reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża Po Poronieniu

reklama
Anty, dzieki... Rajmund musi pracowac bo po prostu potrzebujemy pieniedzy. Macierzynski konczy mi sie we wrzesniu, odpadna i te niewielkie, ale jednak wystarczajace na codzienne zakupy (i odrobinke szalenstwa) srodki, a pojawi sie kredyt i dlugi zwiazane z zakupem domu. Odrobinka szalenstwa to np. kupiona wczoraj hustawka - polowalam na taka od jakiegos czasu, zeby uzywana i zeby blisko bylo po nia jechac, wczoraj kupilam malemu. Musiala byc akurat ta, bo ma udzwig do 13kg, a nie do 9 jak wiekszosc. No i mozna z niej zrobic bujaczek (fotelik na bigunach) lub stabilne krzeselko do karmienia nie siedzacego jeszcze bajtla. Dobra wiadomosc to taka, ze jednak bede miala kolejny macierzynski platny - wystarczy miedzy jednym a drugim porodem przepracowac 13 tygodni, a ja bede miala 19-20.
Gatto, ja tak robie. O ile tylko znajde miejsce do klapniecia, niekoniecznie podloge, a i tak zaraz ktos przylatuje pytac czy ok - az mi glupio. Tak, to pierwsza wizyta. W UK procedury sa zupelnie inne niz w PL, gdzie ciaze obejmuje sie opieka juz od momentu jej wykrycia - tu pierwszy trymestr w zasadzie nie istnieje. Nie ma podtrzymania, nie ma opieki jako takiej, jedyne na co sie zwraca uwage, to przyjmowanie kwasu foliowego, wiec kiedy kobieta zglasza ciaze u pielegniarki/GP, przypomina sie jej o koniecznosci zazywania foliku i przekazuje temat do poloznej, Ta ustala wizyte na mniej wiecej 8-9 tydzien, robi wstepne badania opiewajace na mocz, pobranie krwi na morfologie, grupe i nie wiem co jeszcze, przeprowadza szczegolowy wywiad rodzinny, zaklada karte ciazy (ksiazka formatu A4) i zglasza do szpitala zapotrzebowanie na scan. Szpital ustala termin scanu na okolice 13 tygodnia (12- 13) i powiadamia ciezarna listownie o dacie i godzinie. Wiedza o betce jest tu zbedna - "jak sie ma urodzic to sie urodzi", czyli jak poleci to widocznie urodzic sie nie mialo. Od drugego trymestru juz o ciaze dbaja - mialam konsultacje lekarskie, czego sie nie praktykuje w kazdej ciazy, mialam Clexane jako profilaktyke zakrzepicy, dodatkowe scany pod koniec ciazy itd. Ze mi lekarka zaraz na poczatku wyliczyla wszystkie mozliwe komplikacje zwiazane z moim wiekiem i waga, to juz osobna bajka.
Duncus, mialam krzywa cukrowa robiona w ciazy - bylo ok. Nie mam napadow glodu, nie mam "drgawow" typowych dla hipoglikemii - stawialabym raczej na cisnienie, tym bardziej ze w poprzedniej ciazy tez mialam takie bardziej jak zaba.
Myszka, i tej wersji bede sie trzymac! Po prostu ciazowe zawirowania i ma przejsc samo. Na wszelki wypadek, jesli nie przejdzie, powiem poloznej ze mam maly problemik, ale z doswiadczenia wiem ze zazwyczaj zaleca siedzenie na d.. w domu.:-D
Lenka, uwazam. W koncu teraz musze uwazac na nas dwoje i tego malego smiechaczka zwanego Paniczem Smrodo.

Witajcie
Ja to w ogóle jestem do tyłu sporo chyba ,ale musiałam iść dziś na miasto zeszłam się ,że hej całe miasto przeszłam , w sprawie niepalenia fajek postęp mam e-fajka słabego i go sobie ciumkam po troszku.M zadowolony bo nie śmierdzę już fajami i powoli chyba się oduczę tych fajur.
Nie nadrobię w tej chwili bo za godzinkę niecałą będzie M i biorę się za obiadek.

kłaczek no ty jak już coś dowalisz to boki zrywać-Panicz Smrodo?:-):-):-) A jak Paniczowi spodobała się taka wypasiona huśtawka?Dla mnie to pocieszające jest,że ktoś się od razu interesuje co się z tobą dzieje,lepsze to od ogólnej znieczulicy.

