reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża a zwolenienie w pracy

Pewnie:) mi ginekolog chciał wystawić od 5 tygodnia. Lekarz rodzinny też powinien, a jak nie to spróbuj wziąć l4 na grypę żołądkową. Dziecko i zdrowie psychiczne jest ważniejsze:)

A mój lekarz nie wystawia nawet w 35tc jeżeli nie ma wskazań 🤷‍♀️ lekarze też są rozliczani ze zwolnień.
A zus od października będzie wypłacał po 1500 zł babciowego i każda oszczędność się przyda

Skoro dziewczyna ma problemu nie ciążowe, a psychiczne to najlepsza drogą jest zwolnienie od psychiatry według mnie.

Natomiast ja bardzo chętnie pomogę w walce z mobbingiem i zapraszam na priv

reklama
A mój lekarz nie wystawia nawet w 35tc jeżeli nie ma wskazań 🤷‍♀️ lekarze też są rozliczania ze zwolnień.
A zus od października będzie wypłacał po 1500 zł babciowrgo i każda oszczędność się przyda

Skoro dziewczyna ma problemu nie ciążowe, a psychiczne to najlepsza drogą jest zwolnienie od psychiatry według mnie.

Natomiast ja bardzo chętnie pomogę w walce z mobbingiem i zapraszam na priv
U mnie w mieście wszyscy lekarze wystawiają. Wiem to z publicznego forum gdzie pytają dziewczyny. Współczuję, że nie wszędzie tak jest

Współczujesz, że nie wszędzie lekarze łamią prawo? 😅
Trochę dziwna teoria, ale oki. Nie w

Współczujesz, że nie wszędzie lekarze łamią prawo? 😅
Trochę dziwna teoria, ale oki. Nie wnikam
Dziwnie zabrzmiało to co napisałam, ale większość osób, które znam w ciąży czuje się słabo. Mam mdłości, boli mnie brzuch, co kilka minut chodzę do toalety. Do pracy dojeżdżam. Moje koleżanki w ciąży czuły się gorzej, z tego powodu gorzej pracowały. Dobro dziecka, nie narażanie się na nadmierny stres posłuży się mamie i dziecku. Myślałam, że tak się teraz na to patrzy. Rozumiem sytuację autorki, różnie w życiu bywa, warunki pracy się zmieniają. Pozdrawiam:)

Dziwnie zabrzmiało to co napisałam, ale większość osób, które znam w ciąży czuje się słabo. Mam mdłości, boli mnie brzuch, co kilka minut chodzę do toalety. Do pracy dojeżdżam. Moje koleżanki w ciąży czuły się gorzej, z tego powodu gorzej pracowały. Dobro dziecka, nie narażanie się na nadmierny stres posłuży się mamie i dziecku. Myślałam, że tak się teraz na to patrzy. Rozumiem sytuację autorki, różnie w życiu bywa, warunki pracy się zmieniają. Pozdrawiam:)
Gdyby czucie się slabo i nienarazanie na stres byly kluczowe, to każda cięzarna miałaby ustawowe wolne od pozytywnego testu ;)

Czyli jak czułam się dobrze, nie miałam objawów które wymieniłaś i nie byłam na oszukanym L4 to nie myślałam o dobru dziecka 😂?

Po raz kolejny podkreślę, mój lekarz nie wystawia zwolnienia z powodu samej ciąży i dobrego stanu zdrowia w niej. I braku jakichkolwiek dolegliwości.

Jeżeli jest sytuacja taka jak moja czyli skracającą się szyjka macicy czy niepowściągliwe wymioty, a więc pojawiają się dolegliwości to jak najbardziej zgodnie z prawem wystawi wolniebie na daną jednostkę chorobową 😉

reklama
Nie no, oczywiście że jak chce iść np. na badania w czasie pracy, a nie miała zwolnienie to musi udokumentować fakt ciąży. W takiej sytuacji zaświadczenie od lekarza jak najbardziej.
Ale nawet jak miała wcześniej chorobowe z kodem B i później wróciła do pracy to wcale nie oznacza,że nadal w tej ciąży jest. Więc jeżeli taka pracownica chce korzystać z przywilejów to musi donieśc zaświadczenie.

Do góry