reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Ciąża Po Poronieniu

Obliczylam procentowo ft3 i ft4
1491855745-aaaaaa.jpeg

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Funia spokojnie,to prawda atg masz podwyzszone,ale to jeszcze nie tragedia.Wyobraz sobie jak ja sie czulam jak odebralam wynik a tam atpo ponad 2000 a norma mniej niz 60, atg mialam 656 a norma mniej niz 30.Ale ja to jestem wogole ewenement.Spokojnie,to jeszcze o niczym nie swiadczy.

@hona wiesz kompetnie sie nie znam a tu czytam o rakach[emoji19]
Oszalec mozna ,gdyby nie wy w zyciu bym nie zbadala tarczycy bo lekarze mowili ,ze nie ma po co
Co bierzesz na ta tarczyce?

Wysłane z iPhone za pomocą Forum BabyBoom

Dziewczyny prosze o pomoc w zwiazku z tarczyca bo mam prawie zawal[emoji15]
Wyniki:
Tsh:1.058 (to wiem ,ok)
Ft3 3.00 (2.3-4.2)
Ft4 1.18 (0.89-1.76)
Anty tg 102.3 (0-40) i tutaj mam zawal
Anty tpo <28.0 (0-60)
Blagam pomozcie bo w internecie przeczytalam co tylko najgorsze[emoji15][emoji15][emoji15][emoji15]

Funiu wszystkie wyniki Ok oprócz anty tg, nie znam sie ale czy to nie moze oznaczać Hashimoto?

Pytałaś kiedy poronilam, 6.03 byłam na wizycie po plamieniu i juz wtedy dowiedziałam sie ze nic z tego nie będzie... pojechałam jeszcze sprawdzić u innego lekarza, czekałam, poronienie zaczęło sie 13.03 ale 15.03 trafiłam do szpitala z powodu okropnego bólu i miałam zabieg

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

Funia ja mam niedoczynnosc i Hashimoto,zaczelo sie od nadczynnosci ,tsh skakalo w dol i w gore,czulam sie okrponie,mialam straszne hustawki nastroju,serce malo mi nie wyskoczylo z piersi,typowe objawy arytmii,i choc poltora miesiaca wczesniej robilam tsh i bylo super to kardiolog do ktorego czekalam 6 miesiecy,skierowal mnie jeszcze raz na tsh,ft3 i 4.Wtedy tsh wynosilo tylko 0,017,zostalam wezwana do przychodni w celu powtorzenia badan,bo mysleli,ze w labie sie pomylili.I tak sie zaczela moja przygod z niedoczynnoscia i Hashimoto.Wiesz,ostatnio uslyszalam od endo ,ze przeciwciala mogly jak najbardziej przyczynic sie do poronienia.W tej chwili biore Letrox 62,5 i raz w tygodniu 75,do tego biore selen na obnizenie przeciwcial.Radze poszukac dobrego endokrynologa i udac sie z wynikami.Nie panikuj,to nie rak,jak juz cos to Hashimoto,ale ja lekarzem nie jestem.Niestety jak juz masz przeciwciala,to one beda zawsze,mniejsze,wieksze,ale beda.Podobniez dieta bezglutenowa i bezlaktozowa pomaga.Nie wiem,nie stosuje,endo powiedziala,ze tylko 8% chorych na Hashi ma stwierdzona nietolerancje.Popytaj o dobrego lekarza,chociaz wiem,jak o niego trudno.Sa tutaj bardziej doswiadczone Hashimotki,moze One sie wypowiedza.

@katarina tak podpowiadaja doswiadczone dziewczyny[emoji846]
Przepraszam,ze pytalam kiedy,postaram sie juz teraz zakodowac[emoji6]

@hona u mnie jedyna zastanawiajaca sprawa bylo tsh w maju 2,9
W pierwszej ciazy spadlo w 9 tyg do 0.6826
Potem badalam w styczniu przed zajsciem i bylo ok 1 az do dzis.
Wiec jakies wachania byly.
U Ciebie byly "namacalne" objawy a u mnie nic.
Najprawdopodobniej znalazlam przyczyne ,oby nie tylko jedna z przyczyn.
Masz racje,z dobrym lekarzem pewnie bedzie ciezko[emoji19]mam kilka kolezanek z traczyca wiec ich podpytam[emoji846]
Dziekuje za odpowiedz[emoji10]

