reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Bliźniaki niemowlaczki - pierwszy rok życia naszych dzieciaczków.

650 zazdroszczę ceny. Ja póki co robiłam rozeznanie po najbliższej okolicy. Może gdzieś dalej od domu będę miała taniej. Ale jak rozmawiałam ze znajomymi to 1100 minimum płacili.

reklama
Witajcie, ostatnio jakieś choróbska nas dopadły. Niby nic poważnego, dzieciaki przyniosły z przedszkola wirusowe zapalenie spojówek, jednemu zeszło na krtań, potem mnie oczy zaatakowały, a drugi kaszle już 3 tygodnie i końca nie widać. Ale i tak jest dużo lepiej niż w poprzednim roku w żłobku.
Moje chłopaki skończyły niedawno 3 latka, impreza się bardzo udała, dostali dużo prezentów, a w przedszkolu rysunki od innych dzieci złożone w książeczkę, miło. Tort był w kształcie straży pożarnej, bardzo udany i dobry. Jak zgram fotki to coś wstawię.
Jjka dla twoich 3-latków dużo zdrowia i radości.
Co do żłobków to mogę trochę napisać bo wszystko przerabialiśmy. Zapisałam chłopaków do żłobka samorządowego jak mieli 3 m-ce, bo u nas kolejki duże. No i dostaliśmy się jak chłopaki mieli 1 rok i 8 m-cy. Wcześniej w oczekiwaniu na miejsca musiałam ich dać do prywatnego (porażka). Płaciłam sporo bo wychodziło ok 600-700 zł na łebka z jedzeniem. Jak na warunki krakowskie to i tak niedużo, ale ja znalazłam żłobek z dofinansowaniem gminy (dopłacali ok 350 zł na dziecko), więc bez dofinansowania płaciłabym 900 + wyżywienie za dziecko. Łaskawie właścicielka dała mi jeszcze 10% zniżki na drugie dziecko.
Jak macie możliwość dziewczyny to szukajcie prywatnych żłobków z dofinansowaniem lub tzw miejskich (prywatne z dotacją z gminy - płaci się jak za żłobek samorządowy). W Krakowie takie są, myślę że w innych większych miastach też. Zawsze można zapytać o takie w urzędzie gminy lub urzędzie miasta.
I jeszcze jedno, nie ulegajcie stereotypom, że w prywatnym żłobku czy przedszkolu jest lepiej. U nas było akurat odwrotnie, my byliśmy bardzo zadowoleni ze żłobka samorządowego, prywatny się nie umywał, szkoda że chodzili tam tylko rok. Z przedszkolem jest niestety gorzej, chyba będę starała się w przyszłym roku przenieść chłopaków do innego.

Ja jeszcze swoich nie zapisałam. I obawiam się ze nie ma szans. Prywatne kosmicznie drogie, jeżeli u mnie istnieją żłobki dofinansowane. Bo 3200 to kosmos cena.

Ja za prywatny żłobek place 350 zł +200 za jedzenie a jak zacznę maluchy wozić i uda się dogadać z gmina to będę płacić 100 zł od dziecka - więc w sumie 900 zł za całą trójce co prawda najstarszy od wrzenia do przedszkola ale i tak przy dwojce będę płacić 600 zl

Bo miasto dla osób mieszkających na terenie miasta i posiadających liczna rodzinę dał dofinansowanie. I nasz żłobek stara się o takie dofinansowanie z gminy na terenie której mieszkam, a z której żłobek ma sporo dzieciakow

To gmina na medal. U mnie mogę tylko pomarzyć o takim wsparciu, Malo tego - mojej gminie nie ma ani jednego publicznego zlobka, sa tylko prywatne punkty przedszkolne, dwa albo jeden nawet. Zadzwonie mimo wszystko do gminy i popytam

O to nieźle. U nas chyba tylko przedszkola prywatne mają dofinansowania od miasta i płaci się jak za publiczne, a żłobki nie mają takich gratyfikacji, chociaż publicznych jest tylko 5 na całe miasto i kolejki oczekujących ogromne.

reklama
Do góry