reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Bliźniaki niemowlaczki - pierwszy rok życia naszych dzieciaczków.

reklama
witam a propo kilogramów ja po ciązy przystyłam 5-6 kilo no tak wieczorne obiadki slodycze , :crazy: moje maluchy same zasypiaja w łózeczku jak jestesmy na dworze to spanie cały czas a w domu 17-18 ida znów spac i tak spia do 23-24 jedzonko i znów spanie do 6-7 tak że ja nie narzekam :-)
odpukac po wprowadzeniu kaszki ryżowej na razie okej ,po niedzieli już sprobuje jakis sloiczek im dac
a mój mały tak pcha palce że aż szok:eek: odruchy wymiotne a jak nie ma smoka to co ma pod ręką , czyzby ząbki szły?
pozdrawiam

My juz po wizycie Max 6.9 Olek 6.3 neurologicznie ok nastepna wizyta za 4 miesiące :-) różyczka ja mam takie podobne dla mnie bardzo praktyczne :-)dzis się zważyłam I powiem tylko tyle że nic nie powiem na ten temat:szok:

ja też odradzam te drewniane, cięzko dziecko takie wsadzić do niego bo tacka sie nie przesuwa...a później i tak raczej nie skorzystacie bo dwa zajmują dużo miejsca i będzie lepiej kupić mały stolik i dwa krzesełka, ja mam stolik z ikea i kiedyś w biedrze jak jeszcze nawet w ciąży nie byłam kupilam dwa krzesełka za 9 zł o takie Składane krzesełko dziecięce ZIELONA ŻABKA (3637590754) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. :)

Gotadora pieluchować :szok: przeciez tego to się już wieki nie praktykuje, lepiej dziecko kłaść na brzuszek i coś pod klatke piersową podłożyc aby nóżki były na żabke, pieluchowanie jest dla dziecka nieygodne i niezdrowe dla kręgosłupa, zawsze będzie mieć pupe wyżej niż kręgosłup

Poszukaj sobie pawła Zawitkowskiego na YT lub ddtvn on dużo o tym mówi. nam lekarz od bioderek tez zabronił pieluchowania, kazał dużo na brzuchu kłaść

Mama super waga chłopaczków,

aaaa dziewczyny na plamy też jest dobra pasta do zębów, sama próbowałam :tak:wczoraj jak zęby myłam to mi się przypomniało że tak robiłam, plamę najpierw zamoczyć natrzeć pastą i spłukac

Gotadora a jak jest dobrze to po co pieluchować? uzasadnił jakoś???

Bibiana dziękuje. Właściwie to ten dr nic nie powiedział, tylko bardzo cicho mówił i jedyne co wyraźniej to że mam wkładać pieluchę miedzy nogi. Koleżanka moja co ma troje dzieci powiedziała mi,że on tak zawsze każe, więc ja myśle,że to tak automatycznie, dla wszystkich. Wyjęłam tę pieluchę dla małego, bo marudził. I już zerkam na youtube

Mi sie wydaje że z tym pieluchowaniem to jest tak że jak już jest jakieś podejżenie a nie profilaktycznie nie przypominam sobie zebym przy starszych dzieciach wkładała dodatkowa pieluchę:baffled: ja używam wielo I one sa troche wieksze niz pampki ale u nas z biodrami tez wszytsko ok ja tez mam plan poprostu kupić im w przyszłośći stolik I krzesełka mamuta z ikei albo jakieś inne:-) juz się nie dam namówić na te drewniane ustrojstwo:-) dowiedziałam sie dzis jeszcze że pijemy mleko na recepte już do końca nie zmieniamy na zwykłę

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Gotadora, Bibiana - nam też kazano pieluchować :/ na początku pieluchowałam ale uznałam że to bez sensu bo nie jest wygodne - teraz na noc im zostawiam pieluchę...aczkolwiek też mi się wydawało ze na kręgosłup to za dobrze nie wpływa....a moi chłopcy sporo na brzuszkach przebywają. Od jutra koniec z pieluchowaniem! Dziś niech już śpią spokojnie :laugh2:

Mam do Was pytanie - jak podgrzewacie jedzonko dzieciom? w "Kąpieli wodnej" czy w mikrofali? Co sądzicie o używaniu mikrofali?? Ja się przyznam ze dwa razy tak zrobiłam - człowiek jak się spieszy bo dwa brzdące się drą w niebogłosy to wszystko zrobi żeby szybciej jeść dać :rofl2: choć słyszałam że niektórzy twierdzą że się nie powinno używać mikrofali i nie wiem już sama....:baffled::oo:

;) widzę, że nie tylko ja z tych nocą żerujących ;) do sierpnia zgubiłam 18kg ciążowych, a teraz +4 dodatkowe...muszę się zacząć się pilnować...

