reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża Po Poronieniu

reklama
kochane wy takie madre jestescie i powiedzcie mi czy beta hcg to to samo co hcg. Chodzi o to ze dzis na zlecenie ginekologa u ktorego bylam zrobili mi hcg i wlasnie mam wyniki i ogolnie jest mniejsze 9,2 (w poniedzialek bylo ponad 25). Nie podpytalam ginekologa czy to jest to samo bo byslalam ze bede miec badana bete. MIalam tez usg robione i nic nie znalazla, wiec na pewno nie jest to ciaza pozamaciczna no chyba zeby hcg roslo. Mam jeszcze raz w piatek zrobic badanie ale juz teraz widac ze jesli ta beta hcg i hcg to to samo w wyniku to jest malejace. Niestety to oznacza, ze ciaza byla i sie nie utrzymala i moj okres to poronienie było. Jestem zawiedziona podjesciem lekarza, ze sie nie przejela tym. Przy pierwszej ciazy zatrzymanej nie chciala mi robic badan bo powiedziala ze jednorazowo sie zdarza i dopiero jak jest wiecej poronien to w tedy, no to mam juz teraz dwa, chociaz teraz bardzo wczesne a ona nadal nic nie sugerowala. Wiem, tez ze 27 dc (tydzien przed miesiaczka) moj progesteron wynosil 20,10 ng/ml, niby wysoki ale to jednek byl ciazowy i nie wiem jak liczyc wiek ciazy, czy od poczatku dnia cyklu czy te 2 tyg mniej bo jesli to mialby byc koniec 4 tyg ciazy to wedlug norm w 4 tyg powinno byc 21,6 a w 6 tyg 25,9 czyli i tak juz troszke poniezej normy. A jedna ginekolog (ta co jest na urlopie) uznala ze nawet jak na planowanie ciazy moglby byc niski. Dodam ze badanie progestreonu dostalam od endokrynologa na moja prosbe po poronieniu bo gin nie chciala.

Beta hcg i hcg to nie jest to samo, nie wiem niestety, jak się mają do siebie w kwestiach ilościowych. Wiem, że Cię dobija brak zleconych badań ale prawda jest taka, że w naszym systemie dopiero po 3 stracie się je zleca. Wcześniej zakłada się, że to tylko przypadek. Lekarze mają duże braki z dziedziny psychologii niestety i nie wiedzą, jak dać pacjentce poczucie bezpieczeństwa. :(

Z tego, co znalazłam wynikałoby tylko tyle, że beta jest jakby bardziej precyzyjna niż hcg... Ale głowy nie dam, bo ja betę miałam robioną tylko w ciąży którą straciłam.

Na szybko znalazłam:
Normy beta hCG dla tygodni ciąży, licząc tygodnie od ostatniej miesiączki:

• 3. tydzień 5 - 50 mIU/ml
  • 4. tydzień 5 - 426 mIU/ml
  • 5. tydzień 18 - 7,340 mIU/ml
  • 6. tydzień 1,080 - 56,500 mIU/ml
Normy beta hCG dla tygodni ciąży, licząc tygodnie ciąży:
  • 3. – 4. tydzień od owulacji – 9 – 130
  • 4. – 5. tydzień od owulacji – 75 – 2600
  • 5. – 6. tydzień od owulacji – 850 – 20,800

I jeszcze to...
Opisano wiele frakcji hCG. W surowicy oznaczane są poziomy całkowitej hCG, frakcji alfa - hCG i wolnej beta- hCG. Beta-hCG to więc jedna z podjednostek hCG. Specyficzne dla ciąży jest beta. Podczas gdy poziom wolnej alfa - hCG i całkowitej hCG są ściśle ze sobą skorelowane, poziomy alfa -hCG i całkowitej hCG wykazują jedynie umiarkowaną zależność. Jednak wiele laboratoriow uzywa tej nazwy zamiennie (beta hCG i hCG).

Ostatnia edycja:
wnioskuje wiec ze ta beta hcg i hcg to moze byc to samo, na kartce skierowan do badan nie maja nawet cos takiego jak beta hcg tylko hcg całkowite. Z dwojga zlego wole zeby spadało i było poronienie niz ciaza pozamaciczna ale zal i tak jest wielki....

reklama
Adriana przykro mi,szkoda,ze tak sie stalo.Zycze duzo sily...

Powiedzcie mi prosze co stosujecie na zajady?I czy wogole cos?Mlody ma drugi z rzedu,pierwszy znikl kilka dni temu,wczoraj pojawil sie kolejny.Mowi,ze mu to przeszkadza,ze go boli.Poradzcie cos.

U mnie miesiaczki brak ciag dalszy.Dzis brzuch bolal znowu,ale nic sie nie wydarzylo.Czytalam troche w inetnecie,tak sie moze zdarzyc podobniez.Rowiniez jedna z moich kolezanek,kiedy stosowala pigulki,miesiaczki praktycznie nie miala,jakies plamienia bardziej,brudzenia.Sama nie wiem,co myslec.

Do góry