reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża Po Poronieniu

Alza Oliwia ma 3,5 roku. Nie pozwoli mi bo miałam już cc przez ablajce. Do tego 3 poronienia w tym 2 lyzeczkowabia. Teraz mam lozysko nisko schodzace i powiedział ze on ryzykować nie będzie. Nawet ma mnie polozyc wcześniej w szpitalu żeby monitorować sytuacje.

reklama
Mum to be najważniejsze to się nie poddawać, ja jestem po 3 stratach przed 4 podejściem znalazłam dobrego lekarza, zrobiłam wszystkie możliwe badania i dopiero po roku pozwolił nam się starać po odpowiednim przygotowaniu. Trzymaj się.

Gloria czekamy na wieści po wizycie :)

Ostatnia edycja:
Wiecie co zaczynam podejrzewac ze cos sie zaczyna dziac. Od wczoraj mam bole w dole brzucha a dzis doszla biegunka. Cos mi sie zdaje ze max w weekend wyladujemy w szpitalu. Chyba ze panikuje bo to tez niewykluczone...za godzine mam wizyte to sie wszystko okaze :)

gloria To może weź ze sobą torbę, bo jeszcze po badaniu zaczniesz rodzić ;-) Taka biegunka zwiastuje poród - wiele dziewczyn tak ma tuż przed porodem. W sumie u Ciebie to już czas :D Daj znać po wizycie!

Gloria dziewczyny mają rację bierz ze sobą torbę i czekamy na wieści :D

Witch jakie dokumenty i w jakim czasie muszę dostarczyć pracodawcy aby iść na macierzyński? Bo nikt z pracy jeszcze się ze mną nie kontaktował.

Magdalena I pewnie nikt w tej sprawie nie będzie się kontaktował ;-) Musisz załatwić wszystko sama ;-)

Opcje są dwie:

1. chcesz zacząć korzystać z macierzyńskiego przed porodem max 6tyg. - Zaświadczenie o przewidywanej dacie porodu - ale podejrzewam, że ta opcja Ciebie nie dotyczy, więc nie będę się rozpisywać ;-)

2. chcesz korzystać z macierzyńskiego od dnia porodu - wówczas dostarczasz:

a) Skrócony odpis aktu urodzenia dziecka (może być kopia z poświadczeniem zgodności z oryginałem) - tu najlepiej od razu wysłać tatusia do urzędu stanu cywilnego, by szybko sprawę załatwić ;-) Będzie potrzebował:
  • Zaświadczenie ze szpitala o narodzinach dziecka
  • Odpis aktu małżeństwa (przypadku, gdy jesteście małżeństwem) - a jeśli zgłaszacie w tym samym Urzędzie, w którym braliście ślub, to chyba nic nie trzeba
  • Dowód osobisty Twój i męża
b) wniosek o urlop macierzyński i rodzicielski - max do 14 dni po porodzie - musisz określić czy chcesz dostawać przez cały okres 80% czy też najpierw 100% a potem 60% wynagrodzenia

Edit. A żeby było wszystko do kompletu - to tatuś powinien zgłosić się jeszcze do urzędu miasta (lub gminy) z aktem urodzenia po numer PESEL (potrzebny np. do becikowego i do zgłoszenia do ubezpieczenia)

Gloria trzymam kciuki :D

Witch po Twoim opisie dochodzę do wniosku, że nie doceniłam męża, który to wszystko załatwił w jeden dzień bez mrugnięcia okiem ;)

Cholera, ja jeszcze nawet walizki nie mam spakowanej...

reklama
Witch teraz numer pesel odbiera się razem z aktem urodzenia w USC :)
(Bo myślę ze raczej w każdym mieście jest tak samo. Mąż pojechał po akt urodzenia i odrazu otrzymał papier z nadanym numerem pesel, nigdzie więcej nie jezdzil).

Do góry