reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Bliźniaki niemowlaczki - pierwszy rok życia naszych dzieciaczków.

jjka ja pracę odpuściłam jak synka urodziłam.Teraz chętnie bym gdzieś poszła ale z 3 dzieci to musiałabym jeszcze dopłacać do tego interesu.Do przedszkola go jeszcze nie dam bo po 1jeszcze robi w pieluchę czasami
2Nie za bardzo mówi a chcę,żeby najpierw nauczył się po polsku a
później po angielsku
Starszy ma chyba ten śmieszny bunt już od kilku miesięcy ale teraz to przesadza.Wszystko wylewa,przewraca,wysypuje,bije,gryzie,Dawidka cały czas popycha,szczypie i cały dzień jęczy aż mnie głowa boli.I tak już od 2 tygodni.Proszenie,bicie,krzyki,nic nie pomaga:no:

A nie ma w uk jakiś klubow dziecka, mini-przedkola. Cos gdzie moglabys zostawić synka na 2-3 godziny. Dobre to by było i dla ciebie i dla niego, bo na bank on tez trochę wariurie w domu z toba i bliźniakami. Żadna to dla niego rozrywka, może pare godzin wśród rowiesnikow dobrze mu zrobi.
A państwowe przedszkole? nie należy ci się tam? W uk podobno taki socjal bogaty dla rodzin. Zwariowac można dzień w dzień tyle czasu z dziecmi w domu. ja po roku na chacie już swiruje a co dopiero po prawie 3 latach.

reklama
Darunia- kurcze, a ja myslalam, ze takie 6 letnie dziecko to już jak dorosły i idzie się z nim dogadać na każdy temat. O naiwna ja!
Bardzo jesteś dzielna, ze to wszystko sama organizujesz, z chorobą w tle. Tylko leki bierzesz czy jeszcze jakas psychoterapia, spotkania z psychologiem?

Napierajka- jak moi przez zęby buzili się co pol godziny to dopiero było przesrane. Teraz jak budza się 4x w nocy to jest super. Wszystko zależy od punktu widzenia. Ale tez marze o tym, żeby calą noc spali. A tu taj ok 3 cos odstawiają, przebudzają się, kręcą, jęczą. A o 5 jedzenie, potem znowu się krecą tak ok 30-40 min i spia do 7. Wiec noc tak od 3 to z częstymi przerwami jest. Ale tak jak pisałam wcześniej, mój maz co 2gą noc spi z nii wiec wysypiam się co 2 dzien. To już narzekac nie mogę.

Celina, niestety, ale ostatnio coraz więcej myślę. Moje dzieci jak na razie nie są w ogóle absorbujące. Potrafią spać w dzień około 3 godzin, zabawią się same sobą, poleżą na macie, w bujaczku, gadają same do siebie. A ja siedzę i myślę.

Jjka, moja starsza cofa się w rozwoju, chce chyba żeby zajmować się nią tak samo jak bliźniakami. A leki biorę. Musiałam do nich wrócić, bo nie dawałam już rady. Dlatego też przestałam karmić.

jjka mamy darmowe 3 godziny po skończeniu 3lat w przedszkolu ale tak jak pisałam nie chcę żeby mu się języki całkiem pomieszały bo jak będzie szedł do przedszkola w pl to zjeżdżamy i wtedy będzie problem.Wyślę go za 2 lata a do tego czasu muszę jakoś wytrzymać.

Gotadora - spóźnione , ale szczere życzenia zdrówka dla maluchów, które dumnie skończyły roczek oraz udanej niedzieli ;)
Darunia - wiem o czym mówisz, tylko u mnie choróbsko pojawiało się jak szłam do pracy, teraz nadmiar obowiązków i dom powodują, że czuję się spokojna, ale wiem, że ta dolegliwość łapie w nieoczekiwanym momencie i z nienacka, trzymaj się dzielnie ;)
Wszystkim dzieciaczkom zmagającym się z infekcjami życzę dużo zdrówka, zaś rodzicom pokładów siły, cierpliwości.

Dziewczyny mam takie pytanko. Moje córcie wczoraj skończyły 3 miesiące ;) Z tej okazji zostały zważone, Milenka z wagi początkowej 2 kg waży 4,9 kg, Laura 2,2 a obecnie 5,8 - myślicie , że to norma? Wiem, że książkowo dziecko nie idzie, ale moja Milenka jest taka drobniutka, malutka, w ogóle nie czuć jej wagi.