Dziewczyny a nie wiecie co oznacza wynik ana screen 0,50 bo nie ma zadnych norm a kompletnie sie nie znam,w internecie tez nie moge nic znalezc[emoji58]
Dodatkowo ze zlych wynikow mam tez wit d 15 a norma jest od 30,mimo,ze suplementuje miesiac.
Homecysteina wyszla 7,5

@funia26 wyniki tarczycy masz w sumie ok, a przeciewciała mogą wskazywać na początki Hashimoto. Tak jak hona pisała szukaj dobrego endokrynologa, napewno zrobi Ci jeszcze usg tarczycy. Z pozostałymi wynikami niestety nie pomogę.

reklama
@funia26 u mnie anty-tg 109,75 norma 0 - 4.11 , anty- tpo 3,68 norma 0 - 5.61
Mi lekarz powiedział że mam niedoczynność tarczycy a to są przeciwciała , których nie zlikwiduję to tak jakby tarczyca sama się zjadała , a żeby nie szło w górę bierze się tabletki . Ja mam letrox teraz biorę 70 w ciąży 100 albo 120 . Nie ma się az tak czym przejmować póki reszta jest w normie cały czas trzeba pilnowac tsh a w ciąży np u mnie gwałtownie idzie w gorę dlatego większa dawka tabletki . Także musisz iść po tableteczki i usg tarczycy :* Co do ANA to która I czy II ? na moich wynikach są takie normy
PPJ (ANA2) met. IIF i DID screening
Wartości referencyjne:
miano < 1:160 wynik ujemny
miano = 1:160 wynik słabo dodatni
miano >= 1:320 wynik dodatni
Ale nie wiem w jakich wartościach u Ciebie jest napisane i wg powinno być podsumowanie czy ujemny wynik . Co do Witaminy D to faktycznie troszke mało ale łapac słoneczko i kup sobie dodatkowo D co się wchłania szybciej ja mam 3 w 1 D + K + magnez :) Zrób sobie te mutacje bo to faktycznie ważne czy sie ma czy nie .

@Amfora powiem Ci tak , że też nie oczekuj że będzie Cię czarował czy się użalał bo jest jak wiekszość lekarzy stanowczy i wg powie tak i tak trzeba zrobić i że powstawanie nowgo życia to jest cały proces gdzie wystarczy po drodze jedna przeszkoda i się nie rozwija . Ale jest bardzo mądry i na pewno zaleci wszystko co trzeba będzie . Ja się już przekonałam chodziłam do lekarza który był taki milusi ciagle sie śmiechał i wg a głupi jak nie wiem nawet podstawowych badań nie dawał . Mi wystarczy żeby ktoś był mądry i dobrze mnie poprowadził nie zalezy mi na usmiechach czy robieniu ze mnie odiotki :) także idź zobaczysz co Ci powie ale myślę ze będziesz zadowolona :)
Pytanko mam do Ciebie :* jak oni robią to badanie ? badają przez pochwe czy na brzuchu nacinają ? :/

@Katarina91 oby , chociaż powiedział że włączy jeszcze inne leczenie i ciąża wiadomo będzie wysokiego ryzyka

Dziewczyny sama nie wiem czy to dobrze czy nie dobrze boję się tego badania że wyjdzie mi nie wiadomo co ;/
...jakby było mało niespodzianek dzisiaj rano miałam jakiś taki skręt w podbrzuszu przeszywający że czułam go od jajnika aż na kręgosłupie i przepraszam ze pisze ale też w pupie w wyniku czego zemdlałam bo ból okropny ale trwało tylko kilka sekund nie wiem od czego moze skręt jelit albo co no masakra padłam na podłogę i próbowałam się uspokoić bo sama w domu akurat byłam coś okropnego do czego to mogę porównać hm to tak jakby się pranie ręczne wykręcało tak się czułam ...zdarza Wam się cos takiego ? nie wiem moze się najadałam czegoś albo co oby sie nie powtórzyło .

Do góry