reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża Po Poronieniu

To, że na noc jest lepiej brać Acard, to też gdzieś czytałam. Ja tak właśnie brałam w każdym razie.
Aha, jeszcze pytanie apropo Femibionu. W jakimś momencie przeczuciłam się na niego z Folika. Ma bogaty skład, w tym witaminę B6, ale za to nie ma magnezu. Wiadomo, że magnez najlepiej przyswaja się dzięki wit B6 więc dokupiłam sam ze SlowMag, bo to jedyna wersja bez B6. Któraś z Was też bierze taką kombinację? Generalnie nie konsultowałam tego z moją gin, bo ona ma sceptyczne podejście do suplementów, a ja znowu wierzę w to, że jeżeli coś może pomóc, a na pewno nie zaszkodzić, to warto zażywać.
Ja mam zalecany Prenatal Uno i Folian.Generalnie jest wiele zestawów witamin ale lekarze też różnie na to patrzą

reklama
@porcelana, po zakończonej owulacji, czyli jak już jajeczko jest w jajowodzie. Wtedy włączasz luteinę czy duphaston. Co do bomb witaminowch. To opinie lekarzy są podzielone. I trzeba samemu wybrać co robić. Można też zrobić badanie krwi i sprawdzić, które witaminy są w normie. Jeśli nie są to uzupełnić, jeśli jest ok to nie ma sensu brać.

@patuśka witaj. Dołączaj i pisz. W grupie raźniej.

@Cleopatra_83 masz bardzo dobry przyrost bety. Norma jest od 66%, no nawet niech będzie 70% i tak masz normę elegancką. Nie zawsze musi być równiutko tyle ile wcześniej. Może być mniej, może być więcej. Aby tam znacząco poniżej 60% nie spadło. Jest dobrze.
Zobacz, jakie są różnice norm między poszczególnymi tygodniami. Ogromne. I te niskie też są ok.
Spokojnie. Jest dobrze.

Cześć :-( Ty chyba też z Grudniowych Mam, co?
Tak, też miałam być grudniową mamusią, ale los chciał inaczej.
W czwartek pojechałam na usg w 10 tc, nic nie zapowiadało, że będzie taka diagnoza. Co prawda czułam się fatalnie przez ostatnie tygodnie, ale nie było krwawienia ani bóli. Okazało się, że dziecko przestało się rozwijać w 8 tc. Dostałam skierowanie na piątek do szpitala, dostałam cytotec, ale lekarze nie widzieli innej opcji, jak łyżeczkowanie- powiedzieli że nie robią usg po cytotecu i nie sprawdzają, czy jest to konieczne, tylko w tym szpitalu jest to standard i łyżeczkują zawsze. W sumie też nie była to już taka wczesna ciąża, więc może dobrze się stało.

Czuję się dobrze, rzadko mnie coś zakłuje, nie mam gorączki, czekam z utęsknieniem na wizytę kontrolną, bo bardzo bym chciała usłyszeć, że się ładnie zagoiło i można się starać.

Do tego postanowiłam trochę bardziej zadbać o siebie i rodzinę, od roku mam bardzo stresującą pracę w nieciekawych godzinach, przez co miałam nikły kontakt z córką (4 lata) i rozważam urlop wychowawczy na jakiś czas. Ale plany planami i teraz widzę, że mogę sobie pomarzyć, ale zaplanować coś i trzymać się tego kurczowo to nie ma co, bo tylko potem jest rozczarowanie.

Jestem teraz na etapie zastanawiania się, czy skoro jedną ciąże bezproblemową mam za sobą, to czy wykonywać jakieś badania, żeby szukać przyczyny. Toxo, różyczkę i cytomegalię robiłam 2 tyg temu i tarczyca jest ok (TSH), mogłabym porobić wybiórcze badania na całą resztę, bo wszystkiego też nie chcę, np mutacje to jest nietania sprawa...

Tyle o mojej historii, chętnie tu zostanę i poczekam z Wami, aż wszystkie zobaczymy upragnione dwie kreseczki.

@porcelana, po zakończonej owulacji, czyli jak już jajeczko jest w jajowodzie. Wtedy włączasz luteinę czy duphaston. Co do bomb witaminowch. To opinie lekarzy są podzielone. I trzeba samemu wybrać co robić. Można też zrobić badanie krwi i sprawdzić, które witaminy są w normie. Jeśli nie są to uzupełnić, jeśli jest ok to nie ma sensu brać.

@patuśka witaj. Dołączaj i pisz. W grupie raźniej.

@Cleopatra_83 masz bardzo dobry przyrost bety. Norma jest od 66%, no nawet niech będzie 70% i tak masz normę elegancką. Nie zawsze musi być równiutko tyle ile wcześniej. Może być mniej, może być więcej. Aby tam znacząco poniżej 60% nie spadło. Jest dobrze.
Zobacz, jakie są różnice norm między poszczególnymi tygodniami. Ogromne. I te niskie też są ok.
Spokojnie. Jest dobrze.
No właśnie. Opinie są różne. Np kalkulator na BellyBestFriend mówi, że powinno przyrastać 68% (chyba). Najlepiej sprawdź. Chociaż niski przyrost i tak jeszcze nic złego nie oznacza.

reklama
Do góry