Z kolei Laura od kilku dni ma fazę wkładania rączek do buzi. Smoczek jest beee, zaś rączki są super, gryzak również jest zły. Powiedzcie proszę z własnego doświadczenia czy to oznacza zainteresowanie rączkami, czy może swędzenie dziąseł lub wyżynanie się ząbka, ale w tym wieku??? Jak ją mam tego oduczyć? Z biegiem czasu smoczek zawsze można wyrzucić, ale rączki nie, więc chciałabym być stanowcza w tej kwestii od początku. Poza tym zaczęła kaszleć i ciągać nosem, ale innych objawów brak, kataru nie widać, czy to możę mieć związek z intensywnym ślinieniem się?

Mam pytanko, czy jeśli sama chce przełożyć szczepienie to muszę powiadomić przychodnię? Chciałaby odłożyć je o 2 tygodnie minimum. DO którego tygodnia należy przyjąć drugą dawkę rotawirusów?
Powiedzcie mi , co sądzicie o szydełkowych sukienkach na chrzest dla dziewczynek?
Pozdrawiam wszystkie gorąco.

Ostatnia edycja:
santini wsadzają całe rączki czy kciuka? to taki etap rozwoju jest, minie. U mnie dziewczyny mając 3 miesiące ważyły tak: Ala z 2,49-4,9 kg a Lidka z 2,77-5,24kg.. W 3 miesiące prawie 3 kg to jest super.

reklama
Gotadora - spóźnione , ale szczere życzenia zdrówka dla maluchów, które dumnie skończyły roczek oraz udanej niedzieli ;)
Darunia - wiem o czym mówisz, tylko u mnie choróbsko pojawiało się jak szłam do pracy, teraz nadmiar obowiązków i dom powodują, że czuję się spokojna, ale wiem, że ta dolegliwość łapie w nieoczekiwanym momencie i z nienacka, trzymaj się dzielnie ;)
Wszystkim dzieciaczkom zmagającym się z infekcjami życzę dużo zdrówka, zaś rodzicom pokładów siły, cierpliwości.

Dziewczyny mam takie pytanko. Moje córcie wczoraj skończyły 3 miesiące ;) Z tej okazji zostały zważone, Milenka z wagi początkowej 2 kg waży 4,9 kg, Laura 2,2 a obecnie 5,8 - myślicie , że to norma? Wiem, że książkowo dziecko nie idzie, ale moja Milenka jest taka drobniutka, malutka, w ogóle nie czuć jej wagi.

Z kolei Laura od kilku dni ma fazę wkładania rączek do buzi. Smoczek jest beee, zaś rączki są super, gryzak również jest zły. Powiedzcie proszę z własnego doświadczenia czy to oznacza zainteresowanie rączkami, czy może swędzenie dziąseł lub wyżynanie się ząbka, ale w tym wieku??? Jak ją mam tego oduczyć? Z biegiem czasu smoczek zawsze można wyrzucić, ale rączki nie, więc chciałabym być stanowcza w tej kwestii od początku. Poza tym zaczęła kaszleć i ciągać nosem, ale innych objawów brak, kataru nie widać, czy to możę mieć związek z intensywnym ślinieniem się?

Mam pytanko, czy jeśli sama chce przełożyć szczepienie to muszę powiadomić przychodnię? Chciałaby odłożyć je o 2 tygodnie minimum. DO którego tygodnia należy przyjąć drugą dawkę rotawirusów?
Powiedzcie mi , co sądzicie o szydełkowych sukienkach na chrzest dla dziewczynek?
Pozdrawiam wszystkie gorąco.

Dziewczyny podwoily wagę w ciągu 3 msc to jest moim zdaniem super wynik.
U nas pierwsze objawy ząbkowania pojawily się wlasnie ok 3-4msc a pierwszy zab wyszedł w 6. TEz się slinili i pchali rączki do buzi. To wpychanie rączek to jest normalne, to najlepsza zabawka jaką dziecko ma, cwiczy sobie i to jest potrzebne. Nie zabraniaj.
Wydaje mi się, ze powinnas zadzwonić do przychodni, powiedzieć, ze dzieci mają katar i ze chcesz przelozyc szczepienie. Nie powinni ci chyba robic klopotow.

Multimaa- no to może jakies polskie przedszkole? A jak nie ma, to faktycznie musisz przeczekać:)
A długo jesteście w UK? Chyba ciężko będzie po powrocie. Ja w IRl mieszkałam 3 lata i potem było trudno się odnaleźć w polskiej rzeczywistości. Ale teraz nie zaluje, ze wrocilismy.

Do góry