reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża po 40

Mój w piątek skończył 15 tygodni i od kilku dni dopiero łączy rączki w linii środkowej ciała. Bardzo mnie to ucieszyło bo walczyłam z asymetrią, długo odwracał główkę w lewą stronę i lewą rączką się bawił, wkładał do buzi i sięgał po coś, na szczęście już to opanowaliśmy. Na brzuszku dobrze sobie radzi, długo wytrzymuje, ale głównie ogląda otoczenie. Jeszcze się nie obraca, ale próbuje zawzięcie, wygina się na boki - najchętniej na przewijaku takie akrobacje, aż boję się że spadnie. Czytałam że co do obrotów to ramy czasowe są bardzo szerokie, a mój synek jest pulpetem wiec spokojnie czekam. Zresztą mój najstarszy rozwijał się ekspresowo motorycznie - chodził samodzielnie nie mając 10 miesięcy i okazuje się że to nie jest najlepsze dla kręgosłupa w późniejszym wieku.
Teredka Ignaś urodził się 4 grudnia😊 cieszę się że tyle tu dzieciaczków w podobnym wieku. Ja się nie spieszę do rozszerzania, musiałam się nieźle nagimnastykować przy starszych żeby jedli

Dziękuję za informacje, jak wiesz ja z tych przewrażliwionych więc będę porównywać ;)
Mój też asymetryczny był trochę i teraz jest ok choć jak się wkurzy to ta lewa strona nadal dominuje. Ma trochę problemów z obracaniem tzn górę z rączkami obraca a tyłek zostaje. Tak, tak na obroty jeszcze jest czas. Tylko, że on leniwy bardzo i trzeba go zachęcać do aktywności :( Masz rację wczesne siadanie i wstawanie nie jest dobre, u mnie jedna bliźniaczka wstała a druga jeszcze nie siedziała, no i ta bardziej wyrywana później się dłużej rehabilitowała.

reklama
Wiesz ja to rozumiem, u mnie był taki dramat z ząbkami. KP, mycie od pierwszego ząbka, nie dawałam słodyczy, dbałam jak mogłam a córce ząbki mleczne zrobiły się czarne! Dentyści tu nie bardzo umieli pomoc, dziecko cierpiało a my z nim. U męża w rodzinie sporo tak miało a dla mnie to była porażka.... Znałam takich co uważali, że po co myć i leczyć mleczaki, dzieciak wiecznie na śmieciowym zarciu a żeby dobre!!!!
Bardzo to przeżyłam, na szczęście stałe wyszły piękne i odpukać nie psują się zbytnio.
Czasem tak jest, że dbamy i sie staramy a nic z tego nie wychodzi. Niestety dużo siedzi w genach i nic na to nie poradzimy.
Mamsko a z którego grudnia jest
malenstwo ? Moja dziś skończyła 3 msc. Ja w książeczce ze szpitala mam że: od 5 msc kaszka, warzywa i owoce gotowane. Więcej tematu nie zgłębiałam, o foteliku nawet nie myślałam jeszcze.
Jaś jest z 26listopada 🙂, za 4 dni skończy 4 miesiące 😀. Nie obraca sie, na brzuszku też nie chce być. Ale on ma stomie i to go troche spowalnia.
Hey.Napiszcue mi od którego tygodnia powinny dopaść bóle spojenia łonowego?Mnie boli juz od 19 tyg.Byłam 2dni temu u ginekologa i stwierdził ze to dziecku nie zagraża on nic nie widzi i mnie skierowała do ortopedy ale zaznaczył ze z doświadczenia wie ze ortopeda i tak nic złego nie Znajdzie.A ja chodze juz jak kaczka i to kulawa i muszę co jakiś czas przerwę zrobić by odpocząć nawet ide tylko do pobliskiego sklepu.Byłam zdumiona ze pomimo tego badania on nic nie widzi to nie zagraża ciąży a boli bo się rozszerza ale grozne to nie jest i mam ćwiczyć mimo bólu.Boli z dnia na dzień jak nie wiem co a on nic nie widzi?Nawet delikatnego rozszerzenia?
To jest chyba kwestia indywidualna. W tej ciąży bolało najmocniej....