Mama290, ja wg. T. Hogg chowałam synka, a teraz bobasy. Nie wszystko działa od razu, ale jej metody są naprawdę skuteczne, polecam :)

Lilonka, zasypiają sami, ale jak idą im zęby albo mają intensywne przeżycia w ciągu dnia, to trochę pomarudzą przed snem. Generalnie zaczynają lepiej spać w nocy - daję pierś około 22-23 i potrafią przespać do 4-5 a nawet 6-7 ! Niestety w okolicach pełnego miesiąca, czyli skoku budzą się co 4h...

Ja też rozmyślam o krzesełkach do karmienia, bo mam dość siedzenia na podłodze i karmienia w bujaczkach, ale prawda jest taka, że nie można dzieci sadzać, póki samodzielnie nie siadają (a moi jeszcze nie).Te z odchylanym oparciem są ok, ale zajmują trochę miejsca, którego u nas brak. Kupię raczej takie turystyczne, składane, które można wszędzie zabrać i zamontować na każdym krześle. Mam jedno po starszym synku, a dokupię chyba takie:TURYSTYCZNE KRZESEŁKO DO KARMIENIA 3w1 Baby Luca - 3202221506 - oficjalne archiwum allegro

Gotadora, Bibiana dobrze pisze - nie pielu****, to stare poglądy. Raczej posłuchaj, co Zawitkowski mówi. Duuużo na brzuszku, to najlepsze ;)

Różyczka -Ja jestem antymikrofalowa. Niekonwencjonalnie podgrzewam - na tosterze ;) wkładam do miseczki odpowiednią ilość jedzonka i stawiam na kratkę od tostera. Plus jest taki, że nagrzana miseczka dłużej trzyma ciepło, ale trzeba uważać, żeby się nie oparzyć.

reklama
Różyczka ja od poczatku uzywam tylko I wyłącznie mikrofale I nigdy nie przyszlo mi do glowy ze moge maluchom zaszkodzic:baffled: ciekawa jestem waszych opinii.

Jeżeli chodzi i wage to ja jestem plus 2 w porownaniu do czasow sprzed ciazy, chociaz moim najwieksze onawy mialam przed zwiotczala skora no bo przeciez pod koniec 8 miesiaca bylo mnie 28 kg wicej. No ale nie jest zle. Jak mam czas I sile to cwicze.

Dziewczyny dobry temat z tymi krzeselkami do karmienia, o mmały włos nie kupiłbym tego drewnianego, do glowy mi nie przyszlo ze moga byc az tak trudne w utrzymaniu czystości, a w sumie macie racje ze lepiej pozniej dokupic krzeselka i stoliczek niz teraz sie ciagac z takimi nieustawnymi kolosami.

Niestety Lenka przestala ciagnac cyca. Cos jej sie zupelnie pomieszalo po zmianie czasu na zimowy. Jak ja przystawialam to zaczela sie prezyc, giac i ryczec kilka razy porobowalam i klapa:crazy:
Kuba jeszcze pociagnie od czasu do czasu. Lubi sie na cycku kimac w ciagu dnia (choc i bez cyca ladnie zasypia). Odkad zaczelam wprowadzac zupki to mniej cyca chce. Takze wyglada na to ze koniec z cycaniem.
Tak jak zapowiadalam pierwsza czynnoscia jaka zrobilam po wyladowaniu w polsce bylo udanie sie do lekarza no i zostalam skierowanie do okulisty z Kuba, usg brzuszka Lenki ( ciagle ulewa) rehabilitacja Kuby ze wzgledu na niskie napiecie miesniowe. A jak w uk tulalam sie po doktorach tomkazdy mowil ze wymyslam i przewrazliwiona jestem. Dostalam rowniez skierowanie do neurologa a najgorecej polecany w okolicy to dr Wencalw w Olsztynie, ale nie stety za Chiny Ludowe nie moge sie do niej dodzwonic.
Gotadora a moze ty masz namiary do jakiegos dobrego neurologa w okolicy?

Ja rowniez goraca polecam Zaklinaczke dzieci napisana przez Tracey Hogg. Stosowanie sie do jej porad daje mi od 3 miesiecy pieknie przespane noce i pogodne maluszki przyzwyczajone do swojej codziennej rutyny.

Do góry