reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Bliźniaki niemowlaczki - pierwszy rok życia naszych dzieciaczków.

cannot - jajko gotuje na twardo w oddzielnym garnku i potem dodaję do zupki. Co do brokuła to sam moim też nie bardzo smakował ale zupka brokułowa (marchew, ziemniak, pietruszka, seler, brokuł, kukurydza, ryż i mięsko) bardzo im smakuje. :-D

Anulfka - ale Twoje dzieciaczki się zmieniły, takie już duże :-) ja to cały czas mam myślenie, że one takie małe Kruszynki. :-)

reklama
cannot co to za studia??

Emilek mi lekarz wiedział żeby nie dawać żółtka ugotowanego na twardo, bo ono wtedy jest niemal bezwartościowe, tylko takie na miękko, albo wlac na sam koniec gotowania płynne do zupy.

Multimama, Darunia, łączę się w bólu...też mam 3 maluchów w domu. Z tym że od września starsza poszła do przedszkola i jest mi o niebo łatwiej... Ona jest szczęśliwa że coś się dzieje, sa dzieci, zabawy, piosenki - ze mną i bliźniakami w domu wiadomo...ciężko.
Multimama ja Ci z całego serca polecam wysłanie synka na parę godzin do jakiegoś klubu, czy przedszkola, językiem się nie przejmuj, to raczej plus a nie minus, że podłapał by coś angielskiego. Po polsku i tak będzie mówił skoro tak mówią jego rodzice, a ty potrzebujesz tych paru godzin wytchnienia...wiem co mówię ;-)

A my byliśmy dziś na całodniowej randce, babcia została z dziećmi a my poszliśmy do kina, na obiad i spędziliśmy cały dzień bez dzieci :-)

Co do jajka to prawda ze ugotowane na twardo traci wartości (gotowane powyżej 10 minut) ale zaprawianie zupy zoltkiem to tez jajako na twardo tyle tylko ze krotko gotowane tzn to jest dobry sposób i tez polecany nawet ja w swojej książce która mam tam sa takie przepisy żeby zaprawiać jajkiem zupe dla niemowląt chodzi o to ze jest mniej roboty i mniej garów do mycia jak bylam w ciąży i musiałam jesc te cholerne jajak to czasem tak robiłam a jak wiadomo w ciąży na miękko jesc nie wolno i to był taki sposób żeby je przemycić Justynia musisz się przemeczyc dzieci maja ta wspaniala zdolność jezykowa ze jak ucza się dwóch jezykow i później odpada jeden to swietnie sobie radza tylko w jednym jezyku np. moje dzieci sa dwujęzyczne ale czasami jak cos palna po polsku co do przedszkola to może isc jak skończy 3 lata i jak 5 do szkoły wiec jak chcecie zjezdzac to te dwa lata nie narobią mu az tak wielkiego mixu w glowie językowego u nas jest tak ze od 3 rz sa 3 godziny darmowe jak się chce dziecko zostawić na dluzej to sa takie koszta ze nawet jak się pracuje to się robi na samo przedszkole zanim dziecko skończy 3 lata można poslac do zloba ale nie slyszlam o nikim kto siedzi w domu z dziecmi i puszcza tam dziecko koszty ogromne wiadomo można by było dostać dofinansowanie ale tylko wtedy jak obydwoje rodzicow pracuje i kolo się zamyka teraz ruszyl program rzadowy ze dzieci od 2 rz ida do przedszkola ale to trzeba tylko i wyłącznie utrzymywać się z zasilkow trochę to głupie bo trzeba mieć zasiłek dla bezrobotnych a jak wiadomo to się wtedy nie pracuje wiec wychodzi kwadratura kolo mamy jeszcze opcje opiekunek i one z reguly prowadza takie male grupy maja w swoim domu pare dzieci ale to tez trzeba pracować opiekunka tak w 100% prywatnie to albo angielska mega droga albo polska i tu tez jest i może być cos nie tak jak np. czytam ogłoszenie ze 18 latka z dwojka dzieci chce się zajmować hmmm ja jakos nie mam zaufania mój syn najstarszy jak był maly to powiem ze wykonczyl jedna pania która się uparla ze da mu rade (pani miała 60 lat) bidulka nie nadzazla za nim wiec Justynia nie ma innej rady tylko zeby zacisnąć nie dolowac się i zawsze myslec ze ktoś tam ma więcej dzieci i ma gozej:-)

Hejka dziewczyny.
Gotadora spóźnione ale szczere i gorące życzenia dla maluszków, no i dla Ciebie za rok wytrwałości!!!
Co do żółtka to ja robię tak że kilka minut przed końcem gotowania dodaję żółtka, mieszam - więc i tak jest na twardo bo od razu się ścina.
Ja od kilku dni mam oczy dookoła głowy i ciągle muszę patrzeć pod nogi. Moje maluchy raczkują po całym mieszkaniu, nie można ich utrzymać w miejscu, cieszą się przy tym, gonią kota (kot na szczęście ucieka, ma trochę rozumu). Ja ciągle tylko myję podłogi.
Co do ząbkowania to moje łobuzy zaczęły się ślinić po 3 m-cu i trwa to nadal, a u jednego dopiero dwa zęby wyszły(miesiąc temu), a u drugiego jeszcze nie, ale chyba w końcu się przebijają.

Anulfka- piękne dzieci masz a jakie duże juz:)

Julianna- taki dzień to super sprawa. Baterie podładowałas :)
Pedagogika- tak pod Antka :)

Emilek- brokula spróbuje w zupkach przemycić:) a zoltko jakoś podam:) o ile zje:)

Dziewczyny jak u Antka 6 msc mam pobrać mocz? Rozumiem ze nie z woreczka bo ma być z drugiego strumienia. Przecież nie będę godz stala nad nim.

reklama
My zawsze do woreczka lapalisny, albo po wstawieniu do wanny - nóżki w cieple i dziecko dosc szybko sika. Takze po mleku, tak by był napojony wstaw nóżki do cieplej wody, albo czatuj nad otwarta piekuszka, tak tez kiedys robiliśmy :)

Do góry