reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża a zwolenienie w pracy

Nie jest.
Kodeks pracy mówi jasno, że musi być zaświadczenie od lekarza.

„powinien być”, nie oznacza musi.

Osobiście przez trzy ciążę nigdy nie składałam pisemnego oświadczenia od lekarza o stanie ciąży. Zresztą nie o tym wątek.

@Satniva ja osobiście bym również nie poszła na l4 z tytułu ciąży na tym etapie. Brutalne, ale pierwszy trymestr może być różny. Życzę jak najlepiej, ale co jeśli na wizycie za 2 tyg nie miałabyś cudownych informacji? Albo za miesiąc na kontroli?
Jeżeli źle się czujesz to conajwyzej l4 zwykle jeśli nie możesz funkcjonować normalnie lub wzięcie urlopu na ten czas. Skąd pewność że lekarz prowadzący odrazu da ci l4 ciążowe? Lekarze zwykle dają, ale też nie rozdają na starcie. Często kartę ciąży dopiero zakładają w momencie akcji serca, a co dopiero mowa o zwolnieniu.

reklama
Nie jest.
Kodeks pracy mówi jasno, że musi być zaświadczenie od lekarza.

Myślę, że takie zaświadczenie jest wymagane przez czepialskich pracodawców albo sluzbistow. Tez jeśli jest l4 ciążowe to po prostu ono jest jako potwierdzenie ciazy. Natomiast takie zaświadczenie jak w kp bardziej pracodawca może chcieć na wyjścia związane z ciaza albo dostosowanie stanowiska pracy- jeśli kobieta pracuje, a nie idzie na l4.
Jasne. Ale zwolnienie z kodem B jest traktowane jako zaświadczenie lekarskie. Jeśli lekarz wystawi takie zwolnienie, to nie ma już potrzeby wystawiania dodatkowych zaświadczeń, no chyba że istotne jest określenie wieku ciąży.
Ale nie każdy idzie na l4, a jak opisałam wyżej- żeby skorzystać z przywilejów pracodawca chce jakieś potwierdzenie.

To że macie luzy w firmie jak ja i zostało przymknięte na to oko, to nie znaczy że to jest zgodne z kodeksem pracy. Nie jest.
No chyba nie do końca... To nie jest tak, że takie zaświadczenie musi być wtedy, kiedy pracownica chce korzystać z przywilejowi typu wyjście do lekarza czy inny typ pracy? Bo artykuł ten nie mówi wg mnie o konieczności informowania pracodawcy o ciąży 🤷

Nie mam żadnych luzów w pracy. Poniżej screen ze strony ZUS. ZUS pisze zwolnienie LUB odrębne zaświadczenie i ja się z tą instytucją kłócić nie będę.
Wybaczcie ale kończę off top.

Screenshot_20240813-204235_Chrome.jpg

Oczywiście na tej podstawie tj zwolnienia z kodem B zapłacą jej 100%. To nie ulega wątpliwości. Ale jeżeli np. wróci do pracy to nikt nie musi stosować się np. do wolnego na badania. W teorii można ją nawet zwolnić bo oficjalnie przełożony nie jest poinformowany o ciąży. Wiadomo, że ona potem to doniesie i ja przywrócą ale no po co sobie życie komplikować.

Przypominam że autorka twierdzi, że jest mobbingowana, a nie pracuje w rodzinnej atmosferze

Ale nie każdy idzie na l4, a jak opisałam wyżej- żeby skorzystać z przywilejów pracodawca chce jakieś potwierdzenie.
Nie no, oczywiście że jak chce iść np. na badania w czasie pracy, a nie miała zwolnienie to musi udokumentować fakt ciąży. W takiej sytuacji zaświadczenie od lekarza jak najbardziej.

Nie mam żadnych luzów w pracy. Poniżej screen ze strony ZUS. ZUS pisze zwolnienie LUB odrębne zaświadczenie i ja się z tą instytucją kłócić nie będę.
Wybaczcie ale kończę off top.

Zobacz załącznik 1654358

Ale ja nie napisałam, że jej nie zapłacą 100% tylko, że mogą jej robić pod górę bo jej przełożony oficjalnie nie wie o ciąży

Myślę, że takie zaświadczenie jest wymagane przez czepialskich pracodawców albo sluzbistow. Tez jeśli jest l4 ciążowe to po prostu ono jest jako potwierdzenie ciazy. Natomiast takie zaświadczenie jak w kp bardziej pracodawca może chcieć na wyjścia związane z ciaza albo dostosowanie stanowiska pracy- jeśli kobieta pracuje, a nie idzie na l4.

Akurat słaby przykład bo zaświadczenie KP od lekarza jest totalnie nielegalne i tu tylko i wyłącznie oświadczenie pracownicy

Cześć dziewczyny,
Mam nadzieję, że nie rozpętam burzy tym postem🙈
Generalnie mam okropnie stresującą pracę, stanowisko funkcyjne, które psychicznie jest trudne do udźwignięcia. Jeszcze zanim starałam się o dziecko, miałam wręcz zatwardzenia ze stresu, kołatania serca itp.
Jestem świeżo po tym jak dowiedziałam się o ciąży, jednak dopiero 27 sierpnia wybieram się do lekarza.
W pracy tyle się dzieje, że ja okropnie zaczynam się bać i marzę o tym żeby już tam nie iść ani dnia dłużej i pozbyć się tego stresu. Boję się ze będzie miało to jakieś skutki dla ciąży i dzidziusia.
Wczoraj w pracy wymiotowałam-co także nie pomaga:(
Czy jest jakieś rozwiązanie na zwolnienie na tak wczesnym etapie ciąży?
Pewnie:) mi ginekolog chciał wystawić od 5 tygodnia. Lekarz rodzinny też powinien, a jak nie to spróbuj wziąć l4 na grypę żołądkową. Dziecko i zdrowie psychiczne jest ważniejsze:)

reklama
Do góry