reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

CIĄŻA 33/34tc ROZWARCIE

1cm ale czy im się opłaca zakładać go jak termin na styczeń ?
Wątpię. Powinnaś się oszczędzać po prostu. Z tego co pamietam to po 32tc nie zakładają. Musisz porozmawiać o tym ze swoim ginekologiem, a do tego czasu odpoczywaj i dużo leż. Jesteś na takim etapie, że już wszystko powinno być w porządku nawet jak do porodu dojdzie wcześniej. Na pewno się uda chociaż do 36tc, tylko nie możesz się prsemęczac.

reklama
Pewnie dowiem się dlaczego na następnej wizycie A jeszcze zapytam czy to normalne ze jeszcze nie miałam robionego ktg ?

To zależy od lekarza i miejsca. Ja miałam ciążę wysokiego ryzyka i ktg raz w tygodniu od 28tc (prywatnie). Od 38tc 3razy w tygodniu, wizyta raz w tygodniu. Mam też w domu wcześniaka. Sterydy podaje się dziecku na rozwój płuc, by miały szansę szybciej dojrzeć, dzięki czemu zwiększają rokowania dziecka. W niektórych szpitalach od 34 tv nie podaje się już sterydu, w innych jeszcze podają. Dlatego ci napisałam, że niea jednoznacznej reakcji. Dużo zależy od lekarza i placówki do jakiej trafisz i lekarza prowadzącego, jego znajomości zagrożonych ciąż.

Miałam rozwarcie 1,5cm w 29tc, założony pessar w 30. Od 30tc rozwarcie 3cm, pessar jakoś się trzymał. Zatrzymywany poród w 30tc, spędziłam prawie miesiąc w szpitalu.
pessar zdjęty w 38tc, 5 cm rozwarcia i urodziłam 2 tygodnie później, dzięki masażowi szyjki w ogóle coś się rozkręciło.
Gdyby nie pessar, pewnie urodzilabym szybciej.
Ginekolog co 2 tygodnie. Ktg nie miałam zapisanego.
W 38tc od razu po zdjęciu pessara zaczął się porod, ale na porodówce stwierdzili, że skoro wszystko się zatrzymało to mam sobie 2 tygodnie jeszcze poczekać😑 zamiast podać od razu oksytocynę z takim rozwarciem. Nie No po co. Dalszej historii nie będę pisać, szkoda słów na lekarzy w moim szpitalu.
Nie na temat, ale muszę - co widzę na różnych forach Twoją miniaturkę zdjęcia to się uśmiecham, prześliczny chłopczyk 😊😍

Ja w pierwszej ciąży jakos w 36 tygodniu mialam 1cm rozwarcie, 2 tygodnie później 2cm, ginekolog byla pewna że w ciagu jakis dwoch tygodni urodzę, ktg wpisała tylko na wszelki wypadek w dzien terminu oraz tydzien przed i tydzien po, bo akurat miala urlop, mówiącze raczej sie nie przyda. A maly urodził sie w 41+6, dzien przed terminem indukcji, więc sporo można z małym rozwarciem chodzić. ;)

Ja miałam rozwarcie 2 cm w 36 tc, lekarz mówił że niedlugo urodze. Skończyło się na tym, że w 39 tc z powodu nadciśnienia 2 dni mi wywoływali poród, a ktg miałam robione pierwszy raz w 36 tygodniu, mając takie rozwarcie możesz nawet po terminie urodzić 😉

Ja chodziłam 6 tygodni z 2 cm rozwarciem. Wcześniej byłam 3 razy w szpitalu ze względu na ciągłe bolesne skurcze. Trzy razy podawali mi tokolityki w kroplówce na zatrzymanie akcji skurczowej. Ciągle słyszałam, że zaraz urodzę i na pewno nie donoszę do terminu. Urodziłam w 40 tygodniu po podaniu oksytocyny ze względu na bardzo wysokie ciśnienie.

Ja chodziłam 6 tygodni z 2 cm rozwarciem. Wcześniej byłam 3 razy w szpitalu ze względu na ciągłe bolesne skurcze. Trzy razy podawali mi tokolityki w kroplówce na zatrzymanie akcji skurczowej. Ciągle słyszałam, że zaraz urodzę i na pewno nie donoszę do terminu. Urodziłam w 40 tygodniu po podaniu oksytocyny ze względu na bardzo wysokie ciśnienie.
Jak wysokie ciśnienie miałaś?

reklama
Podniosło mnie to na duchu 😊chodź z tym sterydem to trochę strasznie brzmi .
Tylko tak brzmi, zwykły zastrzyk😉 z tego co pamiętam w drugiej ciąży miałam rozwarcie ok 2 cm w okolicach 35 tc? I dostałam właśnie steryd na dojrzewanie płuc córuchny i umówiona byłam na 37+1 na poród SN. Jeszcze pamiętam jak przed 8.00 rano siedziałam w rejestracji szpitala, zero bóli, żadnych skurczy i żartowałam do męża, że do 12 urodzimy. To był taki czarny humor, bo starszego syna rodziłam 13 h, bo nie było rozwarcia, a były już bóle parte... I koniec końców córkę urodziłam o 12.25, poszło błyskawicznie😄 tak że nie martw się tym rozwarciem, jesteś pod opieką lekarza i już on wie, co robić. Gdyby coś Cię niepokoiło zawsze możesz pojechać do szpitala, po to jest🙂

Do góry