Kwiatku jeśli myślisz o drugim to Arona dobrze kombinuje😃 Ja na swoim przykładzie bardzo polecam.
Fajnie że piszecie o rozszerzaniu diety bo już niedługo nas to czeka. Przy chłopakach wprowadzałam wszystko zgodnie z tabelką, teraz jest większy luz i dobrze. Ja pewnie poczekam do 6 miesiąca, chociaż zobaczę co powie pediatra- w środę mam drugie szczepienia, ciekawa jestem ile waży mój smok bo wydaje się dość spory. A jakie krzesełka do karmienia polecacie?
Ja polecam krzesełka na kółkach. Wtedy jeździsz nim po całym mieszkaniu. My mamy po starszej córce krzesełko z kólkami i blokadą.

Załączniki

• Screenshot_20210322-095613_Chrome.jpg
    Screenshot_20210322-095613_Chrome.jpg
    113,9 KB · Wyświetleń: 43
We Francji jest tylko 10 tygodni po ciąży i powrót do pracy.
Tylko 10 tygodni 😞 współczuję. W Polsce jest rok.
Ja po roku biorę zaległy urlop wypoczynkowy i pół roku wychowawczego. Wrócę do pracy od września 2022 kiedy starsza córka pójdzie do przedszkola a młodszą daję do żłobka.

Hey.Napiszcue mi od którego tygodnia powinny dopaść bóle spojenia łonowego?Mnie boli juz od 19 tyg.Byłam 2dni temu u ginekologa i stwierdził ze to dziecku nie zagraża on nic nie widzi i mnie skierował do ortopedy ale zaznaczył ze z doświadczenia wie ze ortopeda i tak nic złego nie Znajdzie.A ja chodze juz jak kaczka i to kulawa i muszę co jakiś czas przerwę zrobić by odpocząć nawet ide tylko do pobliskiego sklepu.Byłam zdumiona ze pomimo tego badania on nic nie widzi to nie zagraża ciąży a boli bo się rozszerza ale grozne to nie jest i mam ćwiczyć mimo bólu.Boli z dnia na dzień jak nie wiem co a on nic nie widzi?Nawet delikatnego rozszerzenia?
U mnie koniec 21 tygodnia a ja ledwo chodzę ,na dwór prawie nie wychodzę bo ledwo idę .Problem w tym ze w Norwegii jak nie padnę to dam radę i nawet do ortopedy nie można iść
Jestem już tak zmęczona a tu jeszcze drugie tyle .Także doskonale cię rozumiem wcześniejsze trzy ciąże byłam aktywna do ostatniego dnia ,jeździłam samochodem do Polski i innych krajów bez przerwy prawie do końca ciąży .Teraz dopiero 5 miesiąc a ja nawet na zakupy nie chodzę .Za tydzień idę na wizytę u ginekologa i niech zobaczy szyjkę macicy czy się nie skraca bo ja ledwo łażę .U mas ciąża prowadzi lekarz rodzinny który nic nie robi /mocz jeszcze ani razu nie był pobrany do badania/ a gin po wizycie w 12 tygodniu powiedział ze następna wizyta nie w zranień jak w 24 tygodniu wiec muszę czekać /choć i tak idę 2 tygodnie wcześniej/

U mnie koniec 21 tygodnia a ja ledwo chodzę ,na dwór prawie nie wychodzę bo ledwo idę .Problem w tym ze w Norwegii jak nie padnę to dam radę i nawet do ortopedy nie można iść
Jestem już tak zmęczona a tu jeszcze drugie tyle .Także doskonale cię rozumiem wcześniejsze trzy ciąże byłam aktywna do ostatniego dnia ,jeździłam samochodem do Polski i innych krajów bez przerwy prawie do końca ciąży .Teraz dopiero 5 miesiąc a ja nawet na zakupy nie chodzę .Za tydzień idę na wizytę u ginekologa i niech zobaczy szyjkę macicy czy się nie skraca bo ja ledwo łażę .U mas ciąża prowadzi lekarz rodzinny który nic nie robi /mocz jeszcze ani razu nie był pobrany do badania/ a gin po wizycie w 12 tygodniu powiedział ze następna wizyta nie w zranień jak w 24 tygodniu wiec muszę czekać /choć i tak idę 2 tygodnie wcześniej/
Lekarz rodzinny prowadzi ciążę kurcze to nieźle😔 . Słuchaj jak to spojenie łonowe boli?. Ja jestem w 2 ciąży 19 tydzień , 1 ciążę straciłam kilkanaście lat temu w 19 tygodniu i boli mnie , ale bardziej taki jakby prąd przechodził po lewej stronie pępka🤔jak źle wstaję. Nie mam jakiegoś ciężaru do dźwigania , bo nie przytyłam ani kilograma .

