reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża Po Poronieniu

Doris wynik toxo świadczy o tym że nie chorowałaś na toxo nigdy i teraz też nie wiec to nie jest przyczyna Twojego poronienia. Bać się zawsze będziesz - po takim czymś to normalne:baffled:

Dziewczyny co do kwestii wychowania dzieci ja też uważam jak Katherinne ze każda matka w sumie ma swój sposób na ich wychowywanie. Ja akurat z perspektywy wychowania mojej 7-letniej córki uważam że dobrze postępowałam bo nie ma teraz żadnego problemu z tym że np dziecko budzi mnie w nocy. Jestem z tych matek które nigdy nie spały z dzieckiem, pomimo że byłam po CC zawsze odkładałam córkę do łóżeczka i tego przestrzegałam jak świętości. Ja się wysypiałam, mój mąż i dziecko też. Każdy ma swoje "terytorium" a mąż nie czuje się odsunięty. Efekt jest taki że dla córki to normalna sprawa od małego że zasypia sama i nie ma z tym problemu. Nigdy nie musiałam jej kołysać czy "usypiać" - po prostu sama wiedziała kiedy jest jej pora i zasypiała. Myślę że dzieki temu też nie ma generalnie kłopotu z zasypianiem np u mojej mamy czy u cioci bo ja nie jestem jej do tego potrzebna. Kolejne dziecko też mam zamiar tak wychowywać.
Ja karmiłam pół roku, po 5 miesiącach wróciłam do pracy, córka została z opiekunką i nie żałuję. Wtedy nie miałam za dużego wyboru ale teraz też chyba bym tak zrobiła. Już teraz wiem że na pewno nie skorzystam z rocznego macierzyńskiego, chciałabym wrócić do pracy po ok. 8 miesiącach ale jak wyjdzie to zobaczymy.

reklama
MisiaMonisia jedno jest pewne, zrób najpierw dokładne USG, niech jakiś dobry lekarz cię wyogląda od środka, czy tam jest wszystko w porządku, bo to podstawa żeby dzidziuś miał zdrowy domek w brzuszku przez tych 9 miesięcy.

Swoją drogą zadziwia mnie polska służba zdrowia bo przecież po różnych zabiegach powinno się być na tyle pod kontrolą lekarza żeby zweryfikował czy wszystko wróciło do normy i czy organizm już doszedł do siebie...a Ty jak pisałaś ani USG po poronieniu, ani też (jak wynika z Twojego wcześniejszego postu) po histeroskopii, no chyba że źle zrozumiałam...

bi7yjt3jr8b2s0wt.png

Dobrze zrozumiałaś Angelstw.......po histeroskopii nie mialam kontrolnego usg......po miesiacu od zabiegu mialam tylko potwierdzajace obecna juz wtedy ciąze (to byl 4 tc)......A po poronieniu nie mialam w ogole......czemu? nie wiem......Przeciez to podstawa....
Za 5 dni miną 3 miesiace od poronienia a ja nawet nie wiem jak wyglada moja macica........czy wszystko ok......

Misia monisia : ty mialas histeroskopie diagnostyczna czy operacyjna ? Bo widzisz ja 20 grudnia mialam diagnostyczna histeroskopie a 6 stycznia zaszlam w ciaze i u mnie zero komplikacji wlasnie mija 19 tydzien.

Jesli chodzi o wychowanie to macie racje. I postanowilam ze bede twarda reka uczyc tesciowej ze mam swoje zdanie. Jak sie maly urodzi to nie dam sobie wejsc na glowe.

Misiamonisia...ja czytając różne rzeczy na necie od tych trzech dni natknęłam się w kilku artykułach medycznych i niemedycznych, że po łyżeczkowaniu macicy ona odbudowuje się już po 5 dniach, także myślę, że to nie była przyczyna Twojej straty, że miałaś histeroskopie wcześniej, tak w ogóle to dowiedziałam się już wielu rzeczy jak to wygląda.
np przeczytałam (choć Wy dziewczyny już to pewnie wiecie) że to czekanie i ze współżyciem i z kolejną ciążą to jest po pierwsze raczej dla uspokojenia się psychicznego (dla duszy), a dwa, odczekać trzeba za względu na możliwość zakażenia/stanu zapalnego macicy, które może spowodować poronienie ale nigdzie nie ma informacji, żeby czekać bo się macica niezregenerowała

MisiaMonisia tym bardziej nie rozumiem polskiej służby zdrowia, przecież USG w ginekologii to podstawowe badanie :/

Doris dokładnie jak piszesz, zresztą nie wprost ale takie same informacje uzyskałam od swojej Doktorki. Macica szybko dochodzi do siebie, czego dowodem jest to że przychodzi @ i wtedy cykl wraca do normy...

bi7yjt3jr8b2s0wt.png

Enya...mnie to chyba w kolejnej ciąży będą musieli połączyć na stałe z usg tak do 12tc, wtedy będę spokojnie funkcjonować a potem kupię sobie detektor tętna płodu, który niedawno sprzedałam

A co do usg, mi zrobili w szpitalu przed zabiegiem, żeby potwierdzić że serduszko nie bije :-( i 8h po zabiegu ponownie miałam usg aby sprawdzić czy wszystko wyczyszczone i czy prawidłowo się obkurcza

Doris myślę sobie że ze mną będzie tak samo ;) hehe ;-)

ja miałam to samo, przed wywołaniem poronienia 4 razy USG każde przez innego lekarza żeby potwierdzić brak tętna, a po zabiegu 2 tygodnie w poradni, żeby sprawdzić czy wszystko w porządku, i tak właśnie powinno to funkcjonować.

bi7yjt3jr8b2s0wt.png

tu ciekawe informacje

"Starania o dziecko po poronieniu..........
Jeśli niedawno poroniłaś, a zależy ci na ponownym zajściu w ciążę, powinnaś poczekać do końca pierwszego cyklu miesięcznego po utracie ciąży. U większości kobiet pierwsza miesiączka po poronieniu pojawia się zwykle po około czterech tygodniach. Organizm kobiety potrzebuje bowiem około trzech tygodni, by poziom hormonów wrócił do normy po utracie ciąży"
źródło parenting.pl

reklama
Magdalena......a czym się różni histeroskopia diagnostyczna od operacyjnej? jestem zielona i nie wiem za bardzo o co chodzi :eek:

Dziewczyny ja pisałam gdzieś tam wcześniej że usg miałam robione w dniu poronienia (na pogotowiu) i dzien po poronieniu (tez na pogotowiu).....wtedy lekarz powiedzial ze z najgorszego sie oczyscilam........ale pozniej powinnam miec zrobione zeby sie dowiedziec.....czy ze WSZYSTKIEGO się oczyściłam.....ale nie miałam......

Hmmm skoro piszecie że to raczej nie przez szybkie zajście w ciążę po histeroskopii...........no to powiem.....że mnie troszkę uspokoiłyscie :)

Do góry