Dziewczyny mam małe pytanko.Tyle piszecie o ważności kwasu foliowego i żeby łykać go jak tylko zaczyna się planować dziecko.Myślicie,że ja też już powinnam go zacząć brać?Co prawda waham się jeszcze ciągle,czy chcę czy bardziej się boję,ale jakbym się jednak zdecydowała to nie chciałabym czegokolwiek zaniedbać.W sumie jem sporo owoców i warzyw,a czytałam że nadmiar witamin jest bardziej szkodliwy od braku.A wy kiedy zaczęłyście przyjmować kwas?

Witam kobietki,
wczoraj znowu był teścior - wynik jak przedwczoraj czyli wielkie nic. Już nie wzięłam duphastonu czyli w przeciągu 2 dni pojawi się @.

duncus każdy lekarz który przepisuje leki na owu i jej nie monitoruje nie jest lekarzem - tak powiedział mój gin jak usłyszał, że dostawałam clo bez monitoringu. Te leki mogą spowodować poważne konsekwencje jeśli nie sprawdza się ich działania - torbiele krwotoczne, przestymulowanie jajników... nie chcę Cię straszyć po prostu brak mi słów, że tylu jest nieodpowiedzialnych lekarzy ryzykujących zdrowie pacjentek :wściekła/y:. Na mnie clo w dawce 1X1 nie działało i nigdy mi nic nie urosło po takiej dawce( a lekarze bez monitoringu tak mnie genialnie leczyli), dawka 2x1 po miesiącu też przestała dawać efekty i jak na razie jestem na 3x1 (tak jak Emy tylko nie biorę potem zastrzyków) od 3 -7/8 dc w zależności co powie lekarz. w 12 dc mam monitoring i zazwyczaj wtedy biorę pregnyl - to coś jak ovitrelle ale domięśniowo czyli aplikuje mi to pielęgniarka bo domięśniowe trzeba umieć zrobić. Ja mam nieciekawe doświadczenia po takich eksperymentach, nic więcej Ci nie mogę opowiedzieć bo u mnie lekarz decyduje a jak nie wiem to dzwonię.. życzę powodzenia i trzymam kciuki.

mysiak ja też dostałam zielone po pierwszej @ ale super, że jeden jajnik masz ok, ja niestety mam obydwa policystyczne choć nie mam PCO - czyli obydwa moje jajniki są do dupki :-(.. trzymam kciuki..

angel ja swoje maleństwo zawiozłam do szpitala i tam zostawiłam bo nawet nie chcieli wziąć do badania. przykro mi, że te emocje wróciły jak pisałyśmy, moje też wróciły, ale może to wyrzucenie ich na zewnątrz nawet za pomocą łez trochę nam ulży, trzymaj się kochana, obyś szybko zobaczyła II :tak:

IZW wszystkiego dobrego kochana &&&&&

aniii, ja też usłyszałam na IP że z każdym plamieniem trzeba się zgłosić więc nie czekaj

anty dziękuję za & - niestety nic tym razem znowu nie wyszło, może innym razem ;-) bierz już kwas foliowy, ja brałam 4 miesiące przed rozpoczęciem starań

karola mam uczulenie na detergenty i zmywarka jest dla mnie wybawieniem :tak:

Gatto cieszę się bardzo i żeby wszystko dalej było dobrze &&&&&

kłaczku uważaj na siebie :tak:

Anty - organizm nasyca się kwasem foliowym do odpowiedniego poziomu 3 miesiące, więc śmiało bierz. Przedawkować nie przedawkujesz, bo jest go za mało w naszej żywności.

Plenitude smutno mi,że nadal nie zobaczyłaś swoich upragnionych II,a @ już przylazła?Na kiedy masz jej termin?

To przy najbliższej bytności w aptece kupuję kwas.No i na samą myśl serce mi tak bije,że chyba wyskoczyć chce...

reklama
anty ciężko mi powiedzieć, jak odstawiam duphaston to w przeciągu 2 max 3 dni dostaję @ czyli w sobotę najpóźniej powinna być. Mnie też jest przykro, ale nic nie mogę więcej na tą chwilę zrobić. Najgorsza jest ta cholerna bezsilność, ale trzeba iść dalej. za chwilę nowy cykl i kolejne nadzieje. Mam nadzieję, że uda Ci się jak najszybciej po rozpoczęciu starań zajść, bardzo Ci tego życzę i trzymam kciuki za Ciebie :tak:

Do góry