reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Chrzciny

reklama
my daliśmy 100zł ale o to mniejsza...
nie wiem co zrobić wybraliśmy chesnego z olsztyna ( kuzyn Marcina) nie byl jeszcze u nikogo chrzesnym nawet u swojego brata bo miał ślub kościelny i się rozwiudł a teraz chajtnoł ponownie (cywilny) więc wg kościoła nie może być chrzesnym ale mnie to szczerze wali, nikt sie nie musi o tym dowiedzic w koncu my z moim tez nie mamay koscielgego i niby w grzechu żyjemy, pierw bym mega napalony i powiedzial ze wszystko zalatwi a teraz nie odbiera telefonow ciezko sie z nim skontaktowac (ma taka prace ze ciezko osiagalny jest i pracuje do wieczora nawet w weekendy) ale nawet w niedz prubowaliśmy i duuupa dzis zadzwonil o 7 ale zanim wygramoliłam sie do fona z Tymkiem na cycu to juz przestal dzwonic a jak ja dzwonilam byl non top zajęty, powarjuje zaraz, trzeba dostarczyc przecież dokumenty itd i co teraz, strasznie mi zależy żeby on byl ale jak tak dalej pojdzie bede zmuszona wziąśc kogos innego....
ah to sie wyżaliłam...

Ufff, w końcu ustaliliśmy OSTATECZNĄ datę chrztu. 22 październik. Co za ulga:) Chrzest o 16 w Zielonej, potem u moich rodziców w domu robimy tort, ciasto, kolację na 16, może 17 osób... Tort dzisiaj zamówiłam - malinowy- ponoć najlepszy w całej Zg. Okrągły, biały z napisem chrzest święty mieszka. Z dekoracji tortu zrezygnowałam, będzie prosty i elegancki:) Ciasta jeszcze jutro domówię. Kolację zamówię u babki, która robi pyszne jedzonko ( sałatki, mięsa, rolady na zimno z mięsem, serem i pieczarkami itp.) i bierze tyle kasy co na składniki i jeszcze raz tyle za robotę. Powinno wyjść korzystnie cenowo. Do tego owoce, może jakieś winko... :)
Mieszko będzie ubrany w taki kombinezonik Misiowy kombinezon z uszkami miś piesek 3kol 68-74 (1852996009) - Aukcje internetowe Allegro (biały) a pod spód białe body z kołnierzykiem i śliczne rajstopki, w domu jakieś spodnie+ koszula... To chyba tyle póki co:)

A!!!! Zapomniałam napisać o tym co nas spotkało! Moi rodzice mają dom na wsi pod zieloną górą i tam jesteśmy póki co zameldowani, tam jest nasza parafia. Chrzcić chcemy natomiast w naszym ukochanym kosciele w Zg- tam byliśmy z Michałem obydwoje chrzczeni, bierzmowani, tam był nasz ślub i śluby naszych dziadków i rodziców... Ksiądz powiedział, że nie ma problemu mamy tylko dostarczyć zgodę z naszej parafii. Wysłałam M. po tą zgodę i poszedł z Miesiem na mszę a po mszy do księdza (sama byłam chora) i ksiądz... odmówił. NIe da zgody bo nie widuje nas w kościele. To Michał mu tłumaczy, że nas nie widuje, bo na co dzień w bdg mieszkamy i tam chodzimy, ale tu jest nasza parafia. A on, że mamy sobie w takim razie zgodę załatwiać w Bydgoszczy... Jak M. mi to opowiedział ,to się wkurzyłam i zadzwoniłam do księdza i powiedziałam mu (grzecznie), że jest mi bardzo przykro, że w mojej parafii spotyka mnie coś takiego, że ksiądz utrudnia nam ochrzczenie dziecka a jesteśmy małżeństwem katolickim, co tydzień chodzimy do kościoła, jak byłam u rodziców, to też za każdym razem szliśmy z Małym ( i widział nas), mąż wiele lat był ministrantem... A niektóre moje koleżanki slubu nie mają i z chrztem żadnych kłopotów... Ksiądz nie powiedział ani be anie me tylko słuchawką rzucił i do końca dnia jak dzwoniłam to się rozłączał.. Przykro.
Zgodę w końcu załatwiliśmy w bdg (choć początkowo odsyłali nas oczywiście do naszej parafii).

reklama
sorry karolcia - ale jakim trzeba byc ku...sem zeby tak potraktowac inna osobe? a bym chyba go wyrwałą przez sluchawke na drugą strone i rozerwała ghr....no idiota jakis skonczony :-/ zero po prostu zero kultury po takim czyms to u mnie moglby sobie tylko pomarzyc o kopercie :-/

Do góry