reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża Po Poronieniu

One no ja nie najgorzej ale też spać mi ciężko każde przekrecenie to ból klucie ciągnięcie myślę że już brzuch duży to dlatego... Ale w pt mam wizytę zapytam doktorki, jestem spokojna o szyjkę bo pow mi ostatnio ze z taką szyjka to bym trojaczki donosila. Ale gdzieś tam jest czasami strach żeby było wszystko dobrze.

Wysłane z mojego LG-D722 przy użyciu Tapatalka

reklama
Hej Dziewczyny :-)

odniose sie do ciuszkow - moja Marysia urodzil, ale i tak zakladalysmy rozmiarowo 56, czasem 62. Uwazam, ze jakies max 5 zestawow wystarczy, widze po sobie i Mani ze i tak potem zaklada sie to samo i to co wygodne a nie ladne,, my mamy mnostwo rzeczy ktorych ani razu Niunia nie zalozyla bo sa za male - niektorw 56sa dobre, a niektore nie. I przylaczam sie do opinii, ze body z h&m sa fajne, nawet jakosciowo wg mnie sa spoko. Jesli chodzi o pajace, ja lubie je zakladac Malej na noc - lubimy te z nexta, one maja niedrapki "wbudowane", ale i tak nie uzywamy.
A w upaly to body z krotkim rekawkiem i skarpeteczki. Niedrapek nie zalozylysmy ani razu, a skarpetek kupilabym troszke wiecej niz 2pary.generalnie nie ma co szalec :-)

edit: gratulacje nowym zafasolkowanym!!! Olasec, Michas fajne imie :)

przepraszam, ze nie odniose sie do kazdej ale ciezko mi...

a jesli chodzi o to co u Nas, Marysia jest mega niejadkiem!!! Juz nie wiem jak ja zmuszac do jedzeniaz serioooo... daje jej piers, ale ona ja ciumka tylko, czasem zassie na dluzej, i dodatkowo co 3h w butelce 60ml, ktore jje czasem godzine... pediatra kazala ja dokarmiac co 2,5h ale ona ledwo zjada te 60ml (czyli tak naprawde polowe porcji ktore powinna zjadac "w tym wieku"). Zastanawialam sie czy nie zaczac odciagac laktatorem swojego mleka i jej dawac w butelce, ale skoro nie odrzucila totalnie piersi to poki co lkarmimy sie - jesli jedzenie po minucie mozna bazwac karmieniem piersia :-(
generalnie mi smutno, mam wyrzuty sumienia...nie chce sie usprawiedliwiac ale chyba nie mamy innego wyjscia jak jej dawac mm. I Mania ma jeszcze jedna wade-nie upomina sie o jedzenie. W swoim zyciu oprocz pierwszej doby nie zaplakala ani razu o papu, wiec karmimy ja totalnie z zegarkiem w reku... w dzien co 3, w nocy co 4 godziny. Takiego niemowlaka niejadka to ja w swoim zyciu nie widzialam. A lekarze chyba mi nie wierza... w sobote postanowilam jej dawac sama piers, to w nocy ani razu nie zaplakala, w dzien tez - a ja na sile jej wciskalam do buzi piers, a ona pociagnela pare sekund i znowu spala.. slyszalam jak burczy jej w brzuszku, a ona nic.

jakies rady, ktos tak mial??

Pozdrawiamy :***

Ostatnia edycja:
Co do rozmiarów ciuszków ja nie pomogę, bo moi mali się rodzili... Młody to nawet w rozmiarze 50 się topił...

MashaFre A córcia prawidłowo przybiera na wadze? Ja swoją też dokarmiałam i też budziłam z zegarkiem w ręku - i moim zdaniem to był mój błąd... I nie pozwalaj "ciumkać" - daj jej max 10-15minut i powinna się najeść - bo to raczej chodzi o bliskość niż o jedzenie ;-) A poza tym przy tych upałach to i mniej się chce jeść... No i podane porcje są zalecane - jedne dzieci zjedzą więcej, inne mniej. Najważniejsze by ładnie przybierała na wadze. Kiedyś jeden fajny lekarz mi powiedział: "Zdrowe dziecko nie da się zagłodzić"

hej dziewczyny!!! u mnie 10 i pół tygodnia właśnie wróciłam od lekarza . na usg widzialam malego fikajacego czlowieczka. tak machal łapkami i raczkami az sie popłakałam. Trzymam kciuki za Nas wszystkie!!

Black i Stokrotka- serdecznie gratuluje- black dwoch kresek a stokrotce zdrowego roztanczonego maluszka, sciskam i trzymam kciuki za nudne ciaze bez niespodzianek :)))

Ale nam się dobrze wrzesień rozpoczyna :tak:
Black, stokrotka Super wiadomości! Mam nadzieję, że przyciągniecie dobrą passę na dłużej :tak:

onemoretime sorry :-) faktycznie, zapomniałam kiedy ty rodzisz, to kombinezonik sobie spraw :tak:

MashaFre a ile teraz ma Marysia? Jak wygląda jej waga urodzeniowa, najniższa i obecna? ile średnio przybierała na wadze? to pediatra kazała ci dokarmiać butelką? był jakiś powód tego? czy Marysia ma lub miała żółtaczkę i dlatego może jest taka ospała? czy jeżeli problemem był słaby przyrost wagi to lekarz wykluczył możliwe przyczyny tego, np infekcja dróg moczowych? jak w ogóle z sikaniem, czy moczy pieluszki? czy byłaś może u doradcy laktacyjnego żeby skontrolować technikę przystawiania (dziecko do piersi a nie pierś do dziecka), technikę ssania, czy wędzidełko nie jest za krótkie? a może pleśniawki w buzi - mogą powodować mniejszy apetyt...

ja też dokarmiałam Łucję butelką ze sztucznym mlekiem i też żałuję, czułam się z tym okropnie i robiłam wszystko co mogłam żeby przestać a i tak nie udawało mi się, teraz jestem już trochę mądrzejsza i bardziej pewna siebie, ale pamiętam jak się tym zadręczałam, Łucja w przeciwieństwie do Marysi była rozkrzyczanym dzieckiem, wiecznie wołającym o pierś, a z butelki zawsze wypijała do dna a potem wymiotowała...

ogólnie zasada jest taka że gdy dziecko dobrze przybiera na wadze (tzn w granicach normy, mogą się zdarzyć także słabsze przyrosty wagowe, nie zawsze to powód do paniki, czasami wystarczy zważyć na innej wadze i już coś nam nie gra i lekarze się czepiają, są także lekarze którzy uważają że wystarczy że w ogóle są przyrosty, nie muszą być "w normie" bo norma dla każdego może być inna, a jak dziecko rośnie to znaczy że się rozwija, alarmem jest całkowity brak wzrostu wagowego, po za tym dzieci rosną skokowo, czasami w danym tygodniu np bardziej urosły na długość niż na masę...) i regularnie moczy pieluszki, to znaczy że odwodnione nie jest i nie dokarmiamy, nawet jak je raz co pół godziny a raz co 5 godzin, je tyle ile potrzebuje a laktacja ma się dostosować do potrzeb dziecka a nie do twoich wyobrażeń o jego potrzebach, przystawiamy na żądanie lub częściej, jak zasypia to budzimy, zmieniamy piersi, można to robić bardzo często przy jednym karmieniu, nie jest wcale tak że dajemy jedną a następną za 2 godziny, moja córka w tej chwili sama sobie zmienia strony co 10 sekund, pozwalamy także dziecku być przy piersi tyle ile potrzebuje tzn nie odkładamy co chwilę, jak śpi przy piersi a odłożone po chwili już nie śpi, to co ci szkodzi, niech śpi przy tobie, tylko weź sobie coś do czytania, albo też śpij :tak:jak zgłodnieje to zacznie ssać

jeżeli natomiast słabo przybiera na wadze to postępujemy bardzo ostrożnie, wykluczamy możliwe przyczyny jak np zła technika ssania/przystawiania, mówisz że dajesz butelkę, czy także smoczek uspokajacz? inaczej ssie dziecko smoczek a inaczej pierś, to może być przyczyną rozleniwienia i przestawiania się na butelkę, jak chcesz karmić piersią to zrezygnuj z butelki, jeżeli konieczne jest dokarmianie to używaj kubeczka/strzykawki/systemu SNS, nie dawaj żadnych smoczków, tylko pierś, pierś i pierś, inne przyczyny to choroby, infekcje, zółtaczka może powodować ospałość itd... zadaniem pediatry jest wykluczenie ich a nie zalecanie dokarmiania, i nie sugerujemy się porcjami na pudełku od mleka, jedno dziecko na mm najada się 40ml a inne 150ml, jedno dziecko na piersi najada się w 2 minuty a inne będzie jadło 2 godziny żeby po pół godziny znowu zawołać piersi, szanuj wybór swojego dziecka ;-)
a tak po za tym to wsparcie znajdziesz na faceboku w grupie karmienie piersią, także na forum Karmienie piersią - Forum dyskusyjne | Gazeta.pl tam odpowiada doradca laktacyjny
powodzenia!

Ostatnia edycja:
reklama
Hej.

Black GRATULACJE:)
Stokrotka tez gratuluje udanej wizyty:)

Ps.Moja bratowa dzisiaj rodzi:)meczy sie biedna od 5tej a rozwarcie słabiutkie a skurcze mega bolesne

Do góry