reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża Po Poronieniu

Nie miałam zabiegu. Ciąża była malutka. Samo się oczyścilo[emoji4]

Ale spokojnie daj sobie jeszcze dwa tygodnie :) dobrze ze nie musiałaś mieć zabiegu, lepiej dla twojego organizmu. Ale po takich poronieniach i tak organizm potrzebuje czasu żeby wrócić do normy. Więc jak test będzie negatywny, to spokojnie jeszcze poczekaj :)

reklama
No to dobrze że wszystko wyszło ujemne :) na pocieszenie powiem ci ze pai1 to ta najłagodniejsza wersja, więc spokojnie :)
Heparyna to zastrzyki, innej opcji nie ma. Dużo z nas bierze też tabletki acard, to takie dodatkowe wsparcie :) ale te wyniki nie są na prawdę złe. Znasz problem więc wiesz jak działać i możesz to zrobić :) także bardzo sporym głowa do góry :)
To fakt. Przynajmniej wiem że najprawdopodobniej to było przyczyną A nie byl to przypadek. Nie wiem tylko czy pierw sprobowac do mojego ginekologa isc. Zobacze czy jest skory do współpracy. Czy odrazu genetyk. Wsumie nie wiem nawet gdzie tego drugiego szukac. Dzięki za wsparcie to wiele dla mnie znaczy

Xszaracodziennosc ja dostałam właśnie okres wczoraj pierwszy od zabiegu po 6 tygodniach
Dziewczyny pamiętacie wczoraj pisałam i koleżance która ma krwiaka . Właśnie czeka na zabieg . Tak mi jej szkoda przeżywam to bardzo tka jak by mnie to dotyczyło . Razem miałyśmy w jednakowych tyg ciąży poronienie w maju . Ja teraz kolejne w październiku i teraz ona kolejne . To jest straszne .
Mam jeszcze jedno pytanie czy na testach papa pisze coś typu by zrobić amino lub Nifty . Bratowa wybrała dziś test papa . I mnie to zastanawia czy zawsze tak pisze czy jak się ma coś nie prawidłowo .

@kasiula222 ja mialam na oapie napisane, ze nie ma wskazan do amniopunkcji. Mozliwe, ze jesli ktores z trzech trisomi ma wysokie ryzyko, czyli 1: 300 (lub mniej) po korekcie to moze miec wpisane w zaleceniach amniopunkcje.
Bardzo przykro mi z powodu straty kolezanki. Zawsze scislaja mnie za serce takie informacje

To fakt. Przynajmniej wiem że najprawdopodobniej to było przyczyną A nie byl to przypadek. Nie wiem tylko czy pierw sprobowac do mojego ginekologa isc. Zobacze czy jest skory do współpracy. Czy odrazu genetyk. Wsumie nie wiem nawet gdzie tego drugiego szukac. Dzięki za wsparcie to wiele dla mnie znaczy

Spróbuj najpierw do swojego gina, zobacz jak na to zareaguje i co ci powie. Czy sam powie o heparynie w ciąży. Jeśli nie, to wtedy dopiero szukałabym genetyka :) z jakich okolic jesteś? To może któraś dziewczyna kogoś poleci ;)

Xszaracodziennosc ja dostałam właśnie okres wczoraj pierwszy od zabiegu po 6 tygodniach
Dziewczyny pamiętacie wczoraj pisałam i koleżance która ma krwiaka . Właśnie czeka na zabieg . Tak mi jej szkoda przeżywam to bardzo tka jak by mnie to dotyczyło . Razem miałyśmy w jednakowych tyg ciąży poronienie w maju . Ja teraz kolejne w październiku i teraz ona kolejne . To jest straszne .
Mam jeszcze jedno pytanie czy na testach papa pisze coś typu by zrobić amino lub Nifty . Bratowa wybrała dziś test papa . I mnie to zastanawia czy zawsze tak pisze czy jak się ma coś nie prawidłowo .

Przykro mi z powodu koleżanki... Każda strata jest niesprawiedliwa :(
Co do wyniku to tak jak destino pisze. Jeśli jest wysokie ryzyko (1:300 lub mniej) to będzie na wyniku sugestia żeby zrobić amnio. Jeśli nie, to napisane jest ze wynik prawidłowy :)

@kasiula222 ja mialam na oapie napisane, ze nie ma wskazan do amniopunkcji. Mozliwe, ze jesli ktores z trzech trisomi ma wysokie ryzyko, czyli 1: 300 (lub mniej) po korekcie to moze miec wpisane w zaleceniach amniopunkcje.
Bardzo przykro mi z powodu straty kolezanki. Zawsze scislaja mnie za serce takie informacje
Ma skorygowane 1:500 na zespół Edwordsa mam nadzieję że będzie wszystko ok bo ja nie wierzę w to badanie. I nie zrobię go jesli będę w ciąży . Wystarczy że ja mam chore dziecko więc niech brat ma zdrowe .A ona już zdążyła się popłakac chodź nie ma powodu moim zdaniem . Tylko dziwiło mnie że napisali to na końcu .

@kasiula222 bo często właśnie wyniki poniżej 1:1000 są takie "graniczne" i wtedy do decyzji matki pozostawia się czy robi dalsze badania. Wiadomo że przy takim ryzyku to i tak tylko 1 dziecko na 500 urodzi się chore, reszta będzie zdrowa. Ale dla medycyny to taki graniczny wynik i mogą pisać właśnie ze istnieje możliwość dalszych badań inwazyjnych (amnio) lub nieinwazyjnych typu nifty

@kasiula222 dziewczyny na watku o amnio pisaly, ze nfz sponsoruje amnio przy wynikach od 1:300 lub mniej. 1:500 to juz wybor kolezanki. Ja osobiscie mowilam lekarzowi, ze nawet przy zlych wynikach na amnio nie pojde, bo to za duze ryzyko. Juz wolalabym nifty. I trzeba to ryzyko rozwazac. Choc zycie w niepewnosci tez nie jest lekkie. U nas ryzyko wyjsciowe dla zespolu downa bylo 1:141 ale skorygowane wyszlo cos kolo 1:2000. Poza tym pappe trzeba rozpatrywac w powiazaniu z obrazem usg.
Nic nie doradze. Dziewczyna sama musi podjac decyzje. Najlepiej jak porozmawia z lekarzem na ten temat

reklama
@kasiula222 dziewczyny na watku o amnio pisaly, ze nfz sponsoruje amnio przy wynikach od 1:300 lub mniej. 1:500 to juz wybor kolezanki. Ja osobiscie mowilam lekarzowi, ze nawet przy zlych wynikach na amnio nie pojde, bo to za duze ryzyko. Juz wolalabym nifty. I trzeba to ryzyko rozwazac. Choc zycie w niepewnosci tez nie jest lekkie. U nas ryzyko wyjsciowe dla zespolu downa bylo 1:141 ale skorygowane wyszlo cos kolo 1:2000. Poza tym pappe trzeba rozpatrywac w powiazaniu z obrazem usg.
Nic nie doradze. Dziewczyna sama musi podjac decyzje. Najlepiej jak porozmawia z lekarzem na ten temat
Destino kochana to moja bratowa więc też się tym przejmuje by było ok bo ja mam dziecko z wada genetyczna więc chciala bym by mój brat miał zdrowe ;) Ja nie bardzo wierzę w to badanie tak jak pisałam nie zrobię go . Bratowa mówi że nic nie zrobi z tych badań co napisali bo i tak nic to nie zmieni bo urodzi . Dziękuję że ty zawsze mi odpowiadasz na moje nurtujące pytania ;)

Do góry