reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża po 40

Z tymi rozstaniami mam tak samo. Na razie wszędzie go biorę ze sobą a rozstanie ćwiczę w teorii, ostatnio to mnie nawet tak poniosło, że sobie wyobraziłam, że gdzieś na dłużej bez niego jadę. Mąż się pyta czemu ty płaczesz a ja, że nie chce go zostawiać a on, że przecież w domu siedzimy to jak go zostawiasz. Takie teoretyczne rozstanie było :)

Coś mi w ogóle na jego punkcie się w głowę zrobiło, obcinam ostatnio metkę w jakiś starych bodziakach a moje córy w śmiech i mówią, że one wszystkie trzy tą metkę jakoś przeżyły ale jego rzeczywiście może trochę uwierać :) :) :)

U wróżki nie byłam ale tak sobie myślę, że czwóreczka dzieci to mi starczy :)
Tojaka to chyba to późne macierzyństwo tak na nas wpływa [emoji1] moja w nocy śpi w łóżeczku, biorę do łóżka na karmienie , a dziś w nocy tak za nią tęskniłam że zabrałam już o 23 na całonocne przytulanie się [emoji173][emoji7].
Mąż zaproponował żebym codziennie o 16 wychodziła sobie sama na 2 godzinny spacer albo co tam chcę. Tak się ucieszyłam , poszłam na kijki ...,a po godzinie z wywieszonym ozorem wróciłam stęskniona [emoji1787] dobrze że nie jestem w tym osamotniona [emoji8]

reklama
Szczegolnie po porodzie sie obkurcza. A u mnie po kazdym było to mega bolesne doświadczenie. Az sie boje co bedzie teraz. Nie wiem ile bede karmić. Dziecko samo sobie wybierze. Starsze karmiłam 15 mcy a potem juz nie chciały. Tą najmłodszą 26 mcy. Teraz nie wiem. W sumie to mi obojętne. Tylko z tej racji na dłużej z domu nie można wyjść bez towarzystwa[emoji16]
A ja tym razem prawie nie czułam tego obkurczania, może przez to że po Cc dostawałam p/bólowe, bo po sn strasznie to było nieprzyjemne.

Fajnie że piszecie o rozszerzaniu diety bo już niedługo nas to czeka. Przy chłopakach wprowadzałam wszystko zgodnie z tabelką, teraz jest większy luz i dobrze. Ja pewnie poczekam do 6 miesiąca, chociaż zobaczę co powie pediatra- w środę mam drugie szczepienia, ciekawa jestem ile waży mój smok bo wydaje się dość spory. A jakie krzesełka do karmienia polecacie?
Ja też polecam krzesełko z Ikea - lekkie, zgrabne, łatwe w utrzymaniu czystości:)
Co do diety, ja zaczynałam rozszerzać od 5,5- 6 miesięcy, wcześniej tylko kp. Najpierw obiadki i deserki w słoiczkach (jeden słoiczek na 3, potem na dwa razy, dopiero potem na raz). Po pewnym czasie doszły moje zupki i kaszki na kolację (tak 7-8 miesięcy). No i potem stopniowo rozszerzałam asortyment.
Mój mąż wczoraj mimo mojego zakazu , kupił mi 2 testy i oczywiscie teraz mnie kuszą 😬
No to czekamy na wyniki testów. Kciuki zaciśnięte. A jeśli okażą się negatywne i @ jednak przyjdzie, to lampka wina lub drink (nie wiem co lubisz), jakiś relaksik i za tydzień znów do roboty💪

Moi starsi szczupli, córka 167 cm i 46 kg a syn 175 i 51...No ale on jeszcze rośnie.
Pewnie to nie żadna pewność ale ja od zawsze mam skłonności do nadwagi więc bardzo przewrażliwiona jestem [emoji12]
Wiadomo jak ktoś się będzie źle odżywiał później to cyc z dzieciństwa nie pomoże [emoji23]
Chociaż znam takich co jedzą co i ile chcą i nie tyją... Chamstwo [emoji23][emoji23]
A tak serio to się na czytałam o florze bakteryjnej, która jest "zdrowsza" dzięki SN i KP.
Ja zrobiłam co mogłam ( natura też mi w tym pomogła bo nie zawsze chcieć znaczy moc).
Żeby nie było, że potępiam cc czy mm. Absolutnie! Są sytuację gdy ratują i super, że można skorzystać.
I nie mówię tu tylko o zdrowiu fizycznym, psychika matki jest równie ważna.
Nie ma reguły, moje starsze dzieci sn i kp ponad rok i prawie cały czas zmagamy się z nadwagą, do tego syn chorował od 3 msc non stop. Moja rodzina raczej szczupła ale u męża w rodzinie jest otyłość i może to w genach dostały. Dbałam, pilnowałam jak głupia to potem tylko osłuchałam się że ich terroryzowałam i nie akceptowałam [emoji849]

Nie ma reguły, moje starsze dzieci sn i kp ponad rok i prawie cały czas zmagamy się z nadwagą, do tego syn chorował od 3 msc non stop. Moja rodzina raczej szczupła ale u męża w rodzinie jest otyłość i może to w genach dostały. Dbałam, pilnowałam jak głupia to potem tylko osłuchałam się że ich terroryzowałam i nie akceptowałam [emoji849]

Wiesz ja to rozumiem, u mnie był taki dramat z ząbkami. KP, mycie od pierwszego ząbka, nie dawałam słodyczy, dbałam jak mogłam a córce ząbki mleczne zrobiły się czarne! Dentyści tu nie bardzo umieli pomoc, dziecko cierpiało a my z nim. U męża w rodzinie sporo tak miało a dla mnie to była porażka.... Znałam takich co uważali, że po co myć i leczyć mleczaki, dzieciak wiecznie na śmieciowym zarciu a żeby dobre!!!!
Bardzo to przeżyłam, na szczęście stałe wyszły piękne i odpukać nie psują się zbytnio.