Lekarz rodzinny prowadzi ciążę kurcze to nieźle😔 . Słuchaj jak to spojenie łonowe boli?. Ja jestem w 2 ciąży 19 tydzień , 1 ciążę straciłam kilkanaście lat temu w 19 tygodniu i boli mnie , ale bardziej taki jakby prąd przechodził po lewej stronie pępka🤔jak źle wstaję. Nie mam jakiegoś ciężaru do dźwigania , bo nie przytyłam ani kilograma .
Ja się czuje jakby ktoś mi jakieś odważniki ponawieszal i cały czas mam ucisk także wczoraj mąż mnie zawiózł na spacer i po 7 minutach wracaliśmy bo ledwo doszłam do auta
Ja mam plus 0.5 przy czym na początku spadłam z wagi -3 5 i na razie kontroluje co jem i jak często żeby nie schudnąć
U mnie jest ciężko bo mam dietę refleksowa i nie wiele mogę jeść tylko to co super zdrowe a warzyw już mam tak serdecznie dość 😉
Jakbym tak ciężko przechodziła poprzednie ciąże to na pewno bym się nie zdecydowała
Ale wcześniej byłam dużo młodsza a lata robią swoje 😜

Ja się czuje jakby ktoś mi jakieś odważniki ponawieszal i cały czas mam ucisk także wczoraj mąż mnie zawiózł na spacer i po 7 minutach wracaliśmy bo ledwo doszłam do auta
Ja mam plus 0.5 przy czym na początku spadłam z wagi -3 5 i na razie kontroluje co jem i jak często żeby nie schudnąć
U mnie jest ciężko bo mam dietę refleksowa i nie wiele mogę jeść tylko to co super zdrowe a warzyw już mam tak serdecznie dość 😉
Jakbym tak ciężko przechodziła poprzednie ciąże to na pewno bym się nie zdecydowała
Ale wcześniej byłam dużo młodsza a lata robią swoje 😜
A tam gadasz , młode laski z nas. Mi wyszła cukrzyca ciążowa i też pilnuję jedzenia. Ah te dolegliwości byle do sierpnia, ja to najbardziej boję się wielkiego brzucha i upałów pod koniec ciąży 😖

A tam gadasz , młode laski z nas. Mi wyszła cukrzyca ciążowa i też pilnuję jedzenia. Ah te dolegliwości byle do sierpnia, ja to najbardziej boję się wielkiego brzucha i upałów pod koniec ciąży 😖
Mnie upały nie groza 😜max 25 stopni w Norwegii także dam radę z pogoda .Ja mam krzywa cukrowa po świętach o ile uda mi się wypić to paskudztwo 😉
Ja tak narzekam bo ja jestem bardzo ruchliwa nie usiedzę normalnie 5 minut ,pracuje na magazynie i ruszam się cały dzień ,a po powrocie z moim 12 latkiem na rower narty itp.A tu teraz od początku leżę i zdycham jak nie wymioty to teraz inne bóle 🤗

reklama
Dziewczyny z tym spojeniem naprawdę nic się nie da zrobić w ciąży, tylko odpoczynek. Ja też tak miałam, popuściło mnie dopiero jak poleżałam plackiem 3 dni w szpitalu z zupełnie innego powodu, potem już polegiwałam kiedy mogłam żeby nie obciążać. Lekarka zabroniła mi też ćwiczyć. Ocenia się na usg dopiero w 34 tyg i robi cc jeśli się rozchodzi. U mnie przestało boleć jakoś tak w 8 msc

Do góry