bo inaczej za jego trzeba będzie zapłacić . Jak długo czeka się na badanie na NFZ ? Kurka ciagle coś
Hej. Miałam ta sama sytuację. Rodzinny wpisał skierowanie. Do genetyka umówiliśmy się i zadzwonili za kilka dni i w sumie wyszło na to , że w ciągu 3 tygodni będziemy mieć badanie:)

Witajcie, nie wiem czy mnie pamiętacie, jakiś czas temu pisałam o swoim poronieniu w 12tc. Tak jak radziłyście zrobiłam badania w kierunku trombofilii. Dziś otrzymałam wyniki i nie mam pojęcia co dalej.. Te wszystkie nieprawidłowości wyglądają przerażająco. Czy któraś z Was ma podobne wyniki? Co dalej? Jak wygląda leczenie w kolejnej ciąży?
20190802_145121.jpeg

Witajcie, nie wiem czy mnie pamiętacie, jakiś czas temu pisałam o swoim poronieniu w 12tc. Tak jak radziłyście zrobiłam badania w kierunku trombofilii. Dziś otrzymałam wyniki i nie mam pojęcia co dalej.. Te wszystkie nieprawidłowości wyglądają przerażająco. Czy któraś z Was ma podobne wyniki? Co dalej? Jak wygląda leczenie w kolejnej ciąży?Zobacz załącznik 1005456
Może podobnych nie mam ale już trochę o tym wiem. Napewno witaminy w formie metylowanej, zbadaj poziom + homocysteine. Ciąża na heparynie i jeśli lekarz zadecyduje to acard. Dobrze by było żebyś poszła do genetyka i hematologa żeby ustalić dawki heparyny i mieć refundacje.

@roki_1991 czy chodzisz do Kuźnika ? Wydaje mi się że na terenie Śląska jest najbardziej znany ;)
Dokładnie :) koleżanka mi go poleciła, trafiła jak sama nie mogła zajść w ciążę. Lekarz na prawdę z powołania, z mega wiedzą i super podejściem. Będę go polecać zawsze ;) bo mimo iż trafiłam do niego już z ogromną wiedzą, to on miał pojęcie jak mnie leczyć, co zbadać itp :)

Witajcie, nie wiem czy mnie pamiętacie, jakiś czas temu pisałam o swoim poronieniu w 12tc. Tak jak radziłyście zrobiłam badania w kierunku trombofilii. Dziś otrzymałam wyniki i nie mam pojęcia co dalej.. Te wszystkie nieprawidłowości wyglądają przerażająco. Czy któraś z Was ma podobne wyniki? Co dalej? Jak wygląda leczenie w kolejnej ciąży?Zobacz załącznik 1005456

Dokładnie tak jak napisała @Lu_cy witaminy w formie metylowanej a w ciąży heparyna koniecznie. Warto się udać do genetyka żeby mieć dla gina podkładkę na tą heparyne w ciąży. Chyba że twój gin chce ci dać heparyne mimo wszystko :)

Dziewczyny a czy ta trombofile da się zrobić na nfz np od hematolog czy raczej nie ma szans? Mam wizyte za 3 tyg i nie wiem czy zrobić by był wynik na wizytę czy jest szansa że ona mi przepisze?

Dziewczyny a czy ta trombofile da się zrobić na nfz np od hematolog czy raczej nie ma szans? Mam wizyte za 3 tyg i nie wiem czy zrobić by był wynik na wizytę czy jest szansa że ona mi przepisze?
Czytałam kiedyś posta, chyba na BB, ale nie wiem, w którym wątku i był to raczej bardzo stary post, w którym ktoś pisał, że dostał skierowanie na NFZ. Ale prawie na pewno to było od genetyka i wydaje mi się, że po przebytej chorobie zakrzepowej (a nie same poronienia), możliwe, że też bez MTHFR, tylko bardziej V Leiden, mutacja protrombiny. Ja do hematologa poszłam już z tymi wynikami, które zrobiłam w TestDNA. A czemu Ty idziesz do hematologa?

reklama
Po 2 lub 3 poronieniach można dostać od genetyka skierowanie z tego co wiem. Dlatego większość z nas robiła przez testdna

Do góry