reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Wczoraj miałam termin porodu i nadal nic 😉 Od zdjęcia pessara minęło 16 dni. Planowe ktg miałam w szpitalu w ub. środę, rozwarcie na 4 cm ale brak skurczy więc mam się zgłosić na kolejny zapis i badania w następną środę. I coś czuję, że nie urodze do tego czasu i jeszcze się skończy indukcją. Także podobnie jak u Ciebie - byłam nastawiona, że będę rodzić przed terminem a tu takie zaskoczenie 🙂
No to ładnie 🙈 ja już też obawiam się że trzeba będzie wywoływać... Nigdy bym nie przypuszczała że mnie i moją słabawą szyjkę spotka taka historia haha... Jakby coś się działo to pisz, może wtedy i mi sie udzieli porodowy nastrój 😅

reklama
Ania byłaś na badaniu krzywej? Ja jadę w środę i Kurcze mój mąż też przeziębiony i mnie od rana coś łapie nawet Gałki oczne mnie bolą masakra . Poza tym mniej czytam o tych szyjkach uspokoiłam się leżę spokojnie jak nie tv to telefon książka krzyżówki.i tak wkolo . Dużo zdrówka dla Was
Lekarz powiedział ze mam iść w przyszłym tygodniu także dopiero to przede mną. Co do przeziębienia to ja w lipcu czułam się fatalnie, dwa tygodnie się męczyłam. Teraz od razu jak poczułam ze coś się dzieje zaczęłam pić mleko z miodem, inhalacje z soli (lekarz powiedział ze można) i *spam* do nosa. I teraz czuję ze tak delikatnie podziebiona. Więc może warto od razu zacząć działac. zamiast czekać aż chorobsko się rozwinie.

Cześć!😊 Zajrzałam z ciekawości do Waszego wątku, byłam tu aktywna w poprzedniej ciąży, musiałam wtedy dużo leżeć, mam historię z niewydolnością szyjki, pobyty w szpitalu, sterydy na płucka i jeden przedwczesny poród w 33tc. Postanowiłam napisać bo mam teraz podobną sytuację co Ty. Co prawda obecna ciąża przebiegala prawidłowo i spędziłam ją bardzo aktywnie, ale pamiętając poprzednie przeboje liczyłam na szybki poród, do tej pory najdłużej wytrwałam w ciąży do przełomu 37/38tc. Niespełna miesiąc temu, w 36tc, stwierdzono mi rozwarcie na 3cm, zaczęły się nawet skurcze, zaliczyłam bezowocną dobę na porodówce. Teraz jestem w 39+3, tak samo jak Ty sprzątam, spaceruję, wymyślam sobie stale czym sie zająć i zmęczyć, a tu NIC🙈 Czasem w ciągu dnia miewam skurcze, nawet dość bolesne, ale zupełnie nieregularne, na ogół max 5 jednego dnia... A jak jest u Ciebie?
P.S. Dziewczyny, moja historia jest żywym przykładem że każda ciąża jest inna i każda ciąża może nas pozytywnie zaskoczyć swoją długością, mimo różnych przygód po drodze...
Czyli w tej ciąży nie było żadnych problemów, dopiero w tym 36 TC rozwarcie tak ? A dzieciątko urodzone w 33 TC jak sobie poradzilo jeżeli można zapytać?

Tak, wszystko było ok, nagle w 36tc lekarka stwierdziła mi rozwarcie i powiedziała że teraz mogę już urodzić w każdej chwili, z tych emocji dostałam skurczy, pojechałam na IP, wzięli mnie na porodówkę, a tam akcja zupełnie ustała, przeniesiono mnie na patologię na obserwację na 3 dni. W międzyczasie badano mi szyjkę milion razy i nawet to nie zwiększyło rozwarcia🤷. Synek z 33tc ma się świetnie, ważył 2360g, oddychał i ssał samodzielnie, jedynie nie trzymał ciepłoty ciała, spedzil 9dni na patologii noworodka, teraz jest zdrowym i rosłym 7latkiem❤️

Tak, wszystko było ok, nagle w 36tc lekarka stwierdziła mi rozwarcie i powiedziała że teraz mogę już urodzić w każdej chwili, z tych emocji dostałam skurczy, pojechałam na IP, wzięli mnie na porodówkę, a tam akcja zupełnie ustała, przeniesiono mnie na patologię na obserwację na 3 dni. W międzyczasie badano mi szyjkę milion razy i nawet to nie zwiększyło rozwarcia🤷. Synek z 33tc ma się świetnie, ważył 2360g, oddychał i ssał samodzielnie, jedynie nie trzymał ciepłoty ciała, spedzil 9dni na patologii noworodka, teraz jest zdrowym i rosłym 7latkiem❤️
Lubię czytać takie historie, podnoszą mnie na duchu. U mnie 26 TC i strasznie boje się ze zaczną się większe problemy....
Wczoraj pół nocy przekaszlalam, co chwilę strasznie drapie mnie w gardle 😞 a ja już oczyma wyobraźni widzę skracająca się szyjkę i powiększające rozwarcie😒

Lubię czytać takie historie, podnoszą mnie na duchu. U mnie 26 TC i strasznie boje się ze zaczną się większe problemy....
Wczoraj pół nocy przekaszlalam, co chwilę strasznie drapie mnie w gardle 😞 a ja już oczyma wyobraźni widzę skracająca się szyjkę i powiększające rozwarcie😒
Ja to samo wstałam z bólem wszystkiego kaszle wszystkiego mnie boli zimnem.mnie telepie jak nie urok To s... masakra jeszvze w środę muszę jechać pobrać krew i krzywa zrobić jeszvze wynik wyjdzie sfałszowany. Ania tak będziemy się martwić cały czas ja Kurcze jak aplikuje lutein i nie czuje krążka to stwierdzam że jest wysoko i dobrze dziś 24+0 kolejny cel 27tc

Ja to samo wstałam z bólem wszystkiego kaszle wszystkiego mnie boli zimnem.mnie telepie jak nie urok To s... masakra jeszvze w środę muszę jechać pobrać krew i krzywa zrobić jeszvze wynik wyjdzie sfałszowany. Ania tak będziemy się martwić cały czas ja Kurcze jak aplikuje lutein i nie czuje krążka to stwierdzam że jest wysoko i dobrze dziś 24+0 kolejny cel 27tc
Ja się okropnie stresuje. Najchętniej co tydzień leciałabym do lekarza na sprawdzenie szyjki.....dla mnie przełomowa będzie wizyta za 2 tygodnie bo to będzie 28 TC, w poprzedniej ciąży własnie wtedy zaczęły się problemy....i kurcze coś mnie ciągle boli w kroczu, ale tak jakby bardziej na zewnątrz anizeli w środku i już fiksuje 🥴 a musisz ta krzywa robić w środę ?

Byłam dziś na kontrolnym zapisie ktg tydzien po terminie porodu i trzy tygodnie po zdjeciu pessara. Nadal nic sie nie dzieje, skurczy brak, rozwarcie bez zmian. W piątek mam się zgłosić na indukcję.

reklama
No nieźle 😉 jestem baaaardzo ciekawa co byłoby gdyby nie pessar. A szyjka jak?
miękka, poniżej 1cm, rozwarcie na 2 palce. Mam nadzieję, że przynajmniej indukcja z takimi warunkami szybko pójdzie. Generalnie mój przypadek wywoluje zdziwienie lekarzy 😉 już trzech było przekonanych, że nie dotrwam do terminu, a co dopiero przenoszę

Do góry