reklama
Napierajka
Fanka BB :)
Witajcie, ostatnio jakieś choróbska nas dopadły. Niby nic poważnego, dzieciaki przyniosły z przedszkola wirusowe zapalenie spojówek, jednemu zeszło na krtań, potem mnie oczy zaatakowały, a drugi kaszle już 3 tygodnie i końca nie widać. Ale i tak jest dużo lepiej niż w poprzednim roku w żłobku.
Moje chłopaki skończyły niedawno 3 latka, impreza się bardzo udała, dostali dużo prezentów, a w przedszkolu rysunki od innych dzieci złożone w książeczkę, miło. Tort był w kształcie straży pożarnej, bardzo udany i dobry. Jak zgram fotki to coś wstawię.
Jjka dla twoich 3-latków dużo zdrowia i radości.
Co do żłobków to mogę trochę napisać bo wszystko przerabialiśmy. Zapisałam chłopaków do żłobka samorządowego jak mieli 3 m-ce, bo u nas kolejki duże. No i dostaliśmy się jak chłopaki mieli 1 rok i 8 m-cy. Wcześniej w oczekiwaniu na miejsca musiałam ich dać do prywatnego (porażka). Płaciłam sporo bo wychodziło ok 600-700 zł na łebka z jedzeniem. Jak na warunki krakowskie to i tak niedużo, ale ja znalazłam żłobek z dofinansowaniem gminy (dopłacali ok 350 zł na dziecko), więc bez dofinansowania płaciłabym 900 + wyżywienie za dziecko. Łaskawie właścicielka dała mi jeszcze 10% zniżki na drugie dziecko.
Jak macie możliwość dziewczyny to szukajcie prywatnych żłobków z dofinansowaniem lub tzw miejskich (prywatne z dotacją z gminy - płaci się jak za żłobek samorządowy). W Krakowie takie są, myślę że w innych większych miastach też. Zawsze można zapytać o takie w urzędzie gminy lub urzędzie miasta.
I jeszcze jedno, nie ulegajcie stereotypom, że w prywatnym żłobku czy przedszkolu jest lepiej. U nas było akurat odwrotnie, my byliśmy bardzo zadowoleni ze żłobka samorządowego, prywatny się nie umywał, szkoda że chodzili tam tylko rok. Z przedszkolem jest niestety gorzej, chyba będę starała się w przyszłym roku przenieść chłopaków do innego.
Moje chłopaki skończyły niedawno 3 latka, impreza się bardzo udała, dostali dużo prezentów, a w przedszkolu rysunki od innych dzieci złożone w książeczkę, miło. Tort był w kształcie straży pożarnej, bardzo udany i dobry. Jak zgram fotki to coś wstawię.
Jjka dla twoich 3-latków dużo zdrowia i radości.
Co do żłobków to mogę trochę napisać bo wszystko przerabialiśmy. Zapisałam chłopaków do żłobka samorządowego jak mieli 3 m-ce, bo u nas kolejki duże. No i dostaliśmy się jak chłopaki mieli 1 rok i 8 m-cy. Wcześniej w oczekiwaniu na miejsca musiałam ich dać do prywatnego (porażka). Płaciłam sporo bo wychodziło ok 600-700 zł na łebka z jedzeniem. Jak na warunki krakowskie to i tak niedużo, ale ja znalazłam żłobek z dofinansowaniem gminy (dopłacali ok 350 zł na dziecko), więc bez dofinansowania płaciłabym 900 + wyżywienie za dziecko. Łaskawie właścicielka dała mi jeszcze 10% zniżki na drugie dziecko.
Jak macie możliwość dziewczyny to szukajcie prywatnych żłobków z dofinansowaniem lub tzw miejskich (prywatne z dotacją z gminy - płaci się jak za żłobek samorządowy). W Krakowie takie są, myślę że w innych większych miastach też. Zawsze można zapytać o takie w urzędzie gminy lub urzędzie miasta.
I jeszcze jedno, nie ulegajcie stereotypom, że w prywatnym żłobku czy przedszkolu jest lepiej. U nas było akurat odwrotnie, my byliśmy bardzo zadowoleni ze żłobka samorządowego, prywatny się nie umywał, szkoda że chodzili tam tylko rok. Z przedszkolem jest niestety gorzej, chyba będę starała się w przyszłym roku przenieść chłopaków do innego.
ewka_111
Ja za prywatny żłobek place 350 zł +200 za jedzenie a jak zacznę maluchy wozić i uda się dogadać z gmina to będę płacić 100 zł od dziecka - więc w sumie 900 zł za całą trójce co prawda najstarszy od wrzenia do przedszkola ale i tak przy dwojce będę płacić 600 zl
Aga_82
Co znaczy dogadać sie z gmina?Ja za prywatny żłobek place 350 zł +200 za jedzenie a jak zacznę maluchy wozić i uda się dogadać z gmina to będę płacić 100 zł od dziecka - więc w sumie 900 zł za całą trójce co prawda najstarszy od wrzenia do przedszkola ale i tak przy dwojce będę płacić 600 zl
Aga_82
To gmina na medal. U mnie mogę tylko pomarzyć o takim wsparciu, Malo tego - mojej gminie nie ma ani jednego publicznego zlobka, sa tylko prywatne punkty przedszkolne, dwa albo jeden nawet. Zadzwonie mimo wszystko do gminy i popytam
Ja mieszkam w Łodzi. U nas będąc rodziną wielodzietna 2+3 ma się żłobek i przedszkole za darmo. Płaci się tylko za wyżywienie.
Napisane na HUAWEI VNS-L21 w aplikacji Forum BabyBoom
O to nieźle. U nas chyba tylko przedszkola prywatne mają dofinansowania od miasta i płaci się jak za publiczne, a żłobki nie mają takich gratyfikacji, chociaż publicznych jest tylko 5 na całe miasto i kolejki oczekujących ogromne.
reklama
Ja l żłobku jeszcze nie myślałam. Teoretycznie jako rodzina wielodzietna mam pierwszeństwo ale nie wiem. Natomiast za córkę już w przedszkolu nie płacimy. Płaci miasto.