reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Bliźniaki niemowlaczki - pierwszy rok życia naszych dzieciaczków.

Anka cieszę się że z twoimi córeczkami jest coraz lepiej i co najważniejsze nie mają żadnych wylewów!! Myślę. że teraz już nie powinny one wystąpić, bo lekarze mi mówili że najpoważniejsze są te w pierwszych 2 tyg.

Aneczka moje szkraby są z 26t3d. i mają się naprawde dobrze pomimo ogromnych komplikacji. Od wczoraj Wojtek z Asią zaczynają się głośno śmiać coraz częściej. Ja jak byli jeszcze w szpitalu to wyczytałam historię wczesniaków z 26tyg i 10 miało porażenie mózgowe a 1 autyzm, przeraziłam się niemiłosiernie, powiedziałam o moich obawach lekarzowi to ten mnie wyśmiał i powiedział : "nie czytać na necie głupot" i że jest wiele dzieciaków które się normalnie rozwijają i nie widać że są wczesniakami wiadomo że mogą mieć wiele problemów zdrowotnych ale w wiekszości z tego wyrastają.

reklama
Multimama Sliczne dzieciaki, a Dawidek jak dziewczynka wygląda, takie włoski piekne i te rzęsy długie :) A mój Tomi tez ma loczki z tyłu, no nie takie jak Dawidek ale ciut ma :p
Maja na taką Calineczkę wygląda i na bardzo grzeczną.

Witam nowe mamusie :tak:

Dziewczyny wczesniaczków, wasze dzieci super sobie radzą, oby tak dalej.

Moje urodzone w 36 ale D miał wylew i asymetrie pólkóli mózgowych, robi wszystko póxniej niź Tomuś czy inne dzieci, ale rozwija sie dobrze. Ma 11 miesięcy a dopiero od 2 tyg wstaje, raczkuje od kilku dni, a siadał sam jak miał 10 miesięcy.
zdrówka dla waszych dzieci, bo to jest najważniejsze.

Litości nie macie ;)

Jak sie wreszcie pozbieralam po wcześniejszym porodzie i postanowiłam wrócic na forum blizniat to od razu o problemach i konsekwencjach wcześniactwa...
:)

U nas usg główek i brzuszkow ok, pewnie to badanie sie powtarza, nie wiem. Inne badania tez przynoszą spokoj. Oby tak było dalej.

Mieliśmy dzis zabierac małe do domu, po 12 dniach wiec nie jest zle, ale spekalam, muszą sprawniej jesc, bo choć pieknie przybierają to dla wadze to mnie to jedzenie bardzo stresuje, ciezko te moje księżniczki dobudzic do jedzenia, a czasami to nawet namówić do ssania.

Na szczęście u mnie klęska urodzaju z mlekiem. Ściągam ponad 1l dziennie, a i tak sie obijam z tym sciagniem. Moze dlatego, ze jeszcze 10 miesięcy temu karmiłam synka.

ANULFKA - bardzo sie ciesze w takim razie :) 1/4 juz za Toba ;)
Mam pytanie - jesli nie chcesz to nie odpowiadaj oczywiscie. Bardzo szybko zaszlas w druga ciąże, co na to lekarz, bo maluchy przyszły na świat przez cc, prawda?
Jestes jakos specjalnie monitorowana itp?
Pytam na wypadek gdyby nie przeszły nam plany na 4 dziecko, albo poprostu natura zdecydowała co jak i kiedy :)

Duzo zdrowka dla wszystkich maluszkow! I niech nas omijają szerokim łukiem konsekwencje wcześniejszych porodow! :)

Darunia- takie wahania nastroju to normalka. Jak ja teraz sobie przypomnę jak ja się zachowywałam, hehehe jakby mi ktoś wylaczyl opcje mozg i przestawil na same emocje- raz placz, raz smiech, a czasami jedno i drugie razem!

Madison- gratulacje! Waga dzieci ladna, teraz niech przybierają na wadze i niech do domku je wypuszczają. W domu po swojemu wszystko zorganizujesz. Karmienie piersią blizniakow jest trudne i czasami warto wrzucić na luz i jak się nie da piersią to przecież można z butelki i swiat się nie zawali, dzieci tez na tym nie ucierpia.

Anulfka u nas lekarka znów powiedziała, że największe ryzyko jest do osiągniecia przez maluchy 32tc potem ono znacznie spada :)

Tak więc my zaraz magiczny termin osiągniemy. Teraz usg czeka nas we wtorek :)
Jeszcze okulista i zdjęcie płucek ale terminu narazie nie znam.

Madison no to laktację ładnie pobudziłaś. Ja dziennie ściągam 200-300ml ale nie jestem konsekwentna ;) nie zawsze mi się chce siedzieć po 3 razy dziennie i nie zawsze szkraby w domu pozwalają :))

ja sciagam zazwyczaj 5 razy dziennie i jeszcze przystawilam, nie dam rady czesciej ściągać bo doba za krótka; )

My po wizycie u neurologa. Niby wszystko w normie ale dostslismy skierowanie na usg glowki i na rehabilitację. I dostalam wyniki krwi to hemoglobina spadla i znacznie podwyższone plytki krwi. Zaraz to będę konsultować z pediatra no troche mnie to martwi :/

reklama
edytka ja przystawiam i sciagam max 8razy tez nie mam czasu ani sily.
a na jaka masz rehabilitacje. moj piotrus strasznie odchyla glowe do tylu zwlaszcza w lozeczku

Do góry