@Nelja to "siku" na jednego i zobaczymy czy pracownik miesiąca dostanie 🥇🏆😉
😂kusisz kochana 😉
Moze niech poczeka ze 2 dni, zeby niepotrzebie sie nie zawiodla ... nie zawsze test przed pokazuje chociaz czesto 🤩
No właśnie, boje się, ze sytuacja ze stycznia się powtórzy i jakieś cienie wyjdą , a i tak okres dostanę - to wolę już chyba nie wiedzieć 🙂
No ja jakbym miala tez by mi sie bylo trudno powstrzymac 😂
A nawet trzy! Mąż kupił mi takie zwykle sikańce , a ja mam jeszcze gdzieś taki wypasiony elektroniczny , co pokazuje tygodnie , z tym, ze on mniej czuły jest wiec póki co nie biorę go pod uwagę 😉
No to czekamy na wyniki testów. Kciuki zaciśnięte. A jeśli okażą się negatywne i @ jednak przyjdzie, to lampka wina lub drink (nie wiem co lubisz), jakiś relaksik i za tydzień znów do roboty💪
Dziekuje , spróbuje wytrzymać ..... chociaż licho wie ! Teraz tak gadam , ale rano nie ręczę za siebie 😜
Wina nie lubię, o zgrozo dla mojego męża, który zajmuje się produkcja wina 🙂😜

Kwiatku jeśli myślisz o drugim to Arona dobrze kombinuje[emoji2] Ja na swoim przykładzie bardzo polecam.
Fajnie że piszecie o rozszerzaniu diety bo już niedługo nas to czeka. Przy chłopakach wprowadzałam wszystko zgodnie z tabelką, teraz jest większy luz i dobrze. Ja pewnie poczekam do 6 miesiąca, chociaż zobaczę co powie pediatra- w środę mam drugie szczepienia, ciekawa jestem ile waży mój smok bo wydaje się dość spory. A jakie krzesełka do karmienia polecacie?

Mamsko a z którego grudnia jest
malenstwo ? Moja dziś skończyła 3 msc. Ja w książeczce ze szpitala mam że: od 5 msc kaszka, warzywa i owoce gotowane. Więcej tematu nie zgłębiałam, o foteliku nawet nie myślałam jeszcze.

Hey.Napiszcue mi od którego tygodnia powinny dopaść bóle spojenia łonowego?Mnie boli juz od 19 tyg.Byłam 2dni temu u ginekologa i stwierdził ze to dziecku nie zagraża on nic nie widzi i mnie skierował do ortopedy ale zaznaczył ze z doświadczenia wie ze ortopeda i tak nic złego nie Znajdzie.A ja chodze juz jak kaczka i to kulawa i muszę co jakiś czas przerwę zrobić by odpocząć nawet ide tylko do pobliskiego sklepu.Byłam zdumiona ze pomimo tego badania on nic nie widzi to nie zagraża ciąży a boli bo się rozszerza ale grozne to nie jest i mam ćwiczyć mimo bólu.Boli z dnia na dzień jak nie wiem co a on nic nie widzi?Nawet delikatnego rozszerzenia?

reklama
Ja zaczęłam rozszerzać jak miał 5,5. Krzesełka przy najstarszych miałam jakieś drewniane a przy najmłodszej Ikea i się sprawdziło bo lekkie i poręczne więc dla Młodego też będzie.
Na jakim etapie jest teraz Twój maluch bo patrząc na wiek skorygowany to mój jest w wieku Twojego. Obroty? Chwyta stopy?

Kurcze a może ten wiek skorygowany to też się dotyczy diety i za wcześnie zaczęłam ? Ma ktoś wcześniaka?
Mój w piątek skończył 15 tygodni i od kilku dni dopiero łączy rączki w linii środkowej ciała. Bardzo mnie to ucieszyło bo walczyłam z asymetrią, długo odwracał główkę w lewą stronę i lewą rączką się bawił, wkładał do buzi i sięgał po coś, na szczęście już to opanowaliśmy. Na brzuszku dobrze sobie radzi, długo wytrzymuje, ale głównie ogląda otoczenie. Jeszcze się nie obraca, ale próbuje zawzięcie, wygina się na boki - najchętniej na przewijaku takie akrobacje, aż boję się że spadnie. Czytałam że co do obrotów to ramy czasowe są bardzo szerokie, a mój synek jest pulpetem wiec spokojnie czekam. Zresztą mój najstarszy rozwijał się ekspresowo motorycznie - chodził samodzielnie nie mając 10 miesięcy i okazuje się że to nie jest najlepsze dla kręgosłupa w późniejszym wieku.
Teredka Ignaś urodził się 4 grudnia😊 cieszę się że tyle tu dzieciaczków w podobnym wieku. Ja się nie spieszę do rozszerzania, musiałam się nieźle nagimnastykować przy starszych żeby jedli

Do góry