Witam dziewczyny, trochę mnie nie było, ale ostatnio podczytuję w telefonie
U mnie ogólnie ok, narazie siedzę w domu z Łucją, dalej w Norwegii ale już nie długo idą zmiany... od 17 sierpnia Łucja ma miejsce w przedszkolu, a ja zaczynam pracę w pizzerii. Najgorsze to że będę też pracować wieczorami, nie codziennie ale nie raz np od 17 do 23... a to może być dla Łucji ciężkie bo ona nadal jest karmiona piersią i na wieczór pije mleczko i zasypia przy cycu, w dzień jakoś sobie poradzi bez mamy i bez mleka ale wieczorem, nie wiem jak mój mąż ją będzie bawił
po za tym rozwija się super, zaczyna chodzić przy meblach po parę kroków, ciągle wstaje i siada, gaworzy sobie, ma dwa ząbki na dole, kolejnych nie widać póki co, ma duuuuży apetyt, je sama rękami, potrafi już świadomie wybrać co jej bardziej smakuje, np pomidory, i je spore ilości, pije tylko wodę z otwartego kubka doidy i ciągnie z piersi, niestety potrafi też już pokazać że coś jej się nie podoba, zabranie niedozwolonej zabawki, przebieranie pieluchy, ubranka, nieraz wyjście z wanny to ogromny protest, czasami wręcz histeria
nie wiem co wtedy robić, staram się jak mogę, tłumaczę, proszę, zabawiam, ale brudną od kupy pupę umyć muszę
Masha gratulacje, ślicznotka :-) co do karmienia piersią to ci powiem żebyś zapomniała o czymś takim jak karmienie co 2-3 godziny, dziecko karmi się na żądanie, czyli na początku praktycznie non stop, jak najwięcej przystawiaj ją do piersi raz do jednej, jak zaśnie to szturchaj, albo odłóż, jak się szybko obudzi to do drugiej, jak śpi długo to też się połóż i odpoczywaj, nie myśl o karmieniu jak o czynności która ma mieć początek i koniec, to jest raczej ciąg "podjadania" i "popijania" i bycia przy mamie, skończy się jak skończysz karmić ;-)oczywiście sprawdzaj też wagę małej, jak dobrze przybiera to nie dokarmiaj, nie dawaj smoczków, butelek i innych zatykaczy, bo to psuje technikę ssania, jeżeli przyrosty masy są słabe/graniczne to idź do poradni laktacyjnej i sprawdź właśnie technikę przystawiania, ssania, wędzidełko, jak będziesz miała nadal wątpliwości i pytania to możesz też zapisać się do grupy na facebooku "karmienie piersią" tam dużo dobrych rad od doświadczonych karmicielek i doradców laktacyjnych, powodzenia!
onemoretime gratuluję dziewczynki :-) bardzo się cieszę Twoją ciążą hehhe
odnośnie łóżeczka w małym mieszkaniu to chyba musiałabyś poszukać wąskiego żeby jakby co to przenieść, albo na początku w ogóle bez łóżeczka, noworodek spokojnie zmieści się w gondoli wózka/kołysce/ koszu Mojżesza takie małe "łóżeczko" jest poręczne i łatwo można je przenieść do drugiego pokoju :-) a do Norwegii nie wybierasz się?
dla nowych dziewczyn i ich Aniołków (*),
kwiatuszku (*)
kciuki dla wszystkich staraczek i zaciążonych &&&&&&&&&&